Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019

17 ΙΟΥΝΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗΣ

Γράφει ο Κώστας Χαρτζουλάκης
Η ερημοποίηση της γης έχει ως συνέπειες, την ανυπολόγιστη απώλεια στο γεωργικό και κτηνοτροφικό εισόδημα, τη ραγδαία χειροτέρευση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. Το 30% των εδαφών της Ελλάδας απειλείται άμεσα από ερημοποίηση, ενώ το 35% βρίσκεται σε μέτριο κίνδυνο.
 Η Κίσαμος δεν εξαιρείται από το πρόβλημα. Από τα αποτελέσματα της μελέτης που έγινε στα πλαίσια του προγράμματος DESERTNET II της Ε.Ε. φαίνεται το 70,9 % των ελαιώνων δεν αντιμετωπίζει κανένα κίνδυνο ερημοποίησης, το 23,8% είναι σε χαμηλό κίνδυνο και μόνο το 5,3% είναι σε αυξημένο κίνδυνο. Η εφαρμογή των κωδίκων Ορθής Γεωργικής Πρακτικής, που άπτονται των βασικών γεωργικών δραστηριοτήτων (κατεργασία εδάφους, άρδευση, λίπανση, φυτοπροστασία), προάγουν την αειφόρο ανάπτυξη, σέβονται το περιβάλλον και εξασφαλίζουν ικανοποιητικό εισόδημα στον παραγωγό, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο ερημοποίησης.
Η μη ορθολογική άρδευση και η χρήση αλατούχου νερού αυξάνει τον κίνδυνο ερημοποίησης. Η μελέτη έδειξε ότι στα Φαλάσαρνα το 6% της εντατικά καλλιεργούμενης έκτασης είναι σε χαμηλό κίνδυνο αλάτωσης, το 84.1% σε αυξημένο κίνδυνο και 9.9% σε υψηλό κίνδυνο αλάτωσης. Στην περιοχή της Γραμβούσας το 67,3% της έκτασης είναι σε αυξανόμενο κίνδυνο αλάτωσης του εδάφους και το 32,7% σε υψηλό κίνδυνο. 
Τέλος η υπερβόσκηση, η αλλαγή χρήσης γης και η μη αποκατάσταση πυρόπληκτων περιοχών συμβάλλουν στην ερημοποίηση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στη Γραμβούσα το 81% της περιοχής είναι σε υψηλό κίνδυνο ερημοποίησης, το 16% σε αυξανόμενο κίνδυνο και μόνο το 3% σε χαμηλό κίνδυνο. Στη περιοχή του Άγιου Δίκαιου το 75.8% της έκτασης είναι σε υψηλό κίνδυνο ερημοποίησης, το 23% σε αυξανόμενο κίνδυνο και μόνο το 1,2% σε χαμηλό κίνδυνο.
Προσέχουμε λοιπόν για συνεχίσουμε να … έχουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.