Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

ΠΡΩΤΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

στον Όσιο Νικηφόρο τον Λεπρό
 Λίγες μόλις ημέρες μετά την λαμπρά ημέρα των Θυρανοιξίων του Ιερού Προσκυνηματικού Ναού Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού εις την γενέτειρα Του, το Συρικάρι Κισάμου, θυρανοίξια τα οποία τέλεσε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, συμπροσευχομένων του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσλύμων κ. Θεοφίλου, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυστοστόμου, εκπροσώπων του Πατριάρχου Ρουμανίας ως και των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών Ελλάδος, Αλβανίας και Πολωνίας, του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου και της Ιεραρχίας της Εκκλησίας Κρήτης, Κληρικών και Μοναστικών Αδελφοτήτων από την Κρήτη, το Άγιον Όρος και αλλού, παρόντος του εξοχ. Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου και με την συμμετοχή, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περισσοτέρων από τέσσερις χιλιάδες προσκυνητών από την Κρήτη, την λοιπή Ελλάδα και εκ του εξωτερικού, τελέστηκε η πρώτη Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου.
Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Αμφιλόχιος στον σύντομο χαιρετισμό του σημείωσε: «Φτωχά τα λόγια να εκφράσουν τα βιώματα και τις εμπειρίες της σημερινής, πρώτης Θείας Λειτουργίας, εις το ιερό προσκύνημα τούτο, το οποίο ευλογήθηκε υπό του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ.Βαρθολομαίου ως και των λοιπών Προκαθημένων και εκπροσώπων των Αγιωτάτων τοπικών Εκκλησιών. Δόξα τω Θεώ!, καθώς ότι ζούμε και ότι συμβαίνει εις τον ευλογημένο αυτό τόπο, την γενέτειρα του Οσίου πατρός ημών Νικηφόρου του λεπρού, είναι η απτή παρουσία της Θεϊκής αγάπης δια πρεσβειών του Οσίου Νικηφόρου. Το θαύμα και το μυστήριο αυτής της παρουσίας προσπαθούμε να ψηλαφίσουμε και να ερμηνεύσουμε με τα μάτια της πίστης και της ψυχής, αφού πως αλλιώς μπορεί κανείς να κατανοήσει και να ερμηνεύσει το γεγονός της ανέγερσης αυτού του ιερού τεμένους σε τέσσερις μόλις μήνες εκ του περισσεύματος της καρδιάς ευεργετουμένων από τον Άγιο, τα λαμπρά θυρανοίξια του, τις χιλιάδες των προσκυνητών απ΄ όλη την Ελλάδα που προσήλθαν, τις δεκάδες μαρτυρίες πονεμένων ψυχών που μαρτυρούν και καταθέτουν την ευεργετική παρουσία του Αγίου στην ζωή των, ως και ότι άλλο επιφυλάσσει η Χάρις του Θεού δια τον τόπο αυτό. Δόξα τω Θεώ, νυν και αεί»!, σημείωσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ.Αμφιλόχιος, ευχαριστώντας τους δεκάδες-εκατοντάδες χορηγούς και δωρητές, ανακοινώνοντας ότι ήδη άρχισε να αγιογραφείται ο Ναός και έχει δοθεί ικανός αριθμός παραγγελιών σε δόκιμο Αγιογράφο. Της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε προσκύνημα στην οικία του Οσίου Νικηφόρου, η οποία έχει ανακαινιστεί πλήρως και ευρίσκεται λίγα μόλις μέτρα από τον Ναό. Ανακοινώθηκε, επίσης, το πρόγραμμα λειτουργίας του Ι. Ναού με Θεία Λειτουργία κάθε Σάββατο, Ιερά Παράκληση του Οσίου κάθε Κυριακή απόγευμα και ανοικτός δια προσκύνημα κάθε Σάββατο, Κυριακή και Τετάρτη, ενώ η πατρική οικία του Οσίου, όπου ευρίσκεται και προσκυνητάρι με την Εικόνα Του παραμένει ανοικτή καθ΄ όλη την διάρκεια της ημέρας. 
Εκ της Ι. Μητροπόλεως

Δεν υπάρχουν σχόλια: