Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 8 Μαΐου 2018

ΠΟΤΕ ΚΤΙΣΤΗΚΕ Η ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ;

Ο G. Gerola πέρασε απο την γειτονιά μας το 1901 -1902 και τράβηξε αυτήν την υπέροχη φωτογραφία που ευθυγράμμισε το φρούριο της πόλης, τον Άγιο Σπυρίδωνα και την Μονή της Ζωοδόχου Πηγής στον Παρθενώνα, ψηλά πάνω απο την πόλη.
Φανταστικό και ολόκληρο το κάστρο που για όσους δεν γνωρίζουν αυτό το κομμάτι στέκι ακόμα πλην της πόρτας και είναι το βορειότερο προς το Τελωνείο.
Ο Άγιος Σπυρίδωνας άσπρος όπως τον θυμόμαστε ως και το 2000, ξανακτισμένος στα ερείπια μικρού ναίσκου το 1865 και πίσω του η Μονή που λειτουργούσε και σαν Παρθεναγωγείο απο ιδρύσεως της το 1905 ως και 1932...απο τον αείμνηστο Επίσκοπο Κισάμου Άνθιμο Λελεδάκη...όπως λέει η ντόπια ιστορία.
Όμως αν άρχισε να κτίζεται το 1905 και εγκαινιάσθηκε το 1908 κάτι δεν πάει καλά με την φωτο του Gerola, που ήρθε στην Κίσαμο 3 χρόνια πριν αρχίσει να κτίζεται η Μονή. Κατά πάσα πιθανότητα η μονή είχε κτιστεί πολύ νωρίτερα. (Στην φωτο φαίνεται κτισμένη και με τεράστιο μαντρότοιχο που φτάνει ως την αρχή του Νεκροταφείου.)
Σημασία καμιά βέβαια αλλά το φρούριο ολάκερο μας κάνει την καρδιά μαύρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: