Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

ΑΡΧΑΙΑ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ 2017

Δελτίο Τύπου
Σας πληροφορούμε ότι οι πρόσφατες ανασκαφές στην αρχαία Φαλάσαρνα, αποκάλυψαν σημαντικότατα κτίρια μνημειακής αρχιτεκτονικής του 4ου αιώνα π.Χ, που δηλώνουν για μια ακόμη φορά το υψηλό επίπεδο του κλασσικού πολιτισμού των Φαλασαρνίων.
Τα οικοδομικά κατάλοιπα περιλαμβάνουν νεώριο πλοίου τεχνικά σκαμμένο σε μορφή κλίμακας, ο 5ος πύργος του πολεμικού λιμένα, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη ανασκαφές εργαστηρίου καθώς και δημόσιον οικοδόμημα σε δρόμο που οδηγεί στην ακρόπολη.
Μεταξύ των κινητών ευρημάτων περιλαμβάνονται 20 νομίσματα της Φαλάσαρνας, χάλκινα δαχτυλίδια, αιχμές δοράτων, βόλια από Ρωμαϊκή επιδρομή, μεγάλα λίθινα ιγδία, λαξευτή βάση πιεστηρίου, ενεπίγραφες επιτύμβιες στήλες, εμπορικοί αμφορείς και άλλα κεραμικά.
Εντυπωσιακό εύρημα αποτελεί τμήμα αετώματος με ανάγλυφη παράσταση στο εσωτερικό του από Τρίτωνα με δελφίνι. Το αέτωμα διατηρεί ανέπαφο το ιμάτιο και την ψαρίσια ουρά του Θεού της θάλασσας, ενώ διακρίνονται οι μύες του βραχίονα καθώς και το γένι του, όλα περίτεχνα λαξευμένα πιθανά από ντόπιο καλλιτέχνη που είχε μαθητεύσει στην Αθήνα. Προέρχονται πιθανά από το αέτωμα γειτονικού ιερού το οποίο ελπίζουμε να αποκαλυφθεί στις επόμενες ανασκαφές.
Ο Τρίτωνας σύμφωνα με την μυθολογία του Ησιόδου, Θεογονία 933, ήταν "φοβερός Θεός" της θάλασσας, μισός άνδρας και μισός ψάρι, γιος του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης και θεωρείτο ταραχοποιός αναταράσσονταν την θάλασσες για να παρασύρει τα πλοία στον βυθό. Τα στοιχεία αυτά συνάδουν με τα εικονιστικά θέματα μιας ναυτικής πόλης, την οικονομικής της εξάρτηση απο αυτήν και την ανάγκη ναυτικής υπεροχής του στόλου της που όντως κυριάρχησε στα δυτικά παράλια της Κρήτης για 3 αιώνες.
Σήμερα πραγματοποιούνται γενικοί καθαρισμοί και αποψίλωση της πυκνής βλάστησης στον απαλλοτριωμένο χώρο της Φαλάσαρνας,ύστερα από συνεργασία και συντονισμένες προσπάθειες του περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη και του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Βουλγαράκη.
Τους ευχαριστώ θερμά δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά ύστερα απο 20 χρόνια, που χορηγείται σεβαστό ποσόν δημοσίου χρήματος για την προστασία και ανάδειξη της Φαλάσαρνας.
Σημειώνουμε ότι έχει ήδη κατατεθεί μελέτη ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου στο Υπουργείο Πολιτισμού,και παράλληλα εξετάζεται η κατασκευή ασφαλούς δρόμου πρόσβασης προς τις αρχαιότητες από τον Δήμο Κισάμου.
Ελπίδα Χατζηδάκη
Διευθύντρια Ανασκαφών Φαλάσαρνας
Πρόεδρος του συλλόγου Φίλων Αρχαίας Φαλάσαρνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.