Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021

Ο ΚΡΥΦΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ

Κάθε τι που βγαίνει στον αέρα απο εκλεγμένα πρόσωπα είναι επίσημο και πλέον τα καλά τα νέα τα μαθαίνεις απο τις προσωπικές σελίδες του καθενός που ... είναι και επίσημες.
Γράφει λοιπόν ο αντιδήμαρχος ύδρευσης άρδευσης του Δήμου της Κισάμου, κ.Χριστουλάκης.
-Το Πλάτανιωτικο νερό ...καταπληκτικό δημοτικό τραγούδι που δεν είναι το θέμα μας για σήμερα.
Ύδρευση και άρδευση για τη περιοχή του Πλατάνου και των Φαλασαρνων, ένα χρόνιο πρόβλημα των περιοχών.
Για την ύδρευση η δημοτική αρχή έχει στα χέρια της την άδεια για την ερευνητική γεώτρηση στη θέση Καμπί στον Πλάτανο, και ελπίζουμε αν όλα πάνε καλά μέχρι το καλοκαίρι να έχουμε αποτελέσματα.
Για την άρδευση της περιοχής, στα Φαλάσαρνα κάνουμε τις απαραίτητες διορθώσεις στην μελέτη για τον αγωγό Σφηνάρι Πλάτανος που δεν εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ που είχε κατατεθεί από τη προηγούμενη δημοτική αρχή και σε συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης θα προσπαθήσουμε να την εντάξουμε σε άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Παράλληλα κάνουμε ενέργειες και για τον αγωγό Κολένι -Πλάτανος ένα έργο που θα θεωρηθεί συνοδό του φράγματος Ταυρωνίτη και μια λύση για τις περιοχές τις Κισάμου μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο ...
Και απαντά ο πρώην δήμαρχος κ. Σταθάκης στην παραπάνω αναφορά του αντιδημάρχου:
- Αντιδήμαρχε σίγουρα εάν έγραφες ή γράψεις την ιστορία του "νερού του Πλατάνου ", θα γίνει δημοτικό τραγούδι, διότι έχεις το χάρισμα να το κάνεις. Η τοπική κοινότητα όμως και οι κάτοικοι του χωριού θέλουν το νερό και μετά τα τραγούδια και τις μαντινάδες. Γνωρίζεις ότι είμαι δίπλα σου και στην δημοτική αρχή σε ότι μου ζητηθεί, από πληροφορίες, γνώμη ή οτιδήποτε χρειαστείτε. Όμως όταν προσπαθείτε να δικαιολογήσετε την όποια αδυναμία ή απόφαση σας, να πάνε τα πράγματα πίσω με άμεσες ή έμμεσες υπόνοιες ότι σε οτιδήποτε δεν έχει προχωρήσει,  φταίει η προηγούμενη δημοτική αρχή, έχω να σου πω, ότι θα απαντώ πάντα με στοιχεία και αποδείξεις. 
Για το θέμα της εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα της Τοπικής Κοινότητας Πλατάνου, της ύπαρξης νερού άρδευσης και ύδρευσης, κάναμε τα μέγιστα (μέσα σε πέντε χρόνια) και στο χέρι σας είναι να ευοδωθούν. Ετοιμάσαμε τις απαραίτητες μελέτες και έργα από το Σφηνάρι προς τον Πλάτανο, ετοιμάσαμε τις 5 πρώτες μελέτες για την αδειοδότηση ταμιευτήρα. Γεωτεχνική, Γεωλογική, Τοπογραφική, Α' φάση Υδραυλική και Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και μένει μόνο η τελική υδραυλική. Για την ύδρευση μετά από συμφωνία με τον κ. Βουλγαράκη, προχωρήσαμε τις ενέργειες εξεύρεσης χώρου, τοπογραφικά και ότι μας ζητήθηκε για την έκδοση της άδειας ανόρυξης, για να την χρηματοδοτήσει. Η  οποία άδεια έχει εγκριθεί από τις αρχές του 2020. 
Καλό θα ήταν, να την έχετε χρηματοδοτήσει, για να δούμε εάν έχει νερό (εφόσον από ότι καταλάβαμε, δεν την χρηματοδοτεί η Περιφέρεια) και όχι να ξοδεύετε τα χρήματα για να κάνετε πρώτα την μελέτη υδραυλική  για την διάθεση του νερού, ή οποία μπορεί να γίνει και δωρεάν από τις τεχνικές υπηρεσίες. 
Όσο αφορά για το έργο Β' φάση αξιοποιήσει νερών Σφηναρίου που κατατέθηκε στο ΕΣΠΑ τον Απρίλιο του 2019 από εμάς και απορρίφθηκε από την Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Κρήτης, κατατέθηκε από τον ίδιο μελετητή που συνεργάζεστε και εσείς. Τις σκοπιμότητες που έγιναν για αυτό το έργο τις μάθαμε και εμείς και οι κάτοικοι του Πλατάνου, διότι τους ενημερώνουμε και τους δίνουμε τα στοιχεία. Η εξέταση των εγγράφων και η αξιολόγηση του έργου και η δυνατότητα έγκρισης του μετά την ένσταση, έγινε από τον Νοέμβριο του 2019 μέχρι τον Ιανουάριο του 2020. Το οποίο διάστημα ήσασταν εσείς δημοτική αρχή και είχατε όλη την δυνατότητα να εγκριθεί. Διότι από τα εφτά έργα που ακυρώθηκαν στην πρώτη αξιολόγηση, στην συνέχεια εγκρίθηκαν τα τέσσερα και έμειναν τα τρία εκτός και τελευταίο το δικό μας. Δεν θα τα αναλύσω τώρα, πάντως η "εξασφάλιση γης", που την χρησιμοποιήσατε ως αιτία που δεν έγινε η έγκριση, ειναι το μόνο που δεν ισχύει, σύμφωνα με τα έγγραφα των υπηρεσιών, που τα έχετε στον δήμο, γιατί από εκεί τα πήρα. 
Σίγουρα μπορούμε να αφήσουμε πίσω  το παρελθόν, μα αυτό έχει αποτυπώσει ότι έχει πραγματοποιηθεί και ξανά λέω, είμαστε δίπλα σας να προχωρήσετε επιτέλους αυτά τα έργα, μην ξεχνάς ότι ήταν και προεκλογική δήλωση του δημάρχου, απλώς επιταχύνεται λίγο τους χρόνους υλοποίησης Και μην "εγκληματήσετε", ξεκινώντας από την αρχή  άλλα πράγματα, διότι αυτά που κάναμε είχαν την ομόφωνη έγκριση Τοπικού Συμβουλίου και ομάδων παραγωγών.
Υ.Γ. Φυσικά και των κατοίκων του Σφηναρίου, μην τους ξεχνάτε και αυτούς διότι δίχως την εξασφάλιση  ότι θα έχουν και αυτοί, στο μέλλον νερό την καλοκαιρινή περίοδο, δεν θα το έχει και κάνεις άλλος..
Αυτά .....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.