Πλαίσιο πάλης για το στεγαστικό πρόβλημα του ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Κισάμου
Έχουν περάσει σχεδόν τρείς μήνες από τον σεισμό που έφερε στο προσκήνιο τις τεράστιες ανεπάρκειες στο ζήτημα της σχολικής στέγης στο Νομό μας.
Η αυτοψία που πραγματοποίησε η αρμόδια υπηρεσία ΚΤΥΠ Α.Ε στο σχολικό συγκρότημα του Λυκείου και ΕΠΑΛ Κισάμου έκρινε το κτήριο ακατάλληλο, με συνέπεια τα σχολεία να διακόψουν την λειτουργία τους.
Επιβεβαιώθηκε με τρανταχτό τρόπο αυτό που για χρόνια φώναζαν και διεκδικούσαν οι μαθητές, οι καθηγητές και οι γονείς της Κισάμου, ότι δηλαδή το κτήριο χρειάζεται άμεσα ανακατασκευή. Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η εκπαιδευτική κοινότητα στην Κίσαμο, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί με δυναμικές κινητοποιήσεις έθεταν το ζήτημα της ακαταλληλότητας του σχολείου, ζητούσαν να παρθούν μέτρα για την αντισεισμική θωράκιση του σχολικού συγκροτήματος. Το αίτημα τους προσέκρουε στην πολιτική που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες από όλες τις κυβερνήσεις που μετακυλύουν το κόστος κατασκευής, συντήρησης, αντισεισμικής θωράκισης στους Δήμους και στις Περιφέρειες, οι οποίοι λειτουργούν με αποδεκατισμένες τις τεχνικές υπηρεσίες, με κουτσουρεμένη χρηματοδότηση. Υπάρχει εμπειρία από την εμπλοκή των ιδιωτών στην κατασκευή των σχολικών κτηρίων. Τα αποτελέσματα της φαίνονται ήδη στην περιοχή μας. Μπορεί για το Υπουργείο, το κράτος, την ανάδοχο εταιρεία η τοποθέτηση των ΠΡΟΚΑΤ στο τέλος του Μάρτη να είναι εσπευσμένη διαδικασία αλλά για την καθημερινότητα των εκπαιδευτικών, των γονιών, των μαθητών της Κισάμου δεν είναι καθόλου κανονικό να λειτουργεί το απόγευμα το σχολείο για 4 ολόκληρους μήνες.
Τα μέτρα ελάφρυνσης για τους μαθητές όπως η μοριοδότηση για τις πανελλαδικές εξετάσεις, η τροποποίηση των δρομολογίων των ΚΤΕΛ είναι αυτονόητα ,αλλά δεν αποτελούν μόνιμη λύση για τις οικογένειες των εκατοντάδων μαθητών στην Κίσαμο που διασαλεύεται η καθημερινότητα τους.
Η απογευματινή ζώνη είναι πλέον γεγονός εδώ και τρεις μήνες με συνέπειες στην μάθηση των μαθητών, αφού είναι αποδεδειγμένη η μειωμένη δυνατότητα προσοχής μετά το μεσημέρι , με αλλαγή του ωραρίου τους στο διάβασμά τους, την ξεκούρασή τους, τις δραστηριότητες τους. Αρκεί να σκεφτούμε ότι ένας μαθητής που έρχεται στο Καστέλι από ένα απομακρυσμένο χωριό της Κισάμου ξεκινάει στις 12 το μεσημέρι για να κάνει μάθημα στις 2 μ.μ χωρίς να προλαβαίνει καν να φάει στο σπίτι του. Την ίδια στιγμή τα επιπλέον έξοδα της σίτισης των μαθητών βαραίνουν τον ήδη βεβαρυμμένο οικονομικό προϋπολογισμό της οικογένειας.
Οι μαθητές έχουν δικαίωμα να περνούν χρόνο με τις οικογένειές τους, να συμμετέχουν σε εξωσχολικές δραστηριότητες το απόγευμα, να αξιοποιούν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους. Όλα αυτά εκ των πραγμάτων έχουν διακοπεί από τα τέλη Νοέμβρη μέχρι και σήμερα.
Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν εκπαιδευτικοί, αναπληρωτές και μη. Το απογευματινό ωράριο ήδη έχει οδηγήσει σε παραίτηση, αναπληρώτρια εκπαιδευτικό στο μάθημα των αγγλικών που καλύφθηκε τελευταία . Δεν έχει γίνει το ίδιο και στο ΕΠΑΛ που συνεχίζουν να έχουν κενά.
Για την κατασκευή του νέου κτηρίου
Η κατεύθυνση για «λιγότερο» κράτος, για την σύμπραξη επιχειρηματικών ομίλων με το δημόσιο είναι κατεύθυνση διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων στα πλαίσια των κατευθύνσεων της ΕΕ, εξασφαλίζοντας κέρδη στους μονοπωλιακούς ομίλους. Από αυτήν την κατεύθυνση δεν θα μπορούσε να ξεφύγει η κατασκευή, συντήρηση και χρήση των σχολικών μονάδων αλλά και άλλων δημόσιων κτηρίων. Ο «Καλλικράτης», ο «Κλεισθένης» υπηρετούν την αποκέντρωση των ευθυνών από το κεντρικό κράτος και την μετακύληση του κόστους στους Δήμους που λειτουργούν με αποδεκατισμένες τεχνικές υπηρεσίες.
Κατά την επίσκεψη του Υφυπουργού Παιδείας στο Καστέλι υπήρχε η δέσμευση ότι το νέο κτήριο δεν θα φτιαχτεί με ΣΔΙΤ, ότι το ΓΕΛ θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ του 2020 και το κτήριο του ΕΠΑΛ στο ΕΣΠΑ του 2021. Παρόλα αυτά το παράδειγμα του Καπετανάκειου Λυκείου στο Ηράκλειο που κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας πόρους από το ΕΣΠΑ παραδόθηκε επίσης μετά από 10 χρόνια.
Σήμερα 8/3 είμαστε στο σημείο που μετά κάποια σημαντικά βήματα της Περιφέρειας και του Δήμου περιμένουμε εντός των ημερών την έγκριση του ποσού και την αποδέσμευση του την αρχή του έργου από τον εργολάβο που έχει επιλεγεί από την Περιφέρεια. Το ποσό αφορά, "Τις βάσεις του ΓΕΛ στο χώρο του 1ου Γυμνασίου και του ΕΠΑΛ στο σχολικό χώρο του ΜΑΥΡΟΥ ΜΩΛΟΥ."
Στη συνέχεια θα αποδεσμευτεί και άλλο κονδύλι για την ολοκλήρωση του έργου.
Είναι αυτονόητο ότι η κατασκευή του κτηρίου πρέπει να έχει την ευθύνη και την διαχείριση του κράτους. Η σχολική στέγη δεν μπορεί να είναι πεδίο κερδοφορίας των μονοπωλίων. Η κατασκευή, η συντήρηση και η χρήση των σχολικών κτηρίων πρέπει να είναι αποκλειστικά κρατική ευθύνη με την αντίστοιχη αύξηση της χρηματοδότησης στις σχολικές επιτροπές και στις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες. Η σχολική υποδομή, το μέγεθος του σχολείου, η αρχιτεκτονική του, δεν είναι μόνο τεχνικό ζήτημα. Αφορά, τις συνθήκες μέσα στις οποίες γίνεται η μαθησιακή, διαπαιδαγωγική διαδικασία.
Οι γονείς, οι μαθητές και οι καθηγητές της Κισάμου ενωμένοι μπορούμε και πρέπει να διεκδικήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας. Να κλείσουμε τα αφτιά μας σε όσους θα πουν ότι λεφτά δεν υπάρχουν. Η αλήθεια είναι ότι ο λαός μας παράγει τεράστιο πλούτο που καταλήγει σε λίγα χέρια. Δεν είναι προνόμιο των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων να έχουν σύγχρονες υποδομές. Είναι δικαίωμα όλων των μαθητών. Αγωνιζόμαστε για το σχολείο του 21ου αιώνα που θα μορφώνει ολόπλευρα τους μαθητές και δεν θα εξοντώνει.
ΓΟΝΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΙΣΣΑΜΟΥ
Την Κυριακή 8/3 πραγματοποιήθηκε ΔΣ της Ένωσης Γονέων Δήμου Κισάμου που συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν τα εξής:
Ενωμένοι διεκδικούμε:
• Να ολοκληρωθεί από την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ η κατασκευή των βάσεων για τα ΠΡΟΚΑΤ και στο 1ο Γυμνάσιο και στο Μαύρο Μόλο ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, Χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση.
• Να τοποθετηθούν άμεσα τα ΠΡΟΚΑΤ, ώστε το σχολείο να επιστρέψει στο πρωινό ωράριο χωρίς καμία άλλη χρονοτριβή. Να υπάρχει πρόβλεψη με ευθύνη του Δήμου.
• Κατάλληλη χρηματοδότηση για τον εφοδιασμό των εργαστηρίων των ΕΠΑΛ με σύγχρονα μηχανήματα. Εργαστήρια στο Καστέλι για όλες τις ειδικότητες, χωρίς να αναγκάζονται οι μαθητές σε μετακινήσεις.
• Εξασφάλιση της σίτισης των μαθητών με πλήρες γεύμα δωρεάν και με ευθύνη του Δήμου για όσο διάστημα κρατήσει ακόμα η απογευματινή ζώνη. Εξασφάλιση ώρας για μεσημεριανό στο σχολείο με ευθύνη της Β΄θμιας εκπαίδευσης.
• Εξασφάλιση της σίτισης των μαθητών δωρεάν και με ευθύνη του Δήμου για τους μαθητές των ΕΠΑΛ που θα κάνουν μάθημα στο οικόπεδο του Μαύρου Μώλου.
• Άμεση κάλυψη των κενών που έχουν δημιουργηθεί λόγω του απογευματινού ωραρίου με ευθύνη του Υπουργείου και της διεύθυνσης Β΄θμιας εκπαίδευσης.
• Ο χρόνος που οι καθηγητές υπηρετούν στα συγκεκριμένα σχολεία με απογευματινή ζώνη, να χαρακτηριστεί ως προϋπηρεσία σε δυσπρόσιτα.
ΝΕΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ
• Άμεση εκπόνηση χρονοδιαγράμματος για την ανακατασκευή του νέου σχολείου, με γνωστοποίηση στον Δήμο Κισάμου, την Ένωση Γονέων, τους Συλλόγους Διδασκόντων. Να δεσμευτεί το Υπουργείο για το ξεκίνημα των εργασιών και την εγκατάσταση των μαθητών στο καινούριο σχολείο την επόμενη σχολική χρονιά.
• Κατασκευή νέου σχολείου με κρατικά κονδύλια. Συντήρηση και χρήση του καινούριου σχολικού συγκροτήματος με ευθύνη του κράτους, με ταυτόχρονη αύξηση της χρηματοδότησης στις σχολικές επιτροπές, στις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας.
• Νέο σχολικό συγκρότημα που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών. Εργαστήριο Η/Υ, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με μουσικά όργανα για να μπορούν να υποστηριχτούν, οι σχολικές γιορτές, οι πολιτιστικές δραστηριότητες των μαθητών.
• Σχολείο με χώρους άθλησης, κλειστό γυμναστήριο με όργανα γυμναστικής.
• Σύγχρονα εργαστήρια για τους μαθητές των ΕΠΑΛ ώστε να καλύπτονται όλες οι ειδικότητες, με πρόβλεψη για ειδικότητες που σήμερα είτε δεν λειτουργούν στην Κίσαμο, είτε δεν υπάρχει ο κατάλληλος εργαστηριακός εξοπλισμός.
• Πρόβλεψη για υποδομές που να βοηθούν τους μαθητές ΑΜΕΑ, κινητικά προβλήματα.
• Τακτικοί αντισεισμικοί έλεγχοι, υποδομές πυρασφάλειας, χώροι που θα εγγυούνται την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
• Πρόβλεψη για ευρύχωρες αίθουσες. 20 Μαθητές ανά τάξη,10 ανά εργαστήριο.
ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΚΟΡΩΝΟΙΟ
• πλήρη αποζημίωση των γονιών για τις εκδρομές που ακυρώθηκαν με οδηγία του κράτους
• έκτακτη χρηματοδότηση των σχολείων για αγορά υλικών υγιεινής και πρόληψη.
Υ.Γ : Από τότε αρκετά έχουν μεσολαβήσει που προξενούν πρόσθετες δυσκολίες σε όλους μας. Αλλά με μεγάλη απογοήτευση ζούμε άλλη μια διάψευση υπεύθυνων φορέων που είχαν διαβεβαιώσει για το αντίθετο. Απεναντίας άλλα έργα συνεχίζονται η δεν έχουν διακοπεί. Μην επαναπαύεσθε στο ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα λόγο συνθηκών να προχωρήσουμε σε συλλογικές διεκδικήσεις. Η ανάγκη της κοινωνίας μας παραμένει και φωνάζει…
ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Έχουν περάσει σχεδόν τρείς μήνες από τον σεισμό που έφερε στο προσκήνιο τις τεράστιες ανεπάρκειες στο ζήτημα της σχολικής στέγης στο Νομό μας.
Η αυτοψία που πραγματοποίησε η αρμόδια υπηρεσία ΚΤΥΠ Α.Ε στο σχολικό συγκρότημα του Λυκείου και ΕΠΑΛ Κισάμου έκρινε το κτήριο ακατάλληλο, με συνέπεια τα σχολεία να διακόψουν την λειτουργία τους.
Επιβεβαιώθηκε με τρανταχτό τρόπο αυτό που για χρόνια φώναζαν και διεκδικούσαν οι μαθητές, οι καθηγητές και οι γονείς της Κισάμου, ότι δηλαδή το κτήριο χρειάζεται άμεσα ανακατασκευή. Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η εκπαιδευτική κοινότητα στην Κίσαμο, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί με δυναμικές κινητοποιήσεις έθεταν το ζήτημα της ακαταλληλότητας του σχολείου, ζητούσαν να παρθούν μέτρα για την αντισεισμική θωράκιση του σχολικού συγκροτήματος. Το αίτημα τους προσέκρουε στην πολιτική που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες από όλες τις κυβερνήσεις που μετακυλύουν το κόστος κατασκευής, συντήρησης, αντισεισμικής θωράκισης στους Δήμους και στις Περιφέρειες, οι οποίοι λειτουργούν με αποδεκατισμένες τις τεχνικές υπηρεσίες, με κουτσουρεμένη χρηματοδότηση. Υπάρχει εμπειρία από την εμπλοκή των ιδιωτών στην κατασκευή των σχολικών κτηρίων. Τα αποτελέσματα της φαίνονται ήδη στην περιοχή μας. Μπορεί για το Υπουργείο, το κράτος, την ανάδοχο εταιρεία η τοποθέτηση των ΠΡΟΚΑΤ στο τέλος του Μάρτη να είναι εσπευσμένη διαδικασία αλλά για την καθημερινότητα των εκπαιδευτικών, των γονιών, των μαθητών της Κισάμου δεν είναι καθόλου κανονικό να λειτουργεί το απόγευμα το σχολείο για 4 ολόκληρους μήνες.
Τα μέτρα ελάφρυνσης για τους μαθητές όπως η μοριοδότηση για τις πανελλαδικές εξετάσεις, η τροποποίηση των δρομολογίων των ΚΤΕΛ είναι αυτονόητα ,αλλά δεν αποτελούν μόνιμη λύση για τις οικογένειες των εκατοντάδων μαθητών στην Κίσαμο που διασαλεύεται η καθημερινότητα τους.
Η απογευματινή ζώνη είναι πλέον γεγονός εδώ και τρεις μήνες με συνέπειες στην μάθηση των μαθητών, αφού είναι αποδεδειγμένη η μειωμένη δυνατότητα προσοχής μετά το μεσημέρι , με αλλαγή του ωραρίου τους στο διάβασμά τους, την ξεκούρασή τους, τις δραστηριότητες τους. Αρκεί να σκεφτούμε ότι ένας μαθητής που έρχεται στο Καστέλι από ένα απομακρυσμένο χωριό της Κισάμου ξεκινάει στις 12 το μεσημέρι για να κάνει μάθημα στις 2 μ.μ χωρίς να προλαβαίνει καν να φάει στο σπίτι του. Την ίδια στιγμή τα επιπλέον έξοδα της σίτισης των μαθητών βαραίνουν τον ήδη βεβαρυμμένο οικονομικό προϋπολογισμό της οικογένειας.
Οι μαθητές έχουν δικαίωμα να περνούν χρόνο με τις οικογένειές τους, να συμμετέχουν σε εξωσχολικές δραστηριότητες το απόγευμα, να αξιοποιούν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους. Όλα αυτά εκ των πραγμάτων έχουν διακοπεί από τα τέλη Νοέμβρη μέχρι και σήμερα.
Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν εκπαιδευτικοί, αναπληρωτές και μη. Το απογευματινό ωράριο ήδη έχει οδηγήσει σε παραίτηση, αναπληρώτρια εκπαιδευτικό στο μάθημα των αγγλικών που καλύφθηκε τελευταία . Δεν έχει γίνει το ίδιο και στο ΕΠΑΛ που συνεχίζουν να έχουν κενά.
Για την κατασκευή του νέου κτηρίου
Η κατεύθυνση για «λιγότερο» κράτος, για την σύμπραξη επιχειρηματικών ομίλων με το δημόσιο είναι κατεύθυνση διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων στα πλαίσια των κατευθύνσεων της ΕΕ, εξασφαλίζοντας κέρδη στους μονοπωλιακούς ομίλους. Από αυτήν την κατεύθυνση δεν θα μπορούσε να ξεφύγει η κατασκευή, συντήρηση και χρήση των σχολικών μονάδων αλλά και άλλων δημόσιων κτηρίων. Ο «Καλλικράτης», ο «Κλεισθένης» υπηρετούν την αποκέντρωση των ευθυνών από το κεντρικό κράτος και την μετακύληση του κόστους στους Δήμους που λειτουργούν με αποδεκατισμένες τεχνικές υπηρεσίες.
Κατά την επίσκεψη του Υφυπουργού Παιδείας στο Καστέλι υπήρχε η δέσμευση ότι το νέο κτήριο δεν θα φτιαχτεί με ΣΔΙΤ, ότι το ΓΕΛ θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ του 2020 και το κτήριο του ΕΠΑΛ στο ΕΣΠΑ του 2021. Παρόλα αυτά το παράδειγμα του Καπετανάκειου Λυκείου στο Ηράκλειο που κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας πόρους από το ΕΣΠΑ παραδόθηκε επίσης μετά από 10 χρόνια.
Σήμερα 8/3 είμαστε στο σημείο που μετά κάποια σημαντικά βήματα της Περιφέρειας και του Δήμου περιμένουμε εντός των ημερών την έγκριση του ποσού και την αποδέσμευση του την αρχή του έργου από τον εργολάβο που έχει επιλεγεί από την Περιφέρεια. Το ποσό αφορά, "Τις βάσεις του ΓΕΛ στο χώρο του 1ου Γυμνασίου και του ΕΠΑΛ στο σχολικό χώρο του ΜΑΥΡΟΥ ΜΩΛΟΥ."
Στη συνέχεια θα αποδεσμευτεί και άλλο κονδύλι για την ολοκλήρωση του έργου.
Είναι αυτονόητο ότι η κατασκευή του κτηρίου πρέπει να έχει την ευθύνη και την διαχείριση του κράτους. Η σχολική στέγη δεν μπορεί να είναι πεδίο κερδοφορίας των μονοπωλίων. Η κατασκευή, η συντήρηση και η χρήση των σχολικών κτηρίων πρέπει να είναι αποκλειστικά κρατική ευθύνη με την αντίστοιχη αύξηση της χρηματοδότησης στις σχολικές επιτροπές και στις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες. Η σχολική υποδομή, το μέγεθος του σχολείου, η αρχιτεκτονική του, δεν είναι μόνο τεχνικό ζήτημα. Αφορά, τις συνθήκες μέσα στις οποίες γίνεται η μαθησιακή, διαπαιδαγωγική διαδικασία.
Οι γονείς, οι μαθητές και οι καθηγητές της Κισάμου ενωμένοι μπορούμε και πρέπει να διεκδικήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας. Να κλείσουμε τα αφτιά μας σε όσους θα πουν ότι λεφτά δεν υπάρχουν. Η αλήθεια είναι ότι ο λαός μας παράγει τεράστιο πλούτο που καταλήγει σε λίγα χέρια. Δεν είναι προνόμιο των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων να έχουν σύγχρονες υποδομές. Είναι δικαίωμα όλων των μαθητών. Αγωνιζόμαστε για το σχολείο του 21ου αιώνα που θα μορφώνει ολόπλευρα τους μαθητές και δεν θα εξοντώνει.
ΓΟΝΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΙΣΣΑΜΟΥ
Την Κυριακή 8/3 πραγματοποιήθηκε ΔΣ της Ένωσης Γονέων Δήμου Κισάμου που συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν τα εξής:
Ενωμένοι διεκδικούμε:
• Να ολοκληρωθεί από την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ η κατασκευή των βάσεων για τα ΠΡΟΚΑΤ και στο 1ο Γυμνάσιο και στο Μαύρο Μόλο ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, Χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση.
• Να τοποθετηθούν άμεσα τα ΠΡΟΚΑΤ, ώστε το σχολείο να επιστρέψει στο πρωινό ωράριο χωρίς καμία άλλη χρονοτριβή. Να υπάρχει πρόβλεψη με ευθύνη του Δήμου.
• Κατάλληλη χρηματοδότηση για τον εφοδιασμό των εργαστηρίων των ΕΠΑΛ με σύγχρονα μηχανήματα. Εργαστήρια στο Καστέλι για όλες τις ειδικότητες, χωρίς να αναγκάζονται οι μαθητές σε μετακινήσεις.
• Εξασφάλιση της σίτισης των μαθητών με πλήρες γεύμα δωρεάν και με ευθύνη του Δήμου για όσο διάστημα κρατήσει ακόμα η απογευματινή ζώνη. Εξασφάλιση ώρας για μεσημεριανό στο σχολείο με ευθύνη της Β΄θμιας εκπαίδευσης.
• Εξασφάλιση της σίτισης των μαθητών δωρεάν και με ευθύνη του Δήμου για τους μαθητές των ΕΠΑΛ που θα κάνουν μάθημα στο οικόπεδο του Μαύρου Μώλου.
• Άμεση κάλυψη των κενών που έχουν δημιουργηθεί λόγω του απογευματινού ωραρίου με ευθύνη του Υπουργείου και της διεύθυνσης Β΄θμιας εκπαίδευσης.
• Ο χρόνος που οι καθηγητές υπηρετούν στα συγκεκριμένα σχολεία με απογευματινή ζώνη, να χαρακτηριστεί ως προϋπηρεσία σε δυσπρόσιτα.
ΝΕΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ
• Άμεση εκπόνηση χρονοδιαγράμματος για την ανακατασκευή του νέου σχολείου, με γνωστοποίηση στον Δήμο Κισάμου, την Ένωση Γονέων, τους Συλλόγους Διδασκόντων. Να δεσμευτεί το Υπουργείο για το ξεκίνημα των εργασιών και την εγκατάσταση των μαθητών στο καινούριο σχολείο την επόμενη σχολική χρονιά.
• Κατασκευή νέου σχολείου με κρατικά κονδύλια. Συντήρηση και χρήση του καινούριου σχολικού συγκροτήματος με ευθύνη του κράτους, με ταυτόχρονη αύξηση της χρηματοδότησης στις σχολικές επιτροπές, στις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας.
• Νέο σχολικό συγκρότημα που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών. Εργαστήριο Η/Υ, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με μουσικά όργανα για να μπορούν να υποστηριχτούν, οι σχολικές γιορτές, οι πολιτιστικές δραστηριότητες των μαθητών.
• Σχολείο με χώρους άθλησης, κλειστό γυμναστήριο με όργανα γυμναστικής.
• Σύγχρονα εργαστήρια για τους μαθητές των ΕΠΑΛ ώστε να καλύπτονται όλες οι ειδικότητες, με πρόβλεψη για ειδικότητες που σήμερα είτε δεν λειτουργούν στην Κίσαμο, είτε δεν υπάρχει ο κατάλληλος εργαστηριακός εξοπλισμός.
• Πρόβλεψη για υποδομές που να βοηθούν τους μαθητές ΑΜΕΑ, κινητικά προβλήματα.
• Τακτικοί αντισεισμικοί έλεγχοι, υποδομές πυρασφάλειας, χώροι που θα εγγυούνται την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
• Πρόβλεψη για ευρύχωρες αίθουσες. 20 Μαθητές ανά τάξη,10 ανά εργαστήριο.
ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΚΟΡΩΝΟΙΟ
• πλήρη αποζημίωση των γονιών για τις εκδρομές που ακυρώθηκαν με οδηγία του κράτους
• έκτακτη χρηματοδότηση των σχολείων για αγορά υλικών υγιεινής και πρόληψη.
Υ.Γ : Από τότε αρκετά έχουν μεσολαβήσει που προξενούν πρόσθετες δυσκολίες σε όλους μας. Αλλά με μεγάλη απογοήτευση ζούμε άλλη μια διάψευση υπεύθυνων φορέων που είχαν διαβεβαιώσει για το αντίθετο. Απεναντίας άλλα έργα συνεχίζονται η δεν έχουν διακοπεί. Μην επαναπαύεσθε στο ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα λόγο συνθηκών να προχωρήσουμε σε συλλογικές διεκδικήσεις. Η ανάγκη της κοινωνίας μας παραμένει και φωνάζει…
ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.