Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ 99 ΠΑΤΕΡΩΝ ΠΟΛΥΡΡΗΝΙΑ

Η εκκλησία των 99 Πατέρων στα δυτικά της ακροπόλεως της Πολυρρήνιας, κτίσθηκε με πέτρες* που προέρχονταν στο μεγαλύτερο μέρος από τα ερείπια ενός αρχαίου ελληνιστικού ναού που ήταν αφιερωμένος, ίσως στην θεά Άρτεμης. Η εκκλησία κατασκευάστηκε το 1894 και κατασκευαστής ήταν ο Αντώνιος Κλαουράκης απο τα Τοπόλια. 
Η κατασκευή των καμάρων παρουσίασε σοβαρά ελαττώματα εξ αιτίας των οποίων την νύχτα μετά τα εγκαίνια, οι καμάρες να κατέρρευσαν ολοκληρωτικά. Το γεγονός ότι η κατάρρευση έγινε χωρίς θύματα αποδόθηκε από τους ντόπιους σε θαύμα των Αγίων Πατέρων. Κατά τα λοιπά ο Κλαουράκης πέθανε λίγο μετά, λόγω της μεγάλης λύπης που του προξένησε το θλιβερό αυτό γεγονός. Η πλάκα που θυμίζει την ημερομηνία που κατασκευάστηκε η εκκλησία είναι πάνω από την κύρια είσοδο και λέει τα εξής: 

Οί Άγιοι Πατέρες Έτος 1894
ΩΣ ΦΟΒΕΡΟΣΟ ΤΟΠΟΣ
ΟΥΤΟΣ! ΟΥΚ ΕΣΤΙ ΤΟΥΤΟ 
ΑΛΛ΄Η ΟΙΚΟΣ ΘΕΟΥ.
ΩΚΟΔΟΜΙΘΙ ΔΑΠΑΝΙ ΤΟΝ ΚΑΤΟΙΚΟΝ 
ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΕΠΑΝΩ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣ
Ν. Α ΚΛΑ
Στην συνέχεια την επισκευή του ανάλαβε ο ντόπιος Γιάννης Καλαφατάκης, ο οποίος επισκεύασε τις καμάρες και αντικατέστησε την οροφή που ήταν απο πλάκες με κεραμίδια.
* Η εκκλησία είναι γεμάτη απο επιγραφές εξωτερικά διακρίνονται 31 και προκαλεί ενδιαφέρον να τις ανακαλύψεις. Το 2006 ο Ισπανός επιγραφολόγος Angel Martinez Fernandez κατέγραψε και κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με τις επιγραφές της Πολυρρήνιας σε χορηγία Δήμου Κισάμου (δήμαρχος κ Βαρουχάκης).
Η πιο "διάσημη" επιγραφή είναι σίγουρα η Τιμητική επιγραφή που ήταν απο βάση αγάλματος του αυτοκράτορα Αυγούστου του 1ου αι π.Χ
                                                Α' πόλις
                                 Αυτοκράτορα Καίσαρα θεού υιόν
                                              Σεβαστον.
Σε άλλο σημείο στα βορειοδυτικά της εκκλησίας υπάρχει η επιγραφή της φώτο που είναι αφιερωμένη στο Γναίο Κορνήλιο Σκιπίωνα και είναι του 2ου αι π.Χ
                                          Γναίον Κορνήλιον 
                                      γναίω υιον Σκιπίωνα 
                                        Ισπανόν ευεργέταν 
                                                  α' πόλις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.