Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ ΚΙΣΑΜΟΥ 1890

 Μια πολύ καλή έρευνα του φίλου Αλέξανδρου Σαβόπουλου στα Τουρκικά αρχεία που σχετίζεται με την περιοχή μας και συγκεκριμένα τα Μεσόγεια.
Μεσόγεια ονομάζεται η περιοχή από το Καστέλι Κισάμου μέχρι την Φαλάσαρνα, στα δυτικά της Κρήτης.
Ο δήμος Μεσογείων δημιουργήθηκε κατά την Οθωμανική περίοδο, ως απόρροια της Σύμβασης της Χαλέπας, η οποία υπογράφηκε στις 15 Οκτωβρίου του 1878 και παρείχε μεταξύ άλλων μεταρρυθμίσεων στους Κρητικούς και το δικαίωμα συγκρότησης δήμων και εκλογής δημοτικών συμβουλίων. Ως Ναχιγιές αποτελούσε ξεχωριστή διοικητική οντότητα της επαρχίας Κισάμου. Σύμφωνα με την στατιστική του Ν. Σταυράκη έδρα του δήμου το 1890, ήταν οι Άγιοι Πάντες, σημερινό τμήμα του Πλατάνου.
Οι πρώτες δημοτικές εκλογές διεξήχθηκαν το τριήμερο 26-28 Οκτωβρίου 1879, ενώ η σύνθεσή του δημοτικού συμβουλίου Μεσογείων ήταν σύμφωνα με το συνημμένο απόκομμα της εφημερίδας Κρήτη η ακόλουθη:
Δήμαρχος Αντώνιος Ανουσάκης
Α’ Δημαρχιακός Πάρεδρος Βασίλειος Σοφουλάκης
Β’ Δημαρχιακοί Πάρεδροι Ι. Παπαδοδημητράκης, Ι.Ρημαντωνάκης.
Δημοτικοί Σύμβουλοι: Αναγνώστης Μαρκουλάκης, Μεχμέτ Εμήν εφένδης, Ανδρέας Κοκκινάκης, Νικόλαος Δασκαλάκης, Δημήτριος Τερεζάκης, Ιωάννης Μαργαριτάκης, Βασίλειος Καστανάκης, Ι. Σκουλάκης.
Ενώ οι ελληνικές αρχειακές πηγές είναι αρκούντως γνωστές και μελετημένες, τα οθωμανικά στοιχεία αναφοράς για την Κρήτη παραμένουν μέχρι σήμερα εν πολλοίς άγνωστα. Μια ενδιαφέρουσα οθωμανική επετηρίδα, γραμμένη σε αραβική γραφή, αποτελεί το σαλναμέ του 1892, το οποίο εκδόθηκε από την διοίκηση του βιλαετιού Κρήτης. Στη συγκεκριμένη επετηρίδα καταγράφονται μεταξύ άλλων κατά αλφαβητική σειρά τα χωριά της Κρήτης καθώς και τα δημοτικά Συμβούλια.
Έκανα μια προσπάθεια να ανιχνεύσω και να αποδώσω τα χωριά του δήμου Μεσογείων τα οποία με την ανευρεθείσα αλφαβητική ταξινόμηση, της πρώτης εικόνας, είναι τα ακόλουθα:
Καζάς, Επαρχία, Δήμος, Χωριό, Α/Α,
Hania, Kisamo, Mesoyio, Azoyires (Αζογυράς), 31,
Hania, Kisamo, Mesoyion, Ayio Pandis (Άγιοι Πάντες), 130,
Hania, Kisamo, Mesoyio, Ayio Yorgios (Άγιος Γεώργιος), 138,
Hania, Kisamo, Mesoyeo, Poro Mesoyea (Πόρρο Μεσογείων), 282,
Hania, Kisamo, Mesoyeo, Fornado (Φουρνάδω), 640,
Hania, Kisamo, Mesoyion, Kaliviani (Καλυβιανή), 731,
Hania, Kisamo, Mesoyio, Kamarcos (Καμάρτσος), 735,
Hania, Kisamo, Mesoyio, Kavus (Καβούσι), 756,
Hania, Kisamo, Mosoyino, Lardas (Λαρδάς), 868,
Hania, Kisamo, Mesoyeon, Nisohoriο (Νιό Χωριό), 1050.
Αντίστοιχα στην δεύτερη εικόνα η σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου Μεσογείων έχει ως εξής:
1. Antoni Papamanoli Anusaki Efendi Nahiye Müdiri (Δήμαρχος)
2. Anagnostis Markulaki Efendi Πάρεδρος
3. Yoani Rimandonaki Efendi Μέλος,
4. Nikoli Daskalaki Efendi 
5. Panayoti Varuhaki Efendi
6. Nikoli Margaritaki Efendi
7. Vasili Tsalapis Efendi 
8. Panayoti Leondaraki Efendi Γραμματέας
Δήμαρχος μετά από 12 χρόνια συνέχιζε να είναι ο Αντώνιος Ανουσάκης, ήρωας της επανάστασης του 1866, τον οποίο αναφέρει ο Μιχάλης Αναστασάκης στο βιβλίο του "Η Ιστορία της Κισσάμου επί Τουρκοκρατίας", ενώ από το αρχικό δημοτικό συμβούλιο παρέμεναν οι Ρημαντωνάκης, Μαρκουλάκης, Δασκαλάκης και Μαργαριτάκης.
Εντύπωση προκαλεί η δυσκολία απόδοσης της λέξης Μεσόγεια στα Τουρκικά, με την οποία φαίνεται να βρήκε τον μπέλα του ο γραφέας, και απαντάται σε 6 διαφορετικές εκδοχές ως Mesoya, Mesoyeo, Mesoyeon, Mesoyio, Mesoyion και Mosoyino
Alexander Savopoulos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.