Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ!!!! ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ

Διαβάζω την προσπάθεια του Δήμου Οροπεδίου Τζερμιάδω για την «αναστήλωσης», οργάνωση, και ταξινόμηση του σημαντικού ιστορικού αρχείου, μια προσπάθεια που ξεκίνησε τον περασμένο χρόνο.
Το ιστορικό υλικό του Οροπεδίου, που ξεκινά από το 1900 θα ταξινομηθεί και θα οργανωθεί με σκοπό να είναι προσβάσιμο στο κοινό, ρίχνοντας φως σε πολλές ιστορικές άγνωστες πτυχές σε επίπεδο διοικητικό και γραφειοκρατικό, όπως επισημαίνει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ελευθερία Ζέη.
Οι διαδικασίες εντάσσονται στο πλαίσιο ίδρυσης Ιστορικού Αρχείου , υπό την αιγίδα του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου με τη πολύτιμη σύμπραξη του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης. Την έρευνα και ταξινόμηση του Αρχείου έχει αναλάβει ομάδα Μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος, υπό την εποπτεία και καθοδήγηση της κας. Ζέη.
-Ένα σημαντικό εύρημα στο προς διερεύνηση αρχειακό υλικό είναι, η ιδιόχειρη επιστολή του Ελευθερίου Βενιζέλου προς την διοίκηση της κοινότητας Τζερμιάδων που χρονολογείται το 1935, εντοπίστηκε στο αρχείο της κοινότητας Τζερμιάδων, και αποτελεί σπάνιο ιστορικό ντοκουμέντο καθώς αναφέρεται στις πολιτικές εξελίξεις μετά την μικρασιατική καταστροφή.

Μια τέτοια προσπάθεια όπου κι αν γίνεται είναι αξιέπαινη και πως δεν θα μπορούσε να μην είναι όταν συγκεντρώνεται υλικό "θαμμένο" για χρόνια σε υπόγεια και αυτοσχέδιες αποθήκες. Ο Δήμος Κισάμου ιδρύθηκε πρόσφατα 2010, αλλά η κοινότητα Καστελλίου Κισάμου, οι κοινότητες του νυν δήμου μας, όπως και ο Δήμος Καστελλίου Κισάμου έχουν μια κάποια ιστορία, και ενδεχομένως να σώζεται, όχι καταγεγραμμένη αλλά φυλαγμένη σκοροφαγωμένη σε κάποια συρτάρια, η κούτες.
 - Ο αείμνηστος Νίκος Κατζουράκης κάποτε είχε κάνει την πρόταση για να βρεθεί και να μαζευτεί το αρχείο όλων των κοινοτήτων που και αυτό αποτελεί ιστορικής σημασίας ..πέρασε έτσι, τα περισσότερα κοινοτικά γραφεία είναι διαλυμένα ετοιμόρροπα με τα έγγραφα τους εξαφανισμένα. Ιστορικά στοιχεία υπάρχουν ακόμα σε όσα σχολεία λειτουργούν και όσα από τα υπόλοιπα αναπαλαιώθηκαν, ιστορικά στοιχεία έχει φυσικά η Μητρόπολη όπως και λίγα ο Φιλολογικός, και ο Νέος Εμπορικός σύλλογος Κισάμου. 
Δεν θα βρείτε πουθενά την ιστορία του Δήμου Καστελίου Κισάμου μιας και κανένας δεν ενδιαφέρθηκε ως και σήμερα να την καταγράψει ή έστω να βρει στοιχεία που σίγουρα υπάρχουν. Ποιος ήταν δήμαρχος το 1940, πόσους κατοίκους είχε το 1930 το Καστέλλι, ποιος αποφάσισε να ρίξει το φρούριο, ποιος ήταν ο σκοπός του τότε Εμπορικού συλλόγου, πότε κτίσθηκε η Ένωση Γεωργικών συνεταιρισμών.... κλπ είναι άγνωστα και μόνο αν πέσει κανένα χαρτί κατά λάθος στα χέρια κάποιου μαθαίνουμε την ιστορία μας.
Μήπως είναι ώρα να βρούμε έστω ότι σώζεται και να το αρχειοθετήσουμε το καταγράψουμε για να παραμείνει για τους νεώτερους; 
Επειδή υπάρχει το φωτογραφικό αρχείο (μπορεί εύκολα να αναγνωριστούν ακόμα πρόσωπα) καλό είναι να μαζευτεί και ότι άλλο υπάρχει και να μπει μια τάξη στην ..ιστορία της πόλης του τότε Δήμου των τότε κοινοτήτων... χάνονται σημαντικά στοιχεία κάθε μέρα όπως χάνονται και από τις μνήμες μας στοιχεία ανθρώπων που πρόσφεραν στο τόπο μας. 
Μια ιδέα.

Υ.Σ Ι Πόσα χρόνια πέρασαν από το πρώτο Κισσαμίτικο συνέδριο εδώ και στο Κολυμβάρι..μήπως είδατε πουθενά τα πρακτικά με τις ομιλίες των τόσων καταξιωμένων ερευνητών και επιστημών ; Ξεχάστηκαν!!
ΥΣ ΙΙ Καταντήσαμε να ξέρουμε καλύτερα την ιστορία των Ρωμαϊκών χρόνων από ότι την των παππούδων και των πατεράδων μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.