Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑ Η ΩΡΑ

"Ο Μπάλος δεν σηκώνει ούτε έναν άνθρωπο. Ο Μπάλος πρέπει να κλείσει τελείως." Ναι αυτή ήταν η κουβέντα της Ντόρας Μπακογιάννη σε ένα κατάμεστο ακροατήριο στο 2ο φόρουμ για την  “Αειφόρο τουριστική ανάπτυξη – Περιβάλλον και τουρισμός” που έγινε στα Χανιά και η αλήθεια ήταν ότι άφησε με το στόμα ανοικτό για κανένα δίλεπτο αρκετούς... για να συνεχίσει... "Τον Μπάλο τον έχουμε καταστρέψει. Σήμερα δεν υπάρχουν ούτε στρείδια, ούτε ροζ παραλία, δεν υπάρχει τίποτα. Αυτό πρέπει να ξαναγεννηθεί. Για να ξαναγεννηθεί θέλει απόλυτη απαγόρευση τουρίστα στον Μπάλο."
Η αλήθεια είναι ότι ο Μπάλος είναι μια περιοχή που υποφέρει εξαιτίας της τουριστικής υπερεκμετάλλευσης, χρόνια τώρα και όσες προσπάθειες, οι περισσότερες άκαρπες, έγιναν για την προστασία του πάντα κατέληγαν στο .. του χρόνου και θα δούμε. Φυσικά το 60% ακόμα και των ντόπιων είχε την κουβέντα όξω -όξω .. έλα μωρέ δεν παθαίνει τίποτα, τι σου φταίει ο επιχειρηματίας αυτός κάνει την δουλειά του...ο Μπάλος ξεκουράζεται τον χειμώνα ... μετά ως είθισται αποξεχνιόμαστε και τα ξαναπιάναμε τα κλαψουρίσματα, τα περιβαλλοντικά μυξοκλάματα μας, προς το τέλος της χρόνιας, όπως καληώρα τώρα. Βέβαια σήμερα το θέμα το έπιασε στο στόμα της η Ντόρα, δεν το έπιασε ο αντίπαλος, ο κακός, ο οικολόγος, ο ντόπιος, έτσι έκανε μπαμ... 
- Η Ντόρα έχει δίκιο ..αλλά κανείς δεν περίμενε ότι θα το έλεγε έτσι ορθά κοφτά ..γιατί διπλωματικά θα μπορούσε να πει πολλά για να αποφύγει και τις "λακκούβες",... να προ(σ)καλέσει συζητήσεις, να βάλει και τον Δήμο στο παιχνίδι, να γλυκάνει την κουβέντα της λέγοντας για σταδιακή μείωση των επισκεπτών.. τελικά υιοθέτησε μια πολύ σκληρή γραμμή, μια γραμμή που θα συζητιέται για πολύ καιρό που όμως είναι η μόνη που μπορεί να σώσει μια περιοχή που είναι στα πρόθυρα της καταστροφής.
Δεν απέφυγε βέβαια και τις υπερβολές... αλλά και για να καλμάρει λίγο το επιχειρηματικό κεφάλαιο που για τον λόγο αυτό γινόταν το φόρουμ... "Για να προστατευτεί ο Μπάλος, δεν μπορεί να είναι επισκέψιμος από την ξηρά με πάνω από 20 άτομα τη μέρα, αποφάσεις που πρέπει να τηρούνται."...λες και το πρόβλημα το δημιουργούν οι της ξηράς.
 Από την άλλη τα ίδια και χειρότερα έχουμε στο Λαφονήσι... εδώ όμως υπάρχει η συνεργασία που θα λύσει το πρόβλημα ανάμεσα στους δυο Δήμους... Το Λαφονήσι αντέχει, αρκεί να το βοηθήσουν αυτοί που το "τρυγάνε"..  με απλά λόγια.
- Είμαι με την Ντόρα αν φυσικά αυτά που είπε τα εννοούσε, απο την άλλη έχω τις αμφιβολίες μου οτι θα εφαρμοστούν ειδικά τώρα, και το τώρα έχει να κάνει και με την νυν δημοτική αρχή που όσο να'ναι ποιος δεν θέλει τα έσοδα του Μπάλου ... πάντως συζητήσεις θα γίνουν, θα το βάλουν στα δημοτικά συμβούλια σαν θέμα, ενδεχομένως να κινήσουν οι φίλοι μας οι οικολόγοι και τους άλλους φορείς της πόλης.. όμως ένα είναι το ξεκάθαρο σε όλη αυτήν την ιστορία και μάλιστα το είπε και αυτό η Ντόρα  ..τουλάχιστον 4 !!! περιοχές (ποιες άραγε;) θα πρέπει να γίνουν εθνικοί δρυμοί. Εκεί είναι το παιχνίδι... να προσαρμοστούν όλες οι περιοχές στον Δρυμό Σαμαριάς και τα κέρδη να μοιράζονται όπου... πονάνε!!!
Εκεί πρέπει να προσέξουμε μιας και τώρα είναι η ευκαιρία μας να κάνουμε τον δικό μας Δρυμό συμπεριλαμβάνοντας τις δικές μας περιοχές που είναι πολλές και οι περισσότερες μέσα στην Natura, με δική μας διαχείριση. Αν πετύχουμε αυτό είμαι σίγουρος οτι θα κερδίσουμε πολλά περισσότερα απ' ότι έχουμε κερδίσει ως τώρα που δεν είναι και πολλά.
Βέβαια λίγο δύσκολο να μας αφήσουν!!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια: