Τρίτη 22 Μαΐου 2018

H ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ κ. ΣΤΑΘΑΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΕΛΙΟΥ ΛΙΘΟΥ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΧΩΡΟ

που θα φτιαχτεί το"Μνημείο της Μάχης της Κρήτης"
20 Μαΐου 1941 : Πρώτη μέρα εφαρμογής του σχεδίου των Γερμανών με την ονομασία "Ερμής" για την κατάληψη της Κρήτης, ώστε στην συνέχεια να προχωρούσαν στα  σχέδιά τους,  για την κατάκτηση της Ρωσίας, της Μάλτας, της Κύπρου και της επιχειρήσεως προς την Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. 
Την Κρήτη την θεωρούσαν στρατηγικό σημείο της Μεσογείου για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων τους και υπολόγιζαν  ότι θα ολοκλήρωναν την κατάληψη σε ένα 24ωρο,  έχοντας  δεδομένο ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα είχαν κατάκτηση το σύνολο της ηπειρωτικής Ελλάδος.
Δεν μπορούσαν να φανταστούν όμως  τι θα αντιμετώπιζαν!
Τι αντιμετώπισαν; 
Το σθένος και την γενναιότητα του Κρητικού λαού, οι οποίοι αψηφώντας τη τρομερή δύναμη του αντιπάλου, την έλλειψη οπλισμού και οργάνωσης, πολέμησαν με "νύχια και με δόντια" για τα ιδανικά της πατρίδας τους, την Ελευθερία και τη Δημοκρατία.  
Είκοσι  λεπτά πριν την ρίψη αλεξιπτωτιστών στο Μάλεμε, οι πρώτοι Γερμανοί έπεσαν σ’ αυτό το χώρο, στον Κισαμίτικο "Κάμπο Καλλεργιανών’".  Έτσι έγραψε η ιστορία και δεν πρέπει να την ξεχνούμε εντέχνως ή από αμέλεια. Η ιστορία της πατρίδας μας δεν είναι  είδος εκμετάλλευσης ή προπαγάνδας. Είναι η απόλυτη αλήθεια που πότισαν με το αίμα τους οι πρόγονοί μας μαζί με τους συμμάχους μας, Αυστραλούς, Βρετανούς και Νεοζηλανδούς.
 Οι άντρες και οι γυναίκες της Κισσάμου μαζί με όποια στρατιωτική δύναμη υπήρχε στη περιοχή, έθεσαν από την πρώτη στιγμή τη ζωή τους, στην υπηρεσία της πατρίδας.
Ναι, η Μάχη της Κρήτης έμεινε στην παγκόσμια ιστορία, ως μια από τις σημαντικότερες μάχες που έκριναν τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Γιατί η Μάχη κράτησε 10 ημέρες για να επικρατήσουν οι γερμανικές δυνάμεις.  Σε αυτές τις 10 ημέρες, οι Γερμανοί εκτός των χιλιάδων Νεκρών, τραυματιών και αγνοουμένων στρατιωτών και των 220 αεροσκαφών που καταστράφηκαν και 150 περίπου με σοβαρές ζημιές, έχασαν πάνω από 8.000 άνδρες των επίλεκτων μονάδων Αλεξιπτωτιστών.! «Η Κρήτη υπήρξε ο τάφος των Γερμανών αλεξιπτωτιστών» και δεν ξανατόλμησαν τέτοια αεραποβατική  επιχείρηση για το υπόλοιπο του πολέμου.  Ο Χίτλερ έδωσε εντολή να διαλυθεί το σώμα αλεξιπτωτιστών μετά τη Μάχη της Κρήτης. Αυτόματα ακυρώθηκε το σχέδιο «Ιζαμπέλα» το οποίο προέβλεπε την κατάληψη του Γιβραλτάρ, Μάλτας και Κύπρου με αεραπόβαση.
Επιπλέον, η αντίσταση και οι απώλειες των Γερμανών στην Κρήτη έφερε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση ενάμιση μήνα του σχεδίου «Μπαρμπαρόσα» που ήταν η κατάληψη της Σοβιετικής ένωσης. 
Ακόμα, η απρόσμενη και απρόβλεπτη εξέλιξη της  Μάχη της Κρήτης (σύμφωνα με έγγραφα των Γερμανών) έδωσε το δικαίωμα στους Βρετανούς να επικρατήσουν στο Ιράκ, έναντι του φιλογερμανικού πραξικοπήματος της Βαγδάτης,  που δεν ενισχύθηκε έγκαιρα από τους Γερμανούς.
 Όλα αυτά δεν επιτεύχθηκαν μόνο από τον άμαχο  Κρητικό λαό όλων των ηλικιών, που απεδειξαν για άλλη μια φορά ότι «οι Έλληνες ξέρουν να φυλάτουν Θερμοπύλες»  αλλά και από τις στρατιωτικές, Ελληνικές και Συμμαχικές μονάδες που ήρθαν στο νησί και στους οποίους και αποδίδουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής και το ευχαριστώ.
 Ως δημοτική αρχή νιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι  που καταφέραμε να αναδείξουμε ένα χώρο αντάξιο για να αποδίδετε αυτός ο φόρος τιμής, σε αυτούς που έδωσαν το αίμα τους για να είμαστε ελεύθεροι εμείς σήμερα.
 Έχει ειπωθεί και γραφτεί χρόνια τώρα ότι δεν ήταν ο κατάλληλος και ασφαλής χώρος αυτός που έχει τοποθετηθεί το μνημείο για τη Μάχη της Κρήτης  και ότι πρέπει να μεταφερθεί, αλλά όντως έμεινε στα λόγια. είτε γιατί δεν υπήρχε πραγματική βούληση ή η καθημερινότητα το άφηνε κάθε χρόνο πίσω.
Πράγματι ο χώρος εδώ έχει τις προϋποθέσεις για την δημιουργία του «Πάρκου Πεσόντων και Αγωνιστών Κισάμου» κατά την Μάχη της Κρήτης 1941-1945.
Θέλω θερμά να ευχαριστήσω το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΚ και το Διευθύνον σύμβουλο κ. Φώτη Καζάζη για τη θετική ανταπόκρισή τους να δώσουν στο Δήμο μας την έγκριση για τη διαμόρφωση του χώρου και έτσι να γίνουν αρωγοί στην προσπάθειά μας. Θεωρώ ότι η Περιφέρεια Κρήτης – η Αντιπεριφέρεια Χανίων θα είναι αρωγοί για την ολοκλήρωση του Πάρκου (εάν χρειαστεί), αλλά κυριότερα για την καθιέρωση να ξεκινάνε οι εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης από εδώ, από τον Κισσαμίτικο «Κάμπο Καλλεργιανών» όπου έγιναν οι πρώτες πτώσεις αλεξιπτωτιστών και έπεσαν τα πρώτα θύματα στις 20 Μαΐου 1941. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.