Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020

ΤΡΙΛΙΡΟΣ ΤΡΙΑ ΑΛΩΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΥΛΟΙ

Πολυρρήνια στο κέντρο και οι 7 αρχαίες πόλεις!! της Κισάμου
Ελαία-Νοπήγια (Μύθημνα) Ρόκκα-Τρία Αλώνια (Τρίλιρος)- Μαλάθυρος -Ιναχώριο -Χερσόνησος-Φαλασάρνη, Τυχαίο αλλά περίεργο...
Όσο για την Τρίλιρο που ανακαλύφτηκε τελευταία!!! υπάρχει όπως και οι θρύλοι της.. 
Α) Κοντά στο σημερινό χωριό Τρία Αλώνια της Κισάμου και 900 μέτρα ανατολικά από το χωριό είναι ένα σταυροδρόμι που οι ντόπιοι τ' ονομάζουν δίστρατο! Τα παλιά χρόνια πίστευαν ότι αυτό το σταυροδρόμι ήταν το κέντρο ολάκερης της επαρχίας Κισάμου!! Ακριβώς πάνω στο δίστρατο, που οι δυο δρόμοι το σχηματίζουν παλαιότερα είχε πολύ κίνηση και κάπου στα δεξιά υπήρχε μια κολόνα που έγραφε : "Ανάμεσα στσι τρεις λυγιές δεξιά, ζερβά, ανατολικά και δυτικά, εφτά πιθάρια φλουριά. Καημής του απού θα τα βρει, χαράς του απού θα τα κερδίσει"!! Η κολόνα στεκόταν εκεί -λένε- αιώνες και διαλαλούσε το θησαυρό που ήταν κρυμμένος ανάμεσα στσι τρεις λυγιές, ίσαμε που ήρθε η τουρκιά και κυρίεψε τον τόπο. Τότε σύμφωνα με την παράδοση, τρεις Τούρκοι μεθυσμένοι κατέστρεψαν την κολόνα πιστεύοντας ότι ήταν θρησκευτικό σύμβολο!!! 
Πάντως ένα είναι το σίγουρο ο θησαυρός ακόμα δεν βρέθηκε και μάλλον είναι καλά κρυμμένος στην Τρίλιρο ..αυτήν την αρχαία πολιτεία που και αυτή ακόμα ..κρύβεται!!!.
Β) Βόρεια από το δίστρατο, το σταυροδρόμι που πολλοί πιστεύουν ότι είναι το κέντρο της Επαρχίας Κισάμου, εκεί στα Τρία Αλώνια, υπάρχει ο λόφος "Κεφάλα". Ένα λόφος άγονος, τραχύς και πετρώδης, που μόνο αγκαραθιές και άλλοι θάμνοι φυτρώνουν ανάμεσα στις πέτρες και πρασινίζουν λίγο τον τόπο!! Άμα επισκεφτείς τον λόφο θα δεις αμέσως ότι έχει πολλά μικρά λαξευτά ανοίγματα που μοιάζουν με δωματιάκια. Εδώ πιστεύουν κάποιοι ότι είναι η αρχαία Τρίλιρος, μια πολιτεία μεγάλη πλούσια και ξακουστή, με οικοδομήματα και τεράστιες πελεκημένες πέτρες που οι σημερινοί κάτοικοι της περιοχής, μη μπορώντας να τις μετακινήσουν, τις έκοψαν και τις χρησιμοποίησαν για το χτίσιμο των σπιτιών τους. Η Τρίλιρος όμως δεν είναι γνωστή για τα οικοδομήματα της αλλά για τους θησαυρούς της, και όπως λένε ακόμα κάποιοι μεγάλοι στην ηλικία, άμα τους ξεθάψουν θα κάνουν την νύχτα να φέγγει σαν ηλιόλουστη μέρα! Μάλιστα μια παράδοση λέει ότι εκεί ήταν και οι τάφοι των βασιλιάδων της Πολυρρηνίας, της πιο ξακουστής πόλης της Δυτικής Κρήτης!!!

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Εγω επεριμενα πως θα εχεις και φωτογραφιες σχετικες...