Για να καταλάβουμε πως ενεργούν οι άλλοι θα σας αναφέρω μια ιστορία δείχνοντας την ομαδική δουλειά που κάνουν κάποιες άλλες επαρχίες στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής τους, χρόνια τώρα.
Διαβάζοντας την ιστορία του Γιάννη Μουρέλλου βλέπω ότι η πρώτη σημαία της Επανάστασης στην Κρήτη μάλιστα κατοχυρωμένη και με βασιλικό διάταγμα έγινε στις 24 Μαΐου του 1821, όχι στα Σφακιά που ως και σήμερα κάποιοι πιστεύουν, αλλά στο γειτονικό Ροδάκινο και συγκεκριμένα στον Ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Κουρκουλό. Στην περιοχή αυτή του Ρεθύμνου στις 24 Μαΐου 1821 υψώθηκε η πρώτη σημαία της επανάστασης από τον Σεβασμιότατο Ηγούμενο της Μονής Πρέβελη Μελχισεδέκ Τσουδερό. Νωρίτερα πέντε μέρες, στις 19 Μαΐου 1821, ημέρα της εορτής της Αναλήψεως του Κυρίου κρέμασαν στον Πλάτανο της Πλατείας Σπλάντζιας στα Χανιά τον επίσκοπο Κισάμου Μελχισεδέκ και τον Ιεροδιάκονο Καλλίνικο. Ένας άλλος Μελχισεδέκ λοιπόν ύψωσε το λάβαρο της επανάστασης ξεσηκώνοντας το μπαιράκι της επανάστασης στην Κρήτη.
Μάλιστα σκαλίζοντας και λίγο παραπέρα βρήκα και το βασιλικό διάταγμα με υπογραφή 17 Μαΐου 1959 δημοσιευμένο στην εφημερίδα της κυβερνήσεως στο φύλο ΙΙ Α'.
- Επιθυμούντες όπως η επέτειος της υψώσεως της σημαίας της επαναστάσεως λαβούσης χώραν την 24ην Μαΐου 1821 εις τον εν θέση Κουρκουλώ της κοινότητας Ροδακίνου Ρεθύμνης Ιερόν ναόν Αγίου Γεωργίου εορτάζηται ως εμπρέπει εις το ιστορικόν τούτο γεγονός προτάσει του Ημετέρου επί των Εσωτερικών Υπουργού απεφασίσαμεν και διατάσσομεν.
+Ορίζομεν την 24ην Μαίου ως ημέραν τοπικής εορτής εν Ροδακίνω Ρεθύμνης+
Κατά ταύτην θα τελείται εν κωμοπόλει Ροδακινίου δοξολογία εις ανάμνησιν του ιστορικού τούτου γεγονότος.
Αι λεπτομέρειαι της εορτής θα καθορίζονται.......
Εν Αθήναις τη 17 Μαΐου 1959
Φυσικά το παραπάνω γεγονός έπεσε σε αμφισβήτηση αμέσως τον Οκτώβρη του 1959 και με επιστολές τους οι Σφακιανοί δεν αποδέχτηκαν το γεγονός μας και η μόνη περιοχή που θα μπορούσε να σηκώσει σημαία τότε ήταν τα Σφακιά. Δεν θα εξετάσω αν ο Μουρέλλος έγραψε αλήθειες ή ψέματα αλλά μόνο το γεγονός της αμφισβήτησης και η ομαδική προσπάθεια να μην περάσει αυτή η ανύψωση της σημαίας έξω απο τα Σφακιά δείχνει πολλά.... μάλιστα βρήκα και μια επιστολή του συλλόγου Σφακιανών Αθηνάς και Πειραιά που καταλήγει ως εξής για το συγκεκριμένο προεδρικό διάταγμα.
... Δεν υποκλέπτονται οι αγώνες και το αίμα. Νομίζομεν λοιπόν οτι ο σεβασμός της Ιστορίας και των Διαταγμάτων επιβάλλει την ανάκλησιν του διατάγματος (καθιέρωση 17 Μαΐου στο Ροδάκινο έναρξης επανάστασης 1821 στην Κρήτη).
Και επειδή επί τη ευκαιρία, φρονούμεν και ημείς οτι η Πολιτεία οφείλει να τιμήση ως Εθνικόν γεγονός την κήρυξιν της Επαναστάσεως στην Κρήτη δι ης συμμετέσχεν εις την Εθνική Εξέγερσιν του 1821, παρακαλούμεν συν τη άρσει του ανωτέρου Διατάγματος, υπογραφή αρμοδίως έτερον το οποίον θα καθορίζει ως επέτειον την 29 Μαΐου 1821 και τόπον την Θυμιανήν Παναγά Σφακίων.
Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Παπαδάκης Νικόλαος Μανούσακας Μανούσος
Επίλογος
Από τα Σφακιά, την ιστορική Μόνη της Παναγίας της Θυμιανής -την επονομαζόμενη και ως Αγία Λαύρα της Κρήτης- θα ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις στο νησί μας για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την κήρυξη της επανάστασης του 1821, στις 6 Ιουνίου του 2021.. παραμερίζοντας και ιστορικούς και διατάγματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.