Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019

ΥΨΩΜΕΝΗ ΕΛΙΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΑΤΟΛΑΚΚΙΑΝΗ

 Με  την ευκαιρία  της εορτής της Παναγίας Βατολάκκου
 Σημαντική ευκαιρία για την επίσκεψη της «Υψωμένης Ελιάς» και του Μουσείου Ελιάς  Βατολάκκου, αποτελεί η εορτή της Παναγίας στις 15 Αυγούστου.
 Κατά την εορτή αυτή που γίνεται στην εκκλησία της Παναγίας στον Βατόλακκο που βρίσκεται μέσα στις πορτοκαλιές 1000 περίπου μετρά απο την πλατεία του Βατολακκου, οι ενδιαφερόμενοι μετά την λειτουργία θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν την «Υψωμένη Ελιά» που βρίσκεται πολύ κοντά στην εκκλησία και στην συνέχεια το Μουσείο Ελιάς, που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού.
 Η «Υψωμένη ελιά» η οποία αναπλάστηκε πρόσφατα απο τον ΣΕΔΗΚ και τον Δήμο Πλατάνια με πιστώσεις της Περιφέρειας, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό φυσικό και θρησκευτικό Μνημείο. Το όνομα της «υψωμένη» δεν έχει σχέση με ύψωμα του εδάφους, αλλά με θρησκευτικές τελετές και παραδόσεις που γίνονταν παλαιοτέρα για επίκληση της θείας δύναμης για προστασία του χωριού απο θανατηφόρες επιδημίες ή και για πρόκληση βροχών σε περιπτώσεις ξηρασίας. Από την ενημερωτική πινακίδα με φωτογραφίες που έχει εγκατασταθεί στον χώρο της ελιάς οι επισκέπτες μπορούν να πληροφορηθούν για τον ιστορικό και την θρησκευτικό χαρακτήρα του δέντρου.
  Παράλληλα οι ενδιαφερόμενοι μετά την «Υψωμένη Ελιά» μπορούν να επισκεφτούν το πολύ αξιόλογο «Μουσείο Ελιάς» που βρίσκεται στον κέντρο του χωριού πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία και θα παραμείνει ανοιχτό λόγω της εορτής κατά τις ώρες 12.00-14.00
Το Μουσείο αυτό (www.oliveoil-museum.gr) που στεγάζεται σε ένα καλά διασωζομενο  κτήριο της προβιομηχανικής εποχής, έχει ανακηρυχθεί «διατηρητέο μνημείο» από το Υπουργείο Πολιτισμού. Έχει σπάνιες αρχιτεκτονικές ιδιαιτερότητες, όπως οι οξυκόρυφες αψίδες, στοιχείο  δανεισμένο από τους Ενετούς παρότι ο ιδιοκτήτης του ελαιοτριβείου ήταν Τούρκος. Στο κέντρο του χώρου του έχει αποκατασταθεί πλήρως ο μηχανισμός του ελαιοτριβείου με τον ζωοκίνητο μύλο, την πρέσα και τον εργάτη, ο όποιος περιστρεφόταν κατά 90 μοίρες. Εκτός από τον μηχανισμό του ελαιοτριβείου, στο εσωτερικό του Μουσείου έχουν συγκεντρωθεί  αντικείμενα από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων της εποχής του και έχει ιδιαίτερη αξία για τους σύγχρονους ανθρώπους να τα γνωρίσουν.
Στον χώρο του Μουσείο ο διεθνούς προβολής σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής γύρισε  σκηνές κατά τα γυρίσματα της ταινίας του "Νίκος Καζαντζάκης".
 Υπόψη ότι τα δυο αυτά αξιοθέατα σε συνδυασμό και με αλλά που υπάρχουν σητών περιοχή αποτελούν την βάση για την ανάπτυξη τουριστικών διαδρομών οι οποίες θα συμβάλλουν  σημαντικά στην ανάπτυξη τουρισμού στην περιοχή αυτή της ενδοχώρας.
 Η επίτευξη όμως του στόχου αυτού απαιτεί  την ενεργό συμβολή και άλλων υπηρεσιών και φορέων οι οποίες πρέπει να προσανατολίσουν προγράμματα όπως του Leader, του ΕΣΠΑ κ.α στην ενίσχυση και υποστήριξη ιδιωτικών πρωτοβουλιών όπως ελαιοταβερνών, τουριστικών ελαιοτριβείων κ.α. οι οποιες θα υποδέχονται  τουρίστες και θα τους  ενημερώνουν για τον τοπικό πολιτισμός και θα τους προφέρουν εκλεκτά τοπικά προϊόντα.
Νίκος Μιχελάκης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.