Ελιά και Λάδι στην Κρήτη
Υγεία: Η τεκμηριωμένη υγιεινή άξια του ελαιολάδου και της Κρητικής διατροφής με έγκυρες διεθνείς μελέτες αποτελούν σοβαρά συγκριτικά πλεονεκτήματα για την διαφοροποίηση και προβολή του Κρητικού ελαιολάδου και την ανάπτυξη ελαιοτουρισμού.
Απαιτείται προσπάθεια για την αποτροπή της γενικευμένης χρήσης σπορελαίων στην εστίαση.
Ποιότητα: Το ποιοτικό επίπεδο του Κρητικού ελαιολάδου επί χρόνια ήταν αρκετά υψηλό και είχε αποκτήσει διεθνή αναγνώριση.
Ωστόσο τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των αδυναμιών να εφαρμοστεί έγκαιρα και σωστά η απο ετών δοκιμασμένη μέθοδος της ομαδικής δολωματικής δακοκτονίας. Απαιτείται άμεση ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος με ριζική αναδιοργάνωση και περιφερειοποίηση της εφαρμογής της μεθόδου.
Οικονομία: Η ελαιοκομία της Κρήτης, παρά τις επιπτώσεις των εκτεταμένων ζημιών απο καύσωνες, ανομβρία και τα προβλήματα στην διάθεση του προϊόντος, εξακολουθεί να αποτελεί το δεύτερο μετά τον Τουρισμό οικονομικό πυλώνα του νησιού.
Απαιτούνται όμως ριζικές αλλαγές για αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ των αγοραστών και της διαφάνειας των τιμών στο επίπεδο της διάθεσης χύμα και η δημιουργία μεγάλων μονάδων τυποποίησης για την αύξηση των εξαγωγών τυποποιημένου
Περιβάλλον: Οι ελαιώνες καλύπτουν το ¼ της επιφάνειας της Κρήτης και αποτελούν το φυσικό δάσος της, με όλες τις ευνοϊκές επιδράσεις τους στο κοινωνικό περιβάλλον αλλά και ο ρόλος τους στην αποτροπή της κλιματικής αλλαγής. Επομένως είναι απαραίτητη η προστασία και διατήρηση τους ιδίως στις δύσβατες και επικλινείς περιοχές όπου λόγω υψηλότερου κόστους καλλιέργειας αρχίζουν να εγκαταλείπονται.
Πολιτισμός: Τα άφθονα ελαιοκομικά αρχαιολογικά Μνημεία και εικαστικά δημιουργήματα της Μινωικής περιόδου, τα Μνημειακά Ελαιόδεντρα αλλά και η πλούσια ελαιοκομική πνευματική κληρονομιά της Κρήτης αποτελούν μοναδικό στον κόσμο πολιτιστικό θησαυρό ο όποιος αξίζει να καταγραφεί, αναπλαστεί, αναδειχθεί και αξιοποιηθεί.Υγεία: Η τεκμηριωμένη υγιεινή άξια του ελαιολάδου και της Κρητικής διατροφής με έγκυρες διεθνείς μελέτες αποτελούν σοβαρά συγκριτικά πλεονεκτήματα για την διαφοροποίηση και προβολή του Κρητικού ελαιολάδου και την ανάπτυξη ελαιοτουρισμού.
Απαιτείται προσπάθεια για την αποτροπή της γενικευμένης χρήσης σπορελαίων στην εστίαση.
Ποιότητα: Το ποιοτικό επίπεδο του Κρητικού ελαιολάδου επί χρόνια ήταν αρκετά υψηλό και είχε αποκτήσει διεθνή αναγνώριση.
Ωστόσο τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των αδυναμιών να εφαρμοστεί έγκαιρα και σωστά η απο ετών δοκιμασμένη μέθοδος της ομαδικής δολωματικής δακοκτονίας. Απαιτείται άμεση ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος με ριζική αναδιοργάνωση και περιφερειοποίηση της εφαρμογής της μεθόδου.
Οικονομία: Η ελαιοκομία της Κρήτης, παρά τις επιπτώσεις των εκτεταμένων ζημιών απο καύσωνες, ανομβρία και τα προβλήματα στην διάθεση του προϊόντος, εξακολουθεί να αποτελεί το δεύτερο μετά τον Τουρισμό οικονομικό πυλώνα του νησιού.
Απαιτούνται όμως ριζικές αλλαγές για αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ των αγοραστών και της διαφάνειας των τιμών στο επίπεδο της διάθεσης χύμα και η δημιουργία μεγάλων μονάδων τυποποίησης για την αύξηση των εξαγωγών τυποποιημένου
Πρόγραμμα εκδήλωσης
Χανιά: Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019
Αίθουσα και Εγκαταστάσεις ΜΑΙΧ
09.00: Προσέλευση, Εγγραφές.
Προβολή ντοκιμαντέρ ΣΕΔΗΚ: «Ο Πολιτισμός της Ελιάς στην Κρήτη»
09. 40: Στόχοι και πρόγραμμα εκδήλωσης Δρ. Νικ. Μιχελάκης -Δ/ντης ΣΕΔΗΚ
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Μαρινάκης- Καλογερής – Σημαντηράκης - Μπαουράκης
10.00: Χαιρετισμοί: (Εκπρόσωποι Οργανωτών)
10.30: Αρρήτων Τρόποι. Στην τροπή του ήλιου με τα φύλλα της ελιάς.
Λυρικό- Πεζογράφημα Νίκου Ζερβονικολάκη Παρουσίαση: Αλέξη Καίτη, πρ. Εκφωνήτρια Ρ/Σ Χανίων
10.40: Θεατρικό: «Η τέχνη συναντά την Ελια»
Α. Η ελια στα έργα του Θεόφιλου και Βαν Γκογκ,- Β' Μουσικοκινητικό δρώμενο
«Το μάζεμα της Ελιάς» , Γ΄ Τραγούδι για την Ελια
Παρουσίαση: Μαθητές 36ου Νηπιαγωγείου Χανίων
Συντονισμός: Νηπιαγωγός Μαρία Παπουτσάκη
11.00: Τι έτρωγαν και πως μαγείρευαν οι Μινωίτες
Ανάγια Σαρπάκη. Δρ. Αρχαιολόγος-Αρχαιοβοτανολόγος
11.20: Θεατρικό: «Ελιά η αιώνια δύναμη του πολιτισμού μας»
Παρουσίαση : Μαθητές Γ΄- Δ’ τάξης Εκπαιδευτηρίων Μαυροματάκη –Μητέρα
Συντονισμός: Δώρα Σφήκα, Αγγέλα Γαλανάκη
Σκηνικά –κοστούμια: Νέλια Μανωλάκη , Μαριάννα Μαυροματάκη
11.40: Ο πολιτισμός της ελιάς στην προώθηση του ελαιοτουρισμού.
Νικ. Μιχελακης. Δρ. Γεωπόνος Επιστ. Σύμβουλος ΣΕΔΗ
12.00: Συζήτηση-Συμπεράσματα
12.30: Βραβεύσεις Μαθητών και Εκπαιδευτικών
12.45: Βραβεύσεις Επιχειρήσεων για τον ελαιοτουρισμό και την διάθεση του ελαιολάδου
(Απονομή βραβείων και παρουσιάσεις από βραβευθέντες
13.15: Γευσιγνωσία ελαιοεδεσμάτων (Μαθητές και Συμμετέχοντες)
14.00: Λήξη εκδήλωσης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.