Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

ΓΕΡΝΩΝΤΑΣ ΟΜΟΡΦΑ

Γράφει η Ευτυχία Δεσποτάκη
Πριν  λίγες μέρες διάβασα ένα κείμενο που περιείχε τις σκέψεις ενός γιατρού, Βραζιλιάνου, του Drauzιo Varella, κατόχου βραβείου Νόμπελ και αφορούσαν όλους εκείνους που έχουν την καλή τύχη να γερνούν.... Μου άρεσε εξαιρετικά και θέλησα να το μοιραστώ και με σας.
Γράφει λοιπόν ο γιατρός.
Κανένας δεν είναι απολύτως υγιής μετά τα 50. Η υγεία είναι προνόμιο των νέων. Οι ηλικιωμένοι έχουν πάντα μία ή περισσότερες ενοχλήσεις λόγω ηλικίας. Σημασία έχει να προσπαθείς να γεράσεις με καλή υγεία, ελέγχοντας τα προβλήματά σου, για να μην έχεις περιπλοκές.
Θέλετε να γνωρίζετε πόσα χρόνια θα ζήσετε και πώς να φθάσετε σε προχωρημένη ηλικία;
Παρατηρήστε ή θυμηθείτε τους γονείς σας. Η γενετική είναι ο βασικός τρόπος πρόβλεψης της μακροζωίας.
Για την ακρίβεια, η ανάπτυξη μιας χρόνιας ασθένειας οφείλεται σε πολλούς παράγοντες και η γενετική είναι μόνον ένας από αυτούς.
Οι υπερβολές στο τραπέζι δεν είναι οπωσδήποτε αθώες. «Είμαστε ό,τι τρώμε», λένε πολύ σωστά οι φυσιολόγοι.
Αν, έχοντας ήδη μια αρνητική γενετική προδιάθεση, προσθέτουμε 3-4 κουταλάκια ζάχαρη στον καφέ μας, καταβροχθίζουμε την πέτσα του σουβλιστού κοτόπουλου ή αρνιού και πίνουμε χωρίς μέτρο, σίγουρα θα βουλώσουν οι αρτηρίες μας.
Θα εμφανιστούν τότε η κακή κυκλοφορία και η κακή οξυγόνωση, που σημαίνει εν ολίγοις κυτταρικό θάνατο, με άλλα λόγια, επιταχυνόμενη ή πρόωρη γήρανση.
Επομένως, για να απολαύσουμε υγιή γεράματα από τα 50 μας, προσέχουμε τη διατροφή μας, αποφεύγοντας τα χημικά προϊόντα και τη μεγάλη κατανάλωση λιπαρών.
Ένα καλό γεύμα, ένα καλό δείπνο και ένα ελαφρό κάτι τι, πριν τον ύπνο είναι το κλειδί για την καλή υγεία και την καλή λειτουργία των εσωτερικών μας οργάνων.
Μια γουλίτσα δροσιάς θα πρέπει να την απολαμβάνομε, αλλά όχι από αναψυκτικά με ανθρακικό, ζάχαρη και καφεΐνες. Όλα αυτά μετά τα 50 κατατρώγουν το συκώτι και το πάγκρεας.
Μπορούμε να την απολαύσομε από φρέσκους χυμούς και φρέσκες λεμονάδες ακόμη και μπύρα που παρασκευάζεται από βρασμένο νερό και φυσικά συστατικά χωρίς νάτριο.
Εξ άλλου κάποια πειράματα έδειξαν  ότι η μέτρια κατανάλωση οινοπνεύματος μετά τα 50 βελτιώνει την  υγεία μας χάρη σε τρεις παράγοντες. Είναι αγγειοδιασταλτικό,μειώνει τη χοληστερόλη, και  μπορεί να λειτουργήσει ως ελαφρό καταπραϋντικό.
Στο δείπνο, ή γυρίζοντας το βράδυ στο σπίτι πιείτε ένα ποτηράκι. Τα πιο ενδεδειγμένα ποτά είναι το ουίσκι και το κόκκινο κρασί.
Με αυτόν τον τρόπο το οινόπνευμα θα αντικαταστήσει τη νιτρογλυκερίνη που χρειάζεται για τη διαστολή των αρτηριών σας, τις στατίνες που απαιτούνται για τη μείωση της χοληστερόλης ή το valium για το άγχος.
Ένα ποτηράκι κι όλα πάνε καλά. Αν μάλιστα το πίνετε παρέα με αγαπημένους, τότε το αποτέλεσμα πολλαπλασιάζεται.
Όμως προσοχή. Η μέτρια κατανάλωση σημαίνει ένα ή δύο ποτήρια κάθε φορά. Γιατί αν ξεφύγουμε, το αποτέλεσμα αντιστρέφεται και μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο. Προσοχή όμως MΗ ΓΙΝΕΣΤΕ ΒΑΣΙΛΙΚΟΤΕΡΟΙ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ.
Όλες αυτές οι συμβουλές είναι πολύ χρήσιμες αλλά μόνο αν δεν καταλήξουμε στην υπερβολή.
Όταν για παράδειγμα είστε καλεσμένοι σε φίλους ή συγγενείς, μην αρνηθείτε ένα κάπως πιο λιπαρό φαγητό και μην πείτε «ο γιατρός μου έχει πει να μην πίνω πάνω από δύο ποτήρια, ποτέ παραπάνω!
Ας έχομε  όμως  υπόψη μας  πως  η ευτυχία είναι ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ ΜΕ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥΣ.
Τίποτα δεν αξίζει περισσότερο από τη χαρά να βρίσκεσαι με φίλους. Ακόμα και τα λιπαρά μεταβολίζονται καλύτερα μετά από μια ευχάριστη βραδιά.
Οι μηχανισμοί ισορροπίας του οργανισμού μας δεν είναι πολύ γνωστοί. «Εάν απολαμβάνετε την ευχάριστη βραδιά σας, το θανάσιμο γαστρονομικό σας  αμάρτημα συγχωρείται!»
Το μόνο  σίγουρο είναι  ότι κανείς δε γλυτώνει.
Ό,τι τρώτε και ό,τι πίνετε αφήνει τα ίχνη του στο σώμα σας, και αντίθετα με το τι συνέβη στο πορτραίτο του Dorian Gray που γερνούσε στη θέση του, το σώμα σας θα δείξει τα σημάδια της ηλικίας του.
Τα έξαλλα πάρτι, τα φαγοπότια και άλλες καταχρήσεις θα δυσκολέψουν τα γεράματά σας, όχι μόνο για σας τους ίδιους αλλά και για την οικογένειά σας 
Η μεγαλύτερη δυστυχία για τους μεγάλους είναι η μοναξιά..
Συνήθως τα ζευγάρια δε γερνούν μαζί. Ένας από τους δύο πεθαίνει πρώτος, πράγμα που απορυθμίζει τον άλλον και ο χήρος ή η χήρα γίνονται βάρος στην οικογένειά τους. Όμως ΚΡΑΤΕΙΣΤΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΑΣ. 
Σας συνιστώ να κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας – όσο φυσικά έχετε το μυαλό σας καλά – για να μη χάσετε τον έλεγχο της ζωής σας.
Εσείς να αποφασίζετε πότε και με ποιους θα βλέπεστε, τι θα φοράτε, σε ποιόν θα τηλεφωνείτε, ποια ώρα θα κοιμάστε, τι θα διαβάζετε, πώς θα διασκεδάζετε, τι θα αγοράζετε, πού θα ζείτε, κλπ.
Γιατί από τη στιγμή που δεν θα είστε πλέον σε θέση να τα κάνετε όλα αυτά, θα γίνετε ένα πραγματικό βάρος για τους δικούς σας.
ΕΝΤΑΞΕΙ, ΑΡΚΕΤΑ.
Ελπίζω αυτό το κειμενάκι να σας φανεί χρήσιμο, το έγραψα σε ένα διάλειμμα μισής ώρας.
DRAUZiO VARELLA

Δεν υπάρχουν σχόλια: