Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021

ΠΟΥ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΡΑΓΕ;

Πήρα την παρακάτω επιστολή και την δημοσιεύω ελπίζοντας να την διαβάσει η επιτροπή Κίσσαμος 21 '21. Είναι μάλιστα η αρμόδια με τόσα μέλη που αποτελούν την ομάδα να βρει μερικά στοιχεία για ένα πίνακα που ως και σήμερα ελάχιστοι τον ήξεραν. Ο παρακάτω πίνακας υπάρχει στο αρχείο των φωτογραφιών μου, αλλά δεν ξέρω αν είναι αυτός που φιλοτέχνησε ο μεγάλος Κισαμίτης ζωγράφος Γιάννης Αννουσάκης.
- Με αφορμή την προχθεσινή επετειακή εκδήλωση στην Επισκοπή Κισάμου από την Ι. Μητρόπολη και τους τρεις Δήμους πού ήταν αφιερωμένη στους Νεομάρτυρες της Ελευθερίας, ιδιαίτερα στον μαρτυρικό Επίσκοπο Κισάμου Μελχισεδέκ, φαίνεται ότι εξακολουθεί να απουσιάζει και να μην εμφανίζεται στη δημοσιότητα, παρά τίς συνεχιζόμενες επετειακές εκδηλώσεις για την Επανάσταση, η ζωγραφική απεικόνιση του Γιάννη Αννουσάκη με τον κακοποιούμενο από τα τουρκικά στίφη Επίσκοπο Κισάμου Μελχισεδέκ οδηγούμενο με ένα σχοινί στο μαρτύριο. 
...
Οι πίνακες αυτοί θα μπορούσαν κάλλιστα να αναρτηθούν και να καθιερωθούν ως σύμβολα όχι μόνο των θυσιών της Κισάμου, αλλά και του συνόλου των κρητικών θυσιών, κυρίως δε του Ιερού Κλήρου, καθώς την πρώτη πρώτη θυσία Μελχισεδέκ ακολούθησαν οι σφαγές των Επισκόπων τής Κρήτης. Οι πίνακες αυτοί θα μπορούσαν να αποτελέσουν εμβληματικά μνημεία των κρητικών αυτών εκκλησιαστικών θυσιών, όπως ο γνωστός πίνακας του Βαυαρού Πήτερ Φόν Ες με τον μαρτυρικό Πατριάρχη Γρηγόριο Ε.  Άμεση ανάγκη συνεπώς να εξευρεθεί ο πίνακας, ή οι πίνακες. 
Κ.Ρ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.