Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΑΙ ΚΟΛΠΟΣ ΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ

 Ένα σχόλιο του Στάθη Παληάμπελου στην προσωπική του σελίδα μου έδωσε την αφορμή να κάνω αυτό το δημοσίευμα...
Γράφει λοιπόν ο Στάθης έμπειρος δύτης και εκπαιδευτής. 
- "Το 2015 η προηγούμενη Δημοτική Αρχή (Σταθάκη) ξεκίνησε τις ενέργειες με την αριθμ. 182/2015 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Κισσάμου την εκπόνηση μελέτης με τίτλο: "ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΓΡΑΜΒΟΥΣΑΣ"
Το 2018 η Περιφέρεια Κρήτης / ΠΕ Χανίων με την αρ.120888 31/5/2018 προχωράει στην Έκδοση Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων -όροι διασφάλισης της ακεραιότητας προστατευόμενης περιοχής Natura 2000 με κωδικό GR4340001 για δραστηριότητα Πάρκου σε θαλάσσια περιοχή μαζί με τον αντίστοιχο αυτής πυθμένα εντός της ανωτέρω περιοχής Natura 2000 η οποία είναι παρακείμενη στο Ακρωτήριο Γραμβούσας του Δήμου Κισάμου, στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, της Περιφέρειας Κρήτης και εγκρίνει την υποβληθείσα Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση για δραστηριότητα Πάρκου σε θαλάσσια περιοχή μαζί με τον αντίστοιχο αυτής πυθμένα"....και ζητάει δικαιολογημένα την συνέχεια της προσπάθειας για να γίνει και στην Κίσαμο ένα καταδυτικό πάρκο.
 Η Κίσαμος είναι μια απο τις περιοχές που έχει πολύ ενδιαφέρον ο πυθμένα της ειδικά μετά και την έρευνα του 2013 που πραγματοποίησε ο Θεοτόκης Θεοδούλου, προϊστάμενος εναλίων αρχαιοτήτων, και παρουσιάστηκε στο ΙΒ' Διεθνές κρητολογικό συνέδριο με τίτλο "Βουτιά στα περασμένα" αλλά και σε μια εσπερίδα πριν ακόμα δημοσιευθεί στο ξενοδοχείο Μπάλος.
Βρέθηκαν 5 ναυάγια απο αρχαιοτάτων χρόνων ως και τις αρχές του 19ου αιώνα που σίγουρα δίνουν την δυνατότητα να γίνουν επισκέψιμα, μιας και έτσι ίσως προφυλαχθούν καλύτερα απο τους πολλούς επίδοξους αρχαιοκάπηλους ...
Θεωρώ οτι η νέα δημοτική αρχή πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια αυτή ειδικά τώρα που έχει και κάποιον που γνωρίζει τα κατατόπια στην δημιουργία καταδυτικού πάρκου (Βλέπε Δήμο Αποκόρωνα και κ. Νεκτάριο Κουμάκη) στον κόλπο της Κισάμου. Είναι ένα έργο που θα αναβαθμίσει και τον κόλπο μιας και όπως βλέπουμε τελευταία μόνο για τα σκουπίδια μας έχουν.....(καλώδιο διασύνδεσης)


Δεν υπάρχουν σχόλια: