Τις τελευταίες μέρες υπάρχει μεγάλη ανησυχία σε πολύ κόσμο, θα έλεγα οι περισσότεροι εκμεταλλευόμενοι και το πολιτικό παιχνίδι και αναδεικνύουν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις αλλαγές στον αρχαιολογικό νόμο και ιδιαίτερα με τον το άρθρο του μακροχρόνιου δανεισμού. 100 χρόνια θα νοικιάζουμε τα αρχαία μας ώστε να γίνουν πρεσβευτές της χώρας μας, λες και δεν ξέρει όλος ο κόσμος απο που ξεκίνησε ο πολιτισμός και που βρίσκεται θαμμένος ή που εκτίθεται και μπορούν να τον δουν. Χθες μάλιστα διάβασα και μια δήλωση του κ. Παπανδρέου που έκανε και στο υπουργείο κάποτε... και κατάλαβα την λογική τους!!!!!«Ως υπουργός Πολιτισμού στα νιάτα μου αλλά και ως πρωθυπουργός επισκέφθηκα πολλές φορές όλα τα μουσεία. Στις αποθήκες του αρχαιολογικού μουσείου υπάρχουν άπειρα αρχαιολογικά ευρήματα. Αυτά δεν θα τα δει όχι μόνο ο Έλληνας ή ο τουρίστας αλλά ούτε το φως του ήλιου σε 100 – 200 χρόνια. Άρα αντί να βρίσκονται στις αποθήκες θα είναι πολύ μεγάλη προσφορά στην πατρίδα και τον ελληνισμό να λάμψουν σε άλλα μουσεία μεταδίδοντας το πνεύμα του ελληνισμού και της αρχαίας Ελλάδας σε άλλους λαούς».
- Η αλήθεια είναι οτι έτσι είναι, οι αποθήκες γέμισαν και δεν πρόκειται να δούμε πολλά απο τα ευρήματα αυτά, βέβαια απο την άλλη όσο αυτά είναι συντηρημένα και τακτοποιημένα θα διασφαλιστούν και μπορούν κάποτε να μπουν σε μια νέα πτέρυγα ή να μπουν σε μια περιοδική έκθεση που ήταν ως και σήμερα οι πρεσβευτές μας. Τώρα τα 50 συν 50 χρόνια είναι πολλά και μάλλον θα τα ξεχάσουμε εκεί... στο τέλος, στις άλλες χώρες. Το 80% των πολιτών δεν συμφωνεί άσχετο αν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ψήφισαν κάτι τέτοιο....
Βέβαια δεν είναι μόνο αυτό που θα πρέπει να μας ανησυχήσει, μιας και για να γίνει ο δανεισμός θα πρέπει να συναινέσουν πολλοί και πολλά, ειδικά συμβούλια, υπουργοί πρωθυπουργοί κλπ, όμως υπάρχει και μια ακόμα αλλαγή άρθρου που αφορά τα μικρά μουσεία όπου εισάγει μία διάταξη με την οποία λέει οτι μπορεί να διακόπτει τη λειτουργία δημόσιων μουσείων σε περίπτωση που δεν πληρούν κάποιες προϋποθέσεις. Βέβαια δεν ξεκαθαρίσει τις προϋποθέσεις αλλά όλοι ξέρουμε ποιες είναι αυτές.. και αφορά την βιωσιμότητα τους. Σίγουρα χειρότερο απο τον δανεισμό είναι αυτή η διάταξη που μας ακουμπά μιας και ξέρουμε οτι εμείς μπορεί να έχουμε ένα απο τα καλύτερα μικρά Μουσεία της Ελλάδας, αλλά δεν είναι και το χρυσωρυχείο που θέλει η κυβέρνηση, μιας και η λειτουργία του έχει πολλούς άλλους σκοπούς πέραν του κέρδους.
Ας το προσέξει αυτό η Δημοτική αρχή να μην χαθεί ένας πόλος έλξης της πόλης, μιας και όπως όλοι ξέρουμε οτι λίγα είναι αυτά που θα τραβήξουν τον τουρίστα, τον φιλοξενούμενο μας, μέσα στην πόλη. Ως και τώρα το Μουσείο Κισάμου είναι μάλλον ο μοναδικός. Φυσικά αν η πολιτεία θέλει να γίνουμε "τράπεζα" ας κάνει μια προσπάθεια και αυτή να ανοίξουν τα ψηφιδωτά της πόλης που σίγουρα θα επιφέρουν κέρδος και στους δυο..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.