Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΕΩΡΙΩΝ

Μετά από πολλά χρόνια και μετά από προσπάθειες που ξεκίνησαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή των Χανίων, το απόγευμα της Κυριακής υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση για την εκπόνηση της συνολικής μελέτης από το Πολυτεχνείο Κρήτης για την αποκατάσταση των Νεωρίων στα Χανιά.
Η σύμβαση με τίτλο «Ερευνητικές Εργασίες για την Ιστορική και Τεχνολογική Τεκμηρίωση της Μελέτης Ωρίμανσης των Έργων Αποκατάστασης- Απόδοσης Χρήσεων- Ανάδειξης των Νεωρίων στα Χανιά», περιλαμβάνει το συγκρότημα επτά Νεωρίων.
Ήταν ένα αίτημα χρόνων που τελικά πάει να γίνει πραγματικότητα. Τώρα διάβασα και την πρόταση του βουλευτή Χανίων κ. Βολουδάκη που έχει μια ιδέα και θέλει να υλοποιηθεί ..ένα απο τα 7 Νεώρια να αποκατασταθεί στην αρχική του μορφή: δηλαδή να ανοιχθεί ένα κανάλι που θα φέρνει τη θάλασσα μέσα στο κτήριο, όπως τότε που τα καράβια της θαλασσοκράτειρας Βενετίας έρχονταν στα Νεώρια αυτά για επισκευές και συντήρηση. Να φωτιστεί κατάλληλα το εσωτερικό, να γίνει επισκέψιμο, και με τις κατάλληλες παρεμβάσεις να αποτελέσει όλο μαζί μέρος του περιπάτου στο λιμάνι.... 
Αυτά στα Χανιά...
Για την Κίσαμο τώρα που έχει ένα αρχαιολογικό μουσείο, ετοιμάζεται άλλο ένα, ήδη βγήκε η πρώτη μελέτη για το Εκκλησιαστικό Μουσείο κοντά στο αρχαιολογικό, δεν χρειάζεται και πολλά ακόμα, αρκεί να ιεραρχήσουμε... και να ζητήσουμε αυτά που μπορεί να γίνουν εύκολα... π.χ ο φωτισμός του υπάρχοντος κάστρου και μια προγραμματική σύμβαση για να τελειώνουν τα οικόπεδα γρηγορότερα από θέματος αρχαιολογίας. (Κάτι ξέρει ο Σχετάκης) 
Για τα υπόλοιπα υπομονή... ειδικά για τα ψηφιδωτά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: