Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΛΑΤΖΙΑΝΑ

 Έτσι ήταν και έτσι έγινε..βέβαια απο τότε πέρασαν πολλά χρόνια και μια συντήρηση την χρειάζεται όσο και ένα στέγαστρο.  
Η Αγία Βαρβάρα μνημείο 11ου αιώνα εκπέμπει σήμα κινδύνου. Ο ναός της Αγίας Βαρβάρας, στο μικρό συνοικισμό Λατζιανά, του Βουλγάρω(ν), κτίστηκε κατά τον 11ο αιώνα στον αρχιτεκτονικό τύπο του απλού σταυροειδούς με τρούλο. Πρόκειται για ένα εξαίρετο δείγμα αρχιτεκτονικής με εμφανείς τις επιδράσεις από την παράδοση της Κωνσταντινούπολης, όπως είναι τα τυφλά αψιδώματα στις όψεις, η διαμόρφωση των αψίδων του ιερού, τη χρήση της τεχνικής της "κρυμμένης πλίνθου" και άλλες λεπτομέρειες, που επιβεβαιώνουν τις σχέσεις της Κρήτης με την Πρωτεύουσα. Οι τοιχογραφίες, όσες σώζονται επιτόπου, ή έχουν αποτοιχιστεί (βρίσκονται στη Βυζαντινή Συλλογή Χανίων, το Μουσείο Μπενάκη-δανεισμός-και τις αποθήκες της 28ης ΕΒΑ), είναι επίσης έργα πολύ υψηλής ποιότητας, που οφείλονται σε κάποιον καλλιτέχνη από την Πρωτεύουσα. Ο ναός σωζόταν σε κατάσταση επικίνδυνου ερειπίου μέχρι το 1981, χαμένος μέσα στην πυκνή βλάστηση. Ένα μεσοβυζαντινό μνημείο της Κρήτης, που εκπέμπει σήμα κινδύνου.
Ο κ. Ανδριανάκης μάλιστα σε τελευταία του ανάρτηση λέει:
 - Κάναμε ό,τι μπορούσαμε στο παρελθόν για την αποκάλυψη και τη στερέωση του επικίνδυνα ετοιμόρροπου τότε μνημείου, προσπαθήσαμε να το εντάξουμε στο προηγούμενο ΕΣΠΑ, όμως-δεν ξέρω για ποιο λόγο-δεν εντάχθηκε. Κάποιες συμπληρωματικές μελέτες, που απαιτούνται, δεν είναι δύσκολο να γίνουν. Καλό θα ήταν το θέμα να μπει και πάλι σε υψηλή προτεραιότητα. Θα είναι μεγάλη απώλεια για την Κρήτη και τη Βυζαντινή Τέχνη γενικότερα, αν χαθεί. Είπαμε κρίση-κρίση, αλλά κάποια πράγματα έχουν την προτεραιότητά τους.
Καλό είναι να το δει και ο δήμος Κισάμου ζεστά το θέμα και να σκουντήξει εκεί που πρέπει, εξάλλου και ο κ. Νεκτάριος Ψαράκης ειδικό σύμβουλος του Δήμου Κισάμου επί τεχνικών θεμάτων μια καταγωγή απο εκεί κοντά την φέρνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.