Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

ΜΕΡΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΙΣΑΜΟΣ 2018

Η ομιλία του αντιδημάρχου και υπεύθυνο Τουρισμού του Δήμου Κισάμου κ. Δερουκάκη Μανώλη κατά την έναρξη της Δράσης "Μέρες Τουρισμού" που διοργανώνει ο Δήμος Κισάμου στο Τσατσαρωνάκειο πολιτιστικό κέντρο.
- Με μεγάλη συγκίνηση μετά από ένα μεγάλο διάστημα προετοιμασίας, σας υποδεχόμαστε σήμερα σε μια καινοτόμα για τον νομό αλλά ίσως και την Κρήτη δράση. Μια δράση που στην αρχή έμοιαζε ουτοπική η υλοποίησή της στην Κίσαμο, σήμερα όμως παίρνει σάρκα και οστά. 4 ημέρες γεμάτες τουρισμό. Ας μιλήσουμε λίγο όμως για το τι είναι οι Ημέρες τουρισμού.
Οι ημέρες τουρισμού εμπνεύστηκαν αρχικά από το σχολείο τουρισμού Καλαμάτας που αποτελεί μια πανελλαδική καινοτομία και μάλιστα βραβεύτηκε στα tourism awards 2018 πριν περίπου ένα μήνα. Οι ημέρες τουρισμού ήρθαν και προσαρμόστηκαν στην δική μας πραγματικότητα –αυτή των Χανίων και της Κισσάμου-. Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω τον κ. Κωνσταντίνο Ανδριανόπουλο συν-ιδρυτή του σχολείου τουρισμού Καλαμάτας και την Κυρία Λία Ζαμπέτογλου από τον ΣΕΤΕ αφού προσέφεραν απλόχερα την βοήθειά τους για την έναρξη και υλοποίηση της δράσης «Ημέρες τουρισμού». Ελπίζω το 2019 το σχολείο τουρισμού on tour νομού Χανίων να πραγματοποιηθεί στην Κίσαμο καθώς έχουμε ήδη υποβάλει το σχετικό αίτημα.
Ποιος είναι λοιπόν ο στόχος και γιατί χρειαζόμαστε τις ημέρες τουρισμού; Το ερώτημα ρητορικό αφού η εκπαίδευση και η εξειδίκευση είναι απαραίτητη και αναγκαία, δεν ολοκληρώνεται αλλά πρέπει να είναι συνεχείς, πόσο μάλλον σε έναν κλάδο που έχει σχέση με εξυπηρέτηση ανθρώπων, με επιθυμίες, με συναισθήματα, με παραξενιές, με προβλήματα, ένας κλάδος που προσφέρει αναμνήσεις, ένας κλάδος που υλοποιεί όνειρα όσο περίεργο και αν ακούγεται αυτό σε κάποιους. Η διακοπές σε ένα νησί όπως η Κρήτη, σε έναν τόπο όπως τα Χανιά και την Κίσσαμο αποτελεί σήμερα όνειρο, επιθυμία και σκοπό για χιλιάδες ανθρώπους. Εδώ φυσικά ερχόμαστε σε ένα μείζον ζήτημα που από επιλογή δεν θα αναφερθώ εκτενώς αλλά επιγραμματικά. Ένα μεγάλο θέμα που απασχολεί σήμερα τον νομό και φυσικά την περιοχή, Όλοι τις τελευταίες ημέρες θορυβήθηκαν από την -για πολλοστή αλλά αυτή την φορά μόνιμη- αποχώρηση γνωστής αεροπορικής εταιρίας χαμηλού κόστους από την βάση της στα Χανιά, όλοι ανησυχούν και ανησυχούμε για την πύλη εισόδου των Χανίων και της Δυτικής Κρήτης που δεν είναι άλλη από το αεροδρόμιο. Όχι για την χωρίς προειδοποίηση φυγή μιας εταιρίας, αλλά λόγω της μείωσης των αριθμών στις αφίξεις του αεροδρομίου Χανίων.  Τα ερωτήματα σίγουρα είναι πολλά, οι κύριες πύλες εισόδου ενός νομού, δηλαδή το λιμάνι και το αεροδρόμιο, δεν μπορεί να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, δεν μπορούν να αποτελούν σημείο διαφωνίας και αντιπαράθεσης. Η αλήθεια και η επιδίωξη είναι μία. Επιθυμούμε την 12μηνη αλλά και 24ωρη λειτουργία του αεροδρομίου, επιθυμούμε την αύξηση και όχι την μείωση των αριθμών, επιθυμούμε να συνεχίσουμε να σπάμε ρεκόρ προσέλευσης και προσέλκυσης επισκεπτών.
Ας επικεντρωθούμε όμως στα τοπικά θέματα που θα έπρεπε και πρέπει να μας ενώνουν και όχι όπως πολλές φορές συμβαίνει να μας χωρίζουν. Έχουμε προβλήματα σαν περιοχή; Θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι καλύτερο; Πως θα ήταν άραγε η Κίσσαμος αν συζητούσαμε; Αν ενδιαφερόμασταν; Αν συνεργαζόμασταν; Αλήθεια συνεργαζόμαστε; Θέλουμε επενδύσεις ή όχι; Γιατί το μεγαλύτερο ποσοστό των επισκεπτών στην Κίσσαμο είναι περαστικοί και δεν «ξοδεύουν» στην πόλη μας; Ποιο το τουριστικό μας προϊόν και πως το διαχειριζόμαστε; Αλήθεια έχουμε αναρωτηθεί αν για μια ημέρα σταματούσαν όλοι οι περαστικοί επισκέπτες, θα μπορούσαμε να τους εξυπηρετήσουμε;  Αλήθεια έχουμε αναρωτηθεί αν υπάρχει σοβαρή επιχειρηματικότητα στην Κίσσαμο και ποια είναι αυτή; Πολλά τα ερωτήματα, δυστυχώς δεν κάτσαμε ποτέ να τα συζητήσουμε σοβαρά και να βρούμε λύση και ο λόγος είναι απλός. Μάλλον είναι ο ίδιος που οι περισσότερες εγγραφές στις Ημέρες τουρισμού 2018 είναι από ενδιαφερόμενους εκτός Κισσάμου και όχι εντός. Δεν είναι όμως όλα μαύρα. Η Κίσσαμος έχει πληρώσει βαριά τα λάθη του παρελθόντος, και έχει έρθει ο καιρός που η Κίσσαμος θα γευτεί τους καρπούς που η ίδια παράγει. Η ανοδική πορεία και η βελτίωση σε αρκετούς τομείς έχει ήδη ξεκινήσει, χρειάζεται πολύ δουλειά και πολύ κόπο ακόμα, αλλά θεωρώ ότι η τουριστική ανάπτυξη που ήδη υπάρχει σε κάποιο βαθμό και θα ενταθεί σε διαφορετική κατεύθυνση από το 2020 και μετά, θα μας ξαφνιάσει και ίσως μας βρει απροετοίμαστους. Θα πρέπει λοιπόν , αφήνοντας πίσω το χτες, να μιλήσουμε για το σήμερα και το αύριο. Στην πολιτική, μου είχε πει κάποιος, οφείλεις να κάνεις 2 πράγματα. Να συνεχίσεις όσα παρέλαβες και να τα βελτιώσεις, αλλά κυρίως να εμπνευστείς, να χτίσεις, να δημιουργήσεις νέα πράγματα, όμορφα και φρέσκα που θα έχουν το άρωμα της καινοτομίας και της δημιουργικότητας. Το πρώτο κομμάτι για εμάς σαν δημοτική ομάδα ήταν ομολογούμενος εύκολο.
Καινοτομία λοιπόν δεν είναι να μιλάμε για 12 μήνες τουρισμό, καινοτομία δεν είναι ούτε καν το σημερινό. Οι ημέρες τουρισμού είναι το Α σε μια αλφαβήτα που έχει αμέτρητα άλλα γράμματα αφού δεν έχει τέλος. Ο τουρισμός δεν μπορεί να μετριέται σε δράσεις ενός Δήμου και μιας ομάδας ανθρώπων. Ο τουρισμός δεν μπορεί να μετριέται στα τετραγωνικά ενός καταστήματος –του δικού μας καταστήματος- χωρίς να βλέπουμε την «γειτονιά» ή την πόλη ολόκληρη. Αν θέλουμε σαν περιοχή να υπάρξουμε στον τουριστικό χάρτη θα πρέπει να βγάλουμε τις παρωπίδες των καλύτερων παραλιών του κόσμου, του Μπάλου, του Ελαφονησίου και των Φαλασάρνων. Όχι επειδή δεν διαθέτουμε 3 από τις καλύτερες παραλίες του κόσμου αλλά πολύ απλά επειδή αυτό ήταν η ευχή και η κατάρα μας. Η Κίσσαμος διαθέτοντας τεράστιο πλούτο, δεν χρειάστηκε και δεν ήθελε ουσιαστικά ποτέ να δουλέψει σοβαρά και μεθοδευμένα για την προσέλκυση επενδύσεων, για την δημιουργία υποδομών, για την βελτίωση – ή μάλλον για την δημιουργία ενός brand name.   
Να συνεργαστούμε. Αυτό θα ήθελα να μείνει μόνο από την σημερινή μου παρουσία. Να συνεργαστούμε και να ακούσουμε ο ένας τον άλλο, με ότι ελαττώματα μπορεί κανείς να βρει στους γύρω του όταν ζούμε σε μια μικρή κοινωνία. Να συνεργαστούμε γιατί μπορούμε όχι απλά να κάνουμε περισσότερα, αλλά γιατί το χρωστάμε στους εαυτούς μας, στην ψυχή μας, στον τόπο μας και στα παιδιά μας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.