Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΠΟΛΥΡΡΗΝΙΑΣ

Μετά το τέλος των διωγμών, η Εκκλησία ήταν ελεύθερη να αναπτυχθεί. Οι παλαιοί και μικροί ναοί δεν εξυπηρετούσαν πλέον τις λατρευτικές ανάγκες του μεγάλου πλήθους των πιστών. Γι' αυτό άρχισαν να κτίζονται μεγάλοι ναοί σε ολόκληρη την αυτοκρατορία. Πρόκειται για τις περίφημες παλαιοχριστιανικές βασιλικές, οι οποίες ήταν τεράστια επιμήκη οικοδομήματα, διαιρούμενα εσωτερικά, δια κιονοστοιχιών, σε κλίτη, καταλήγοντας στην ανατολική μικρή πλευρά σε αψίδα (κόγχη), και τα οποία κυριάρχησαν τον 4ο και 5ο αιώνα. Ένα τέτοιο οικοδόμημα βρίσκεται μέσα στα τείχη της αρχαίας Πολυρρήνιας στο ψηλότερο σημείο της έχοντας θέα όλο τον κόλπο της Κισάμου. Σίγουρα κτίστηκε στα θεμέλια ενός άλλου ναού και ως και σήμερα δεν έχουν γίνει ανασκαφικές έρευνες αν και το ιερό είναι σε καλή κατάσταση.
 Μάλιστα οι ντόπιοι την ονομάζουν Αγία Κάρα (Κεφαλή) μιας και βρίσκεται στην κορυφή, και έφτιαξαν ένα μικρό εικονοστάσι που στέκει ακόμα εκεί ταλαιπωρημένο..
Ο ναός ήταν τρίκλιτος κτισμένος μετά την αποχώρηση των Ρωμαίων, που δείχνει εκτός των άλλων την συνεχή κατοίκηση της περιοχής από τους Ελληνιστικούς χρόνους ως και σήμερα.
Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι απο άλλο αρχαίο ναό και υπάρχουν αρκετές κολώνες διάσπαρτες εκεί.
Σίγουρα αυτή η Βασιλική θα ήταν η αρχαιότερη στην Κίσαμο μιας και τα πρώτα χρόνια ο φόβος των πειρατών θα ήταν μεγάλος, οπότε τις έκτιζαν μακρυά απο τις ακτές και τις πόλεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: