Στην Βικιπαίδεια απο εκεί που αντλούν όλοι τις πληροφορίες τους για την Κίσαμο υπάρχει το παρακάτω κειμενάκι στην ενότητα Ιστορία..
- Η αρχαία Κίσαμος, παράλια πόλη στη βορειοδυτική ακτή της Κρήτης, έχει εντοπιστεί εδώ και αρκετούς αιώνες στην πεδιάδα που πλαισιώνει τον κόλπο Κισάμου. Αυτή η αρχαία πόλη ήταν το λιμάνι της αρχαίας Πολυρρηνίας, της παλαιότερης δωρικής πόλης της Κρήτης, 7 χλμ. νότια της Κισάμου, ναυτικό και εμπορικό κέντρο της περιοχής. Μετά τη ρωμαϊκή κατάκτηση της Κρήτης (το 69 π.Χ.) η Κίσαμος γνώρισε μεγάλη οικονομική και οικιστική ανάπτυξη.
Ο Πλίνιος (4,12,59) ως Κίσαμον την τοποθετεί κοντά στην Πέργαμο και την Κυδωνία, ενώ ο Ιεροκλής (Συνέκδ. 14) μεταξύ Κυδωνίας και Καντάνου. Η «Κίσαμος πόλις»,[ όπως την αναφέρει ο Πτολεμαίος (3,17,8), βρίσκεται στο σημερινό κόλπο της Κισάμου, στα σωζόμενα ερείπια κοντά στο Καστέλι (βενετσιάνικο φρούριο).
Βρισκόταν κοντά στη μεγάλη πόλη Πολυρρηνία της οποίας ήταν επίνειο, αλλά λειτουργούσε ως αυτόνομη κοινότητα και έκοβε δικά της νομίσματα τα οποία απεικόνιζαν στη μια πλευρά κεφαλή του θεού Ερμή με πέτασο και στην άλλη ένα δελφίνι και τα γράμματα ΚΣ/ΙΩ.
Και εδώ μια μικρή αναφορά για την αρχαία Κίσαμος όπως παρουσιάστηκε στο τελευταίο κρητολογικό συνέδριο γραμμένη απο τους ειδικούς (αρχαιολόγους).
- Η αρχαία Κίσαμος υπήρξε μικρή πολίχνη με λιμάνι στην επικράτεια της ισχυρής τότε γειτονικής Πολυρρήνιας, στα υστεροκλασικά-ελληνιστικά χρόνια. Η νέα τάξη πραγμάτων που δημιούργησε η ρωμαϊκή κατάκτηση της Κρήτης το 67 π.Χ. χαλαρώνει τη διοικητική εξάρτηση της Κισάμου από την Πολυρρήνια. Κατά τους αυτοκρατορικούς χρόνους η Κίσαμος, καταλαμβάνοντας έκταση 1000 περίπου στρεμμάτων, ακμάζει χάρη κυρίως στην ειρήνευση που επέβαλλαν στο Αιγαίο οι Ρωμαίοι και στις εξαιρετικά ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες, τις οποίες δημιούργησε η Pax Romana. Η ευημερία της σημαντικής αυτής πόλης-λιμανιού κατά τον 2ο αι. μ.χ. αποτυπώνεται και στην οικοδόμηση αριστοκρατικών και αστικών επαύλεων με περίτεχνα ψηφιδωτά δάπεδα και σπουδαία πολεοδομική οργάνωση.....κλπ
Που θέλω να καταλήξω.
- Είδα μέσα απο τις ανακοινώσεις του Δήμου οτι είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε τις τουριστικές δράσεις αλλά και το υλικό για την τουριστική προβολή της Κισάμου του 2021, μάλιστα σαν αρχή επίσημα το έδειξαν στον Γ.Γ του ΕΟΤ κ. Φραγκάκη κατά την τελευταία του επίσκεψη. Ακόμα όπως είδα παρουσίασαν το νέο τουριστικό λογότυπο του Δήμου, τους χάρτες, ένα μίνι τουριστικό οδηγό και πολλά άλλα, μια δουλειά σίγουρα πολύ καλή και σε σωστή κατεύθυνση μιας και δεν το κρύβω οτι όταν την είδα και εγώ -ανεπίσημα- ενθουσιάστηκα. Τέλος έγινε γνωστό οτι η εταιρεία ΝΕΤ22 έχει αναλάβει μέχρι τώρα με επιτυχία το τουριστικό μάρκετινγκ του δήμου.
Λοιπόν μιας και όλα θα πάνε καλά και θα αποκτήσουμε την πολυπόθητη ταυτότητα σαν τουριστικός Δήμος ας ασχοληθούμε και με αυτά που τα διαβάζουν οι περισσότεροι, αυτά που παίρνουν και χρησιμοποιούν οι περισσότεροι σαν πληροφορίες ακόμα και απο την περιοχή μας για τα ατομικά τουριστικά φυλλάδια των μικρών ξενοδοχείων μας και δεν ανταποκρίνονται στην καθαρά αλήθεια λόγω .. παλαιότητας. Ότι γράφει λοιπόν η Βικιπαίδεια και άλλες τέτοιες σελίδες για την περιοχή μας πρέπει να αλλάξει και στην θέση τους να μπουν οι σωστές πληροφορίες που θα τις πάρουμε απο τους επίσημους ερευνητές της ιστορίας μας και δεν είναι άλλοι απο τους αρχαιολόγους. Η εταιρεία λοιπόν αυτή η ΝΕΤ22 που έχει αναλάβει επίσημα και με επιτυχία όπως σημειώνεται την προβολή μας πρέπει να κάνει και αυτό κατ' εντολή του Δήμου μας.
Οι πληροφορίες πρέπει να είναι σωστές και παντού. Εξάλλου αν διαβάσετε την Βικιπαίδεια στην λέξη Κίσαμος θα καταλάβετε την προχειροδουλειά που έχει γίνει απο αυτόν που έγραψε τις πληροφορίες. Και την Βικιπαίδεια την χρησιμοποιούν πολλοί...
Η δουλειά για να είναι σωστή πρέπει να γίνει παντού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.