Σάββατο 15 Μαΐου 2021

ΘΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΕΤΕ ΚΑΙ ΤΥΠΙΚΑ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ κ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΑ;

Γράφει ο Κώστας Χαρτζουλάκης
Το Γραφείο Αγροτικής Οικονομίας (ΓΑΟ) Κισάμου, Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΓΑΑ) πριν την διοικητική μεταρρύθμιση του ν. 2503/97, αποτέλεσε το στρατηγείο για την αγροτική ανάπτυξη της Δυτ. Κισάμου για περίπου 4 δεκαετίες από τα μέσα της 10ετίας του 1960 με αρμοδιότητα πάνω από 30 κοινότητες. Στελεχωμένο συνεχώς με  5-6 γεωπόνους, που υπηρέτησαν με ζήλο στο ΓΑΑ με στόχο την αγροτική ανάπτυξη της περιοχής, χωρίς ωράρια και μέσα και με συνεργάτες τους αγρότες της περιοχής. Και μέσα σε λίγα χρόνια η περιοχή έγινε σημαντικό κέντρο παραγωγής πρώιμων κηπευτικών, αυξήθηκε σημαντικά η παραγωγή ελαιολάδου και βελτιώθηκε η ποιότητα του. Και σήμερα η περιοχή έχει πάνω από 2000 στρέμματα θερμοκήπια και παράγει πάνω από 8.000 τόνους ελαιόλαδο.
Από τις αρχές του 2000, που με το ν. 2053/97 οι αρμοδιότητες μεταφέρθηκαν στην Περιφέρεια, άρχισε η σταδιακή απαξίωση του ΓΑΟ Κισάμου και ουσιαστικά υπολειτουργούσε, αφού μέχρι σήμερα δεν έχουν καλυφθεί οι θέσεις των γεωπόνων που αποχώρησαν. Και μέχρι το τέλος του 2021 θα συνταξιοδοτηθεί και ο τελευταίος γεωπόνος.
Όταν στις ανταγωνίστριες χώρες (Ισραήλ, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία , κ.λπ.) τα ΓΑΟ (Extension Service) αποτελούν τα σημεία αναφοράς για τους αγρότες και η διοίκηση (ΥΠΑΑΤ, Περιφέρεια, Τοπική Αυτοδιοίκηση) δηλώνουν καθημερινά ότι ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της Κρήτης, είναι δυνατό να κλείνουν το ένα μετά το άλλο αντί να ενισχύονται τα ΓΑΟ; Έτσι αντιλαμβάνεστε στην Περιφέρεια την στήριξη του αγροτικού τομέα; Ανυπαρξία στρατηγικής και προσανατολισμό στην είσπραξη και διανομή ευρωπαϊκών επιδοτήσεων σε βάρος της παραγωγής και της ποιότητας; 
Και είναι λυπηρό που κανένας θεσμικός φορέας (Τοπική Αυτοδιοίκηση, ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης, οργανώσεις αγροτών, κλπ.) δεν αντέδρασαν και δεν αντιδρούν στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της τεχνικής στήριξης των αγροτών, που η ασύδοτη επιδίωξη του κέρδους από πολλούς μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές επιπτώσεις στο αγροτικό οικοσύστημα λόγω υπερ-χρήσης των συντελεστών παραγωγής (αγροχημικά, νερό, κλπ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.