Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Στην πολύ ενδιαφέρουσα εσπερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Φαλδάμειο οίκημα απο το πανεπιστήμιο Κρήτης και τον ΕΠΟΦΕΚ, αν και δεν την παρακολούθησε ο αναμενόμενος αριθμός πολιτών και φορέων εντούτοις ακούστηκαν πολλά ενδιαφέροντα και ουσιαστικά πράγματα. Ένα απο αυτά ήταν το Είδος του περιβαλλοντικού "εγκλήματος" στην Δυτική Κρήτη αλλά και η δράση Β3 του Life Natura Themis ως εργαλείο καταγγελίας του περιβαλλοντικού εγκλήματος.
Στην Δυτική Κρήτη το μεγαλύτερο έγκλημα που έγινε και γίνεται είναι η αυθαίρετη δόμηση, ακολουθεί η εκχέρσωση δασικής έκτασης, ο εμπρησμός, η καταπάτηση αιγιαλού, τα παράνομα λατομεία, η παράνομη βόσκηση κλπ.
Επειδή έχει διαπιστωθεί οτι ο πολίτης δεν κάνει καταγγελίες άμα βλέπει τέτοια εγκλήματα λόγω οτι έως πρότινος δεν δεχόταν οι υπηρεσίες την ανωνυμία, το πρόγραμμα Β3 Life Natura Themis δημιούργησε μια εφαρμογή, εύχρηστη και λειτουργική, δίγλωσση, η οποία εγγυάται πλήρη ανωνυμία της καταγγελίας και την προστασία των προσωπικών δεδομένων. 
Η καταγγελία ατή λαμβάνεται απο ειδικούς διαχειριστές που αφού επεξεργαστούν την ορθότητα της, αναζητούν τις αρμόδιες υπηρεσίες και την προωθούν, παρακολουθώντας συγχρόνως και την εξέλιξη της υποθέσεως. Μάλιστα η εφαρμογή ενημερώνει και τον καταγγέλλοντα για την πορεία της έρευνας. 
Σίγουρα μια εξέλιξη πέραν του αναμενόμενου ειδικά όταν έχουν γίνει τόσα και τόσα περιβαλλοντικά εγκλήματα ειδικά στις προστατευόμενες περιοχές. Φυσικά όπως ανέλυσε και η υπεύθυνη για το Δίκαιο του περιβάλλοντος, απο τις 100 καταγγελίες ενδεχομένως να είναι προς διερεύνηση οι 5 αλλά και αυτές είναι κέρδος! 
Προσοχή λοιπόν, μιας και οτι μας απέμεινε αξίζει να διατηρηθεί και να προφυλαχτεί...

Δεν υπάρχουν σχόλια: