Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ

Eιδικό ποσοστό υπεράριθμων εισακτέων στα Πανεπιστήμια σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. 
Το τελευταίο διάστημα πολλή συζήτηση γίνεται για τη «μοριοδότηση» ή μη των μαθητών της Κισάμου που έλαβαν μέρος στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2020. Στο ΔΣ του Δήμου Κισάμου στις 18/7, μάλιστα,  ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Χαχλάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του για το αίσιο τέλος (κατά 90% όπως ανέφερε χαρακτηριστικά) της υπόθεσης που απασχολεί τους απόφοιτους μαθητές της τοπικής μας κοινωνίας μετά το σεισμό των 6,1 Ρίχτερ της 27ης Νοεμβρίου 2019. 
Με το παρόν άρθρο θα εξηγήσουμε τι προβλέπεται για τους απόφοιτους, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, των περιοχών που κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους πλήττονται από φυσικές καταστροφές. Παράλληλα, θα γίνει κατανοητό ότι λανθασμένα χρησιμοποιείται ο όρος «μοριοδότηση» έναντι του όρου «ειδικό ποσοστό υπεράριθμων εισακτέων» στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Χώρας, σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών που θεσμοθετήθηκε με το ν. 4521/2018 στον οποίο και αναφέρεται: «Οι μαθητές της τελευταίας τάξης και οι απόφοιτοι των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ περιοχών που πλήττονται κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους εξαιτίας φυσικών καταστροφών, όπως ιδίως από καταστροφικούς σεισμούς και πλημμύρες, εισάγονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών. Το δικαίωμα αυτό ισχύει μόνο για όσους υποβάλλουν αίτηση - δήλωση και συμμετέχουν στις πρώτες μετά το συμβάν πανελλαδικές εξετάσεις ….Η περιοχή πρέπει να έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο ν. 3013/2002 (Α’ 102)……. Για την εφαρμογή του παρόντος απαιτείται κάθε φορά η έκδοση σχετικής απόφασης του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με την οποία καθορίζεται το ειδικό ποσοστό το οποίο αποδίδεται βάσει του αριθμού των πληγέντων σε σχέση με τους συμμετέχοντες στις πανελλαδικές εξετάσεις ανά κατηγορία λυκείου (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, ημερήσιο, εσπερινό)….τα αντίστοιχα δικαιολογητικά, η διαδικασία επιλογής, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.Σε κάθε περίπτωση προϋπόθεση για την επιλογή είναι οι υποψήφιοι να έχουν επιτύχει συνολικό αριθμό μορίων τουλάχιστον ίσο του εβδομήντα τοις εκατό (70%) του αριθμού των μορίων που πέτυχε ο τελευταίος επιτυχών της κατηγορίας τους στη συγκεκριμένη Σχολή ή Τμήμα κατά το ίδιο ακαδημαϊκό έτος.» (ν. 4521/2018 παράγραφος 4 του άρθρου 42/ ΦΕΚ 38/τ.Α΄/2-3-2018). Επισημαίνεται ότι στις καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων θέσεις δεν προβλέπονται θέσεις των ένστολων τμημάτων (στρατιωτικές σχολές, αστυνομία, λιμενικό κ.α.). 
Η πρώτη εφαρμογή του νομοθετήματος έγινε το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 για τους μαθητές της τελευταίας τάξης (απόφοιτοι 2017-18) των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων της Δημοτικής Ενότητας Μάνδρας και της Δημοτικής Ενότητας Νέας Περάμου της Περιφέρειας Αττικής καθώς και των Δημοτικών Ενοτήτων Κω, Ηρακλείδων και Δικαίου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που είχαν πληγεί από πλημμύρες και καταστροφικούς σεισμούς αντίστοιχα (Υ.Α. Φ.253.2/137341/Α5/21-8-2018 (ΦΕΚ 3637 Β’/2018). Την αμέσως επόμενη χρονιά (ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 / απόφοιτοι 2018-19) είχαμε και πάλι εφαρμογή του νόμου για τους μαθητές των περιοχών του Δήμου Πλατανιά Χανίων, της Δημοτικής Ενότητας Μάνδρας, της Δημοτικής Ενότητας Ραφήνας και της Δημοτικής Ενότητας Νέας Μάκρης (Υ.Α. Φ.253.2/146490/A5/20-9-2019 (ΦΕΚ 3557 Β΄/2019)).  
Σύμφωνα με τις Υ.Α. που, στις δύο πρώτες περιπτώσεις εφαρμογής του ν. 4521/2018, καθόριζαν τα σχετικά θέματα αναφερόταν ότι:
ο αριθμός θέσεων που αποδίδεται στους υποψηφίους των περιοχών αυτών σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α.) είναι :
o Για το ακαδημαϊκό έτος 2018-19: για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων των ημερήσιων ΓΕΛ ποσοστό 0,53 % και για τους υποψηφίους των ημερήσιων ΕΠΑΛ ποσοστό 0,25 % καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων. 
o Για το ακαδημαϊκό έτος 2019-20: για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων των ημερήσιων ΓΕΛ ποσοστό 0,54 % και για τους υποψηφίουςτων ημερήσιων ΕΠΑΛ ποσοστό 0,52 % καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων. 
Κατά τον προσδιορισμό των θέσεων που αντιστοιχούν στα ποσοστά που αναφέρονται στις ανωτέρω περιπτώσεις γίνεται στρογγυλοποίηση στην αμέσως επόμενη ακέραιη μονάδα, αν προκύπτει δεκαδικό υπόλοιπο ίσο ή μεγαλύτερο από το μισό της ακέραιης μονάδας. Αν το δεκαδικό υπόλοιπο είναι μικρότερο από το μισό της ακέραιης μονάδας, δεν λαμβάνεται υπόψη, εκτός εάν μηδενίζεται η θέση, οπότε γίνεται στρογγυλοποίηση στην ακέραιη μονάδα, ώστε σε κάθε περίπτωση να υπάρχει μία τουλάχιστον θέση για κάθε Σχολή ή Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση.
Οι δικαιούχοι υποψήφιοι των περιοχών αυτών αν θέλουν να διεκδικήσουν μία από τις προβλεπόμενες θέσεις θα πρέπει, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εισαγωγής  των υποψηφίων πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑ.Λ. στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (σ.σ. που γίνεται συνήθως στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου), να υποβάλλουν αίτηση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του σχολείου τους στις ημερομηνίες που ορίζει η Υ.Α. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 η κατάθεση των αιτήσεων έγινε 26 με 30 Σεπτεμβρίου 2019.
Η επιλογή για τις καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων προβλεπόμενες θέσεις, γίνεται με βάση τη δήλωση προτίμησης στο μοναδικό μηχανογραφικό δελτίο (Μ.Δ.) που έχει ήδη καταθέσει ο δικαιούχος υποψήφιος κατά την κανονική περίοδο κατάθεσης των ηλεκτρονικών Μ.Δ. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 η ανακοίνωση των βάσεων και των επιτυχόντων ανακοινώθηκαν στις 16 Οκτωβρίου 2019 (δείτε εδώ τις βάσεις και τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020 για ΕΠΑΛ και για ΓΕΛ).
Οι επιτυχόντες για την ειδική αυτή κατηγορία θέσεων, στην περίπτωση που είναι ήδη εγγεγραμμένοι σε άλλη Σχολή, μπορούν να επιλέξουν αν θα παραμείνουν στην αρχική Σχολή επιτυχίας τους ή αν θα διαγραφούν από αυτή και θα εγγραφούν στην τελική Σχολή επιτυχίας της ειδικής αυτής περίπτωσης.
Σε αναμονή έκδοσης της Υ.Α. που θα καθορίζει τις πληγείσες -λόγω φυσικών καταστροφών- περιοχές που θα δικαιούνται ειδικό ποσοστό θέσεων σε Σχολές Πανεπιστημίων για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, ελπίζουμε να έχει αίσιο τέλος η αγωνία των συμμετεχόντων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2020 μαθητών της περιοχής μας των οποίων διαταράχθηκε η ομαλότητα του καθημερινού προγράμματος τους μετά το κλείσιμο του κτιριακού συγκροτήματος ΓΕΛ/ΕΠΑΛ.
Νεκτάριος Ζουριδάκης 
Διευθυντής ΕΠΑΛ Κισάμου- Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.