Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

ΣΤΗΝ ΛΙΒΙΕΡΑ ή ΡΙΒΙΕΡΑ ΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ

Το 1998 σε μια αρχαιολογική ανασκαφή λίγο παραπάνω απο την εκκλησία του ΑγΊου Γεωργίου στον Πύργο, ήρθε να μας "χαζέψει" κάτοικος της περιοχής, κάποια στιγμή μας είπε οτι η περιοχή ήταν πόλος έλξης των Θραψιανών πυθαράδων μιας και το χώμα είναι ιδανικό και μάλλον αυτά είναι τα ευρήματα που βρίσκεται. 
- Ερχόντουσαν και έμεναν κανένα μήνα εδώ και στο Φουρνάδω, μου είπε. Μάλιστα την περιοχή για τον λόγο αυτό την έλεγαν και Λιβιέρα. 
-Πολύ σημασία μπορεί να μην δώσαμε για την πληροφορία για τους πυθαράδες, αφού η περιοχή είχε πολλά και καλά αρχαιολογικά ευρήματα, αλλά εμένα με παραξένεψε το όνομα. Λιβιέρα... 
Διαβάζοντας το μικρό αλλά πολύ καλό βιβλίο της κα Ελευθερίας Γιακουμάκη σχετικά με τα Τοπωνυμίας της Επαρχίας Κισάμου και στην Λέξη Καστέλι βρήκα την Λιβιέρα (Στη Λιβιέρα) με την εξής υποσημείωση.
(Από το Ιταλικό Ριβιέρα= παραλία. Ο Παπαγρηγοράκης γράφει στην Εστία του 1953.
"Έτσι λέγονται οι και σήμερον σωζόμενοι εις τον μυχόν του ανατολιτικού τμήματος του λιμένος Χανίων 7 μεγάλαι αποθήκαι, αι οποίαι επι Ενετών, μαζί με τις υπάρχουσας άλλοτε 16 ακόμα εχρησιμοποιούντο ως ναύσταθμος, διότι εντός αυτών εσύροντο προς προφύλαξιν τα πολεμικά πλοία των Ενετών".
Άρα η ορθή ονομασία είναι Ριβιέρα που ιταλιστί σημαίνει παραλία -θάλασσα και όχι Λιβιέρα. 

Μετά απο αυτό και επειδή στην περιοχή έχουν βρεθεί εκτός απο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα (δεξαμενές νερού στο χείλος του γκρεμού), υπάρχουν (υπήρχαν εγώ δεν τις έχω δει) δέστρες για τα πλοία, είναι σίγουρα οτι το λιμάνι της αρχαίας Ελληνορωμαικής πόλης της Κισάμου ήταν κάπου εκεί κοντά και όχι στο Μαύρο Μώλος, που ήταν ένας απλός κυματοθραύστης, μάλιστα ατελείωτος. Ριβιέρα λοιπόν ή Λιβιέρα για τους ντόπιους.
Σίγουρα τα τοπωνύμια παίζουν μεγάλη σημασία και οι "παλιοί μας" τα έδιναν για κάποιο σκοπό που συσχετιζόταν το όνομα, με τι είχαν δει και ακούσει, τι έκαναν εκεί οι παλαιότεροι κλπ. 
Παραλία μπορεί να μην υπάρχει τώρα στους πρόποδες του Αγίου Γεωργίου στον Πύργο, αλλά το 365 μΧ μια μέρα πριν το μεγάλο σεισμό των 8 R που μας ανασήκωσε απο 6-9 μέτρα, εκεί ήταν μια βαθιά θάλασσα και όλη η περιοχή του Μαύρου Μώλους απο τον Πυργιανό ποταμό και κάτω, ένας υπέροχος βαθύς κόλπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.