Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021

ΣΥΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΑ ΚΙΝΕΙ

 Έγραφα σε μια ανάρτησή μου στις 29 του Μάη με αφορμή τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για τον ΒΟΑΚ ότι  «Η περιοχή μας, η πόλη μας, η επαρχία μας πρέπει να υιοθετήσουν (εκτός των άλλων) ένα διεκδικητικό πλαίσιο, που να γίνει κοινή γνώμη και το οποίο θα περιλαμβάνει ως κύριους άξονες ανάπτυξης 
α) την προγραμματική ανάπτυξη του λιμανιού μας και της παραθαλάσσιας ζώνης του κόλπου 
β) την παράκαμψη και την σύνδεση του Σχεδίου πόλης με τον ΒΟΑΚ και 
γ) την διασύνδεση της περιοχής μας με τα δίκτυα διανομής νερού άρδευσης από τα φράγματα που πρέπει να κατασκευαστούν το ταχύτερο δυνατόν στην Ανατολική Κίσαμο».
Και τα τρία θέματα αυτού του τρίπτυχου, με αντανάκλαση κυρίως στην Δυτική Κίσαμο, η οποία στερήθηκε ή δεν αξιοποίησε ευκαιρίες ανάπτυξης κοινόχρηστης ωφελιμότητας (στον Τουρισμό, στις μεταφορές προϊόντων και επισκεπτών, στην γεωργική παραγωγή κλπ) έχουν καθυστερήσει υπερβολικά μέχρι που κόντεψαν να καταχωνιαστούν στο βάθος του μυαλού μας και στην θέση τους να μπουν διεκδικήσεις με πολύ μικρότερο έως αμφιλεγόμενο κατά την αντίληψή μου αναπτυξιακό αποτέλεσμα. 
Γι' αυτό συμπλήρωνα «Όχι πως δεν υπάρχουν και άλλα σπουδαία θέματα για τα οποία πρέπει να διατηρούμε ενδιαφέρον, αλλά το παραπάνω τρίπτυχο πρέπει κατά την γνώμη μου να γίνει κύρια επιδίωξη όχι μόνο των αντιπροσωπευτικών φορέων - εφόσον βέβαια οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί μας το αποδέχονται και το υιοθετήσουν εντάσσοντας το στα πλαίσια των διεκδικήσεων τους - αλλά και κάθε κάτοικου της περιοχής»
Η ενεργοποίηση μετά την πανδημία του νεοσύστατου Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε δημιουργεί ιδανικές προϋποθέσεις για την υλοποίηση των στόχων που πρέπει να κατακτηθούν από τα συνοδευτικά έργα του παραπάνω αναπτυξιακού τριπτύχου για την πόλη και γενικότερα για την περιοχή μας. 
 Για το λόγο αυτό πρότεινα και συμπλήρωνα ότι «θα ήταν χρήσιμο όλοι οι αντιπροσωπευτικοί φορείς της Κισάμου να ζητήσουν, με ευρεία δημοσιότητα, από τους βουλευτές του Νομού να υιοθετήσουν και να συστρατευτούν δημόσια με το παραπάνω τρίπτυχο το οποίο στη συνέχεια μέσα στο καλοκαίρι μπορεί να γίνει αντικείμενο τοπικού συνεδρίου τεκμηρίωσης».
Επαναφέρω λοιπόν αυτή την πρόταση προς τον Δήμο και τον Νέο Εμπορικό Σύλλογο Κισάμου, με αφορμή τις ειδήσεις (ευνοϊκές καταρχήν αλλά και με πολλά ερωτηματικά) για την προγραμματική μελέτη ανάπτυξης του λιμανιού μας και το Υδατοδρόμιο, για την Μελέτη (δυστυχώς έκτος ΒΟΑΚ) της παράκαμψης της πόλης και για την επανέναρξη των διαδικασιών για τα Φράγματα του Ντεριανού και του Ταυρωνίτη ποταμού.. 
Με ικανοποίηση διάβασα την είδηση συνεργασίας του Περιφερειάρχη Στ. Αρναουτάκη και του Αντιπερειφερειάρχη Χανίων Ν. Καλογερή με τους Δημάρχους Κισάμου και Πλατανιά Μυλωνάκη και Μαλανδράκη για το τελευταίο θέμα στο πλαίσιο της αρχαίας σοφίας «Συν Αθηνά* και χείρα κίνει»  
(*) Οι τοπικοί αντιπροσωπευτικοί φορείς βέβαια,, πρέπει (αν συμφωνούν με τα παραπάνω) να… ανεβάσουν με ενέργειές τους τον τόνο της Αθηνάς στην παραλήγουσα «Συν… Αθήνα και χείρα κίνει» λοιπόν.  
ΑΝΤ. ΕΛ. ΣΧΕΤΑΚΗΣ
21-6-21

Δεν υπάρχουν σχόλια: