Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 6 Απριλίου 2021

ΠΑΤΕΡΟΙ-ΠΑΤΕΡΑΚΗΔΕΣ-ΠΑΤΕΡΙΑΝΑ

Από τις αναφορές του προβλεπτή Ιάκωβου Φοσκαρίνι βγαίνουν διάφορα χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με τα γεγονότα της περιόδου της Ενετοκρατίας και μερικές εικασίες για την γειτονιά μας.
Το 1570 ο προβλεπτής Cavalli σε μια κρυπτογραφημένη επιστολή του προς το συμβούλιο των Δέκα αναφέρει τα ακόλουθα:
Τον επόμενο χρόνο στέλνει και άλλη επιστολή για τα αποτελέσματα της εκστρατείας του στα Σφακιά, στο συμβούλιο των Δέκα αναφέροντας.
"ώφειλα να διασκορπίσω τους Παπαδόπουλους, τους Πατέρηδες διότι .... με αυτήν την πρόταση του φαίνεται καθαρά οτι όσους δεν σκότωσε ή δεν αιχμαλώτισε, ανάμεσα τους και οι Πατέρηδες, τους ανάγκασε να φύγουν απο τα Σφακιά για άλλες επαρχίες (καταδιωκόμενοι και επικηρυγμένοι) και οι μόνες τότε που είχαν κάποια ελευθερία και έμοιαζαν και λίγο με τα Σφακιά, ήταν οι ορεινές επαρχίες της Κισάμου και του Σελίνου.
Μετά απο 4 χρόνια που εν το μεταξύ έχει αλλάξει και ο προβλεπτής και είναι πλέον ο "Άγιος" Ιάκωβος Φοσκαρίνι (άγιο τον έβγαλαν οι κρητικοί για την τιμιότητα του, την ευγένεια του αλλά και επειδή τους έσωσε απο τους σκληρούς Ενετούς) με νόμους και αποφάσεις και σε ειδική προκήρυξη που έβγαλε τον Οκτώβριο του 1574 ηρέμησε τα πράγματα στην Κρήτη πρόσκαιρα. Μια απο τις αποφάσεις του η υπ' αριθ. 82 δίνει συγχώρεση στους Πάτερους που είχαν εξοριστεί απο τα Σφακιά και με κάποιους όρους τους επέτρεπε να ξαναγυρίσουν πίσω. 
- Αυτά είναι τα ιστορικά και καταγραμμένα γεγονότα της εποχής εκείνης, η εικασία πηγάζει απο εμένα μιας και αυτόν τον καιρό γίνεται λόγος για τα Πατεριανά και πότε κατοικήθηκαν. Λοιπόν μια ημερομηνία μπορεί είναι αυτή το 1570 μετά και την εξορία της οικογένειας των Πάτερων απο τα Σφακιά...ιδανικός τόπος τα υψίπεδα των Μοδίων που εκείνα τα χρόνια θα ήταν και απροσπέλαστα και θα έμοιαζαν και λίγο με τα Σφακιά..απάτητα. Φυσικά κανείς δεν είναι σίγουρος, αλλά τυχαία δεν βρέθηκαν οι Πατέρηδες στα Πατεριανά, ούτε τυχαίο είναι το παραπάνω αληθινό γεγονός που συνέβη στα Σφακιά το 1571.

Πηγές: Relat Γενικός Προβλεπτής Cavalli  σελ. 258
            Relat Γενικός Προβλεπτής Foscarini  σελ. 17
            Νίκος Ζουδιανός "Iστορία της Κρήτης επί Ενετοκρατίας" σελ 255-256

Δεν υπάρχουν σχόλια: