Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020

ΕΛΛΗΝΟΣΠΗΛΙΟΣ ΣΤΑ ΑΦΡΑΤΑ

Ο Ελληνόσπηλιος στα Αφράτα δεν είναι μια νέα ανακάλυψη αν και το 2017 έγιναν κάποιες έρευνες στην περιοχή απο την σπηλαιολογική εταιρεία. Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε το 1889 και να η δημοσίευση της ανακάλυψης σε εφημερίδα της εποχής.
Νέα Εφημερίς, αρ. φύλ. 143, 23.05.1889
Ἐν τῇ περιφερείᾳ τοῦ χωρίου Ἀφράτα Κισσάμου τῆς Κρήτης παρὰ τὴν ἀκτήν, ἀνεκαλύφθη σπήλαιον, ἐν τῷ βάθει τοῦ ὁποίου ὑπάρχει ὀπὴ δι’ ἧς ὁ εἰσερχόμενος εὑρίσκεται ἐντὸς ἑτέρου εὐρυχωρωτέρου σπηλαίου ἐν τῷ βάθει τοῦ ὁποίου ὑπάρχει ἄλλη ὀπὴ συγκοινωνοῦσα μετ’ ἄλλου μᾶλλον εὐρυχώρου σπηλαίου· ἐντὸς αὐτῶν εὑρέθησαν τάφοι, ἀγγεῖα πήλινα, λέβητες χάλκινοι καὶ ἕτερα ἀντικείμενα προσομοιάζοντα χυτηρίοις μετάλλων. Ὑποτίθεται ὅτι τὰ σπήλαια ταῦτα εἶνε τὸ ἱερὸν τῆς Δίκτης τὰ δὲ ὡς χυτήρια ἐκληφθέντα ὅτι εἰσὶ βωμοί. Καὶ ἀλλαχοῦ ἐν Κισσάμῳ ἐγένοντο ἀρχαιολογικαὶ ἀνακαλύψεις ἐν αἷς καὶ ἀγαλμάτων. 
Η ..διαδρομή ευκολοδύσκολη. Εύκολη όσο κρατά το μονοπάτι, δύσκολη η κατάβαση στο σπηλαίο. Φυσικά απαιτείται εξοπλισμός για να μπείτε στο σπήλαιο αλλά και καλά παπούτσια μιας και δεν υπάρχει σήμανση μετά το τέλος του μονοπατιού. Κάτι πέτρες μόνο που σας πάνε ως στο σημείο που αρχίζει η κατάβαση προς την είσοδο του σπηλαίου, που βρίσκεται είναι στον τελευταίο κόλπο στα νοτιοδυτικά. Χάρτης

Πάντως η διαδρομή είναι όμορφη και ιδανική για τους λάτρεις της περιπέτειας.
Φυσικά πιο ξεκούραστα πας με καΐκι απο το Κολυμβάρι.


Δεν υπάρχουν σχόλια: