Υπάρχει έντονη ανάγκη ενημέρωσης.....
Αυτό δείχνει η πολύ μεγάλη η συμμετοχή των αγροτών, και όχι μόνο, στην εσπερίδα για το ελαιόλαδο, που έγινε χθες το απόγευμα στο Έλος Κισάμου.
Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις ορθές πρακτικές στο χωράφι και επηρεάζουν την ποιότητα του ελαιολάδου, που συνήθως οι αγρότες δεν αξιολογούν, όπως η υπερβολική ή άκαιρη χρήση των φυτοφαρμάκων, η άρδευση, ο χρόνος και ο τρόπος συγκομιδής.
Στην παρουσίασή μου αναφέρθηκα στην ορθολογική και σε σωστό χρόνο άρδευση, που λόγω της κλιματικής αλλαγής αποτελεί πλέον αναγκαιότητα, για να μην υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα. Η καθυστέρηση της συγκομιδής, μετά το χρόνο μέγιστης ελαιοπεριεκτικότητας του καρπού, που για την "Κορωνέϊκη" φτάνει το 1ο 15ήμερο του Νοεμβρίου, για τη ΄Τσουνάτη' λίγο αργότερα, ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες, μπορεί να υποβαθμίσει την ποιότητα (χημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά) του ελαιολάδου, να προκαλέσει απώλεια της τρέχουσας παραγωγής μέχρι και 20%, αλλά και αυτής του επόμενου χρόνου μέχρι και 40%. Τόνισα δε, ότι η ανάδειξη και αξιοποίηση των ελληνικών ποικιλιών, όπως η ΄Τσουνάτη' είναι αναγκαιότητα και πρέπει να αποτελέσει την ελληνική απάντηση στην επιδιοκώμενη ελαιοκομική παγκοσμιοποίηση.
Από τον πρόεδρο των ελαιουργών Ν. Χανίων, κ. Χαιρετάκη, τονίστηκε η ανάγκη σωστής λειτουργίας των ελαιουργείων και η συμμόρφωση με τα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας, αφού η υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου συμβαίνει κατά 30-40% στα ελαιουργεία.
Πολύ ενδιαφέρουσα η παρουσίαση επιτυχημένης ατομικής προσπάθειας παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας του ελαιολάδου της ποικ. 'Τσουνάτη', που επικρατεί στην περιοχή.
Ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Εννιά Χωριών Α. Κυριτσάκης, με εμπειρία πάνω από 40 χρόνια στην ποιότητα του ελαιολάδου αναφέρθηκε αναλυτικά στα θέματα ποιότητας και τις ευεργετικές ιδιότητες του ποιοτικού ελαιολάδους στον ανθρώπινο οργανισμό.
Τέλος, από πλευράς της 'Αγροτοδιατροφικής Κρήτης' τονίστηκε ότι η πιστοποίηση των τοπικών προϊόντων με το σήμα 'Κρήτη' εξασφαλίζει την ποιότητα, την προέλευση αλλά και την διαφήμιση καλλίτερη προβολή των προϊόντων.
Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με ερωτήσεις και τοποθετήσεις και η εσπερίδα έκλεισε με παραδοσιακό κέρασμα και πολλά.. 'οφτά' κάστανα!
Τέτοιες ενημερωτικές συναντήσεις πρέπει να γίνονται, αν είναι δυνατό, σε κάθε χωριό, από τους τοπικούς φορείς. Και εγώ δηλώνω παρών!
Χαρτζουλάκης Κωνσταντίνος
Αυτό δείχνει η πολύ μεγάλη η συμμετοχή των αγροτών, και όχι μόνο, στην εσπερίδα για το ελαιόλαδο, που έγινε χθες το απόγευμα στο Έλος Κισάμου.
Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις ορθές πρακτικές στο χωράφι και επηρεάζουν την ποιότητα του ελαιολάδου, που συνήθως οι αγρότες δεν αξιολογούν, όπως η υπερβολική ή άκαιρη χρήση των φυτοφαρμάκων, η άρδευση, ο χρόνος και ο τρόπος συγκομιδής.
Στην παρουσίασή μου αναφέρθηκα στην ορθολογική και σε σωστό χρόνο άρδευση, που λόγω της κλιματικής αλλαγής αποτελεί πλέον αναγκαιότητα, για να μην υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα. Η καθυστέρηση της συγκομιδής, μετά το χρόνο μέγιστης ελαιοπεριεκτικότητας του καρπού, που για την "Κορωνέϊκη" φτάνει το 1ο 15ήμερο του Νοεμβρίου, για τη ΄Τσουνάτη' λίγο αργότερα, ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες, μπορεί να υποβαθμίσει την ποιότητα (χημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά) του ελαιολάδου, να προκαλέσει απώλεια της τρέχουσας παραγωγής μέχρι και 20%, αλλά και αυτής του επόμενου χρόνου μέχρι και 40%. Τόνισα δε, ότι η ανάδειξη και αξιοποίηση των ελληνικών ποικιλιών, όπως η ΄Τσουνάτη' είναι αναγκαιότητα και πρέπει να αποτελέσει την ελληνική απάντηση στην επιδιοκώμενη ελαιοκομική παγκοσμιοποίηση.
Από τον πρόεδρο των ελαιουργών Ν. Χανίων, κ. Χαιρετάκη, τονίστηκε η ανάγκη σωστής λειτουργίας των ελαιουργείων και η συμμόρφωση με τα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας, αφού η υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου συμβαίνει κατά 30-40% στα ελαιουργεία.
Πολύ ενδιαφέρουσα η παρουσίαση επιτυχημένης ατομικής προσπάθειας παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας του ελαιολάδου της ποικ. 'Τσουνάτη', που επικρατεί στην περιοχή.
Ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Εννιά Χωριών Α. Κυριτσάκης, με εμπειρία πάνω από 40 χρόνια στην ποιότητα του ελαιολάδου αναφέρθηκε αναλυτικά στα θέματα ποιότητας και τις ευεργετικές ιδιότητες του ποιοτικού ελαιολάδους στον ανθρώπινο οργανισμό.
Τέλος, από πλευράς της 'Αγροτοδιατροφικής Κρήτης' τονίστηκε ότι η πιστοποίηση των τοπικών προϊόντων με το σήμα 'Κρήτη' εξασφαλίζει την ποιότητα, την προέλευση αλλά και την διαφήμιση καλλίτερη προβολή των προϊόντων.
Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με ερωτήσεις και τοποθετήσεις και η εσπερίδα έκλεισε με παραδοσιακό κέρασμα και πολλά.. 'οφτά' κάστανα!
Τέτοιες ενημερωτικές συναντήσεις πρέπει να γίνονται, αν είναι δυνατό, σε κάθε χωριό, από τους τοπικούς φορείς. Και εγώ δηλώνω παρών!
Χαρτζουλάκης Κωνσταντίνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.