Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

ΜΙΑ ΦΩΤΟ ΤΟΥ 1933

Επειδή πολλά γράφονται αυτές τις μέρες σχετικά με την "σήραγγα των Τοπολίων" και ότι την κατασκεύασαν Γερμανοί το 1941 είναι λάθος! Η σήραγγα ήταν κατασκευασμένη τότε απλά οι Γερμανοί κατακτητές την έσκαψαν εσωτερικά και χαμήλωσαν τον τότε χωμάτινο δρόμο, για να περνάνε τα καμιόνια τους. Η σήραγγα λειτουργούσε όπως βλέπουμε και στην φώτο του 1933 και ήταν όπως και σήμερα και τότε αξιοθέατο.
Οι πληροφορίες πάντως για την κατασκευή της είναι συγκεχυμένες άλλοι λένε ότι την έκαναν ντόπιοι εργάτες και άλλοι λένε ότι επί Βενιζέλου έφεραν αιχμαλώτους από τα βόρεια...
Πάντως όποιον και να ρωτήσει από τους μεγαλύτερους μας υποστηρίζει την πρώτη εκδοχή και ορισμένοι μικροί τότε θυμούνται ότι δικοί τους άνθρωποι δεμένοι στα σκοινιά δούλεψαν για να ανοιχτή η σήραγγα.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Ναι είναι σωστό η συραγγα Τοπολιων άνοιξε μετά από τους Βαλκανικούς πολέμους. Για την διάνοιξη χρησιμοποιήθηκαν Βούλγαροι εχμαλωτοι πολέμου. Πιθανον να χρησιμοποιηθικαν και ντόπιοι. Η διάνοιξη άρχισε συγχρόνως από Βορά και Νότο και συναντήθηκαν κάπου στην μέση. Όταν χτιζόταν είχε δύο μεγάλες ξύλινες πόρτες σε καθε άνοιγμα για να προστατεύει τους εργάτες από το κρύο Δόθηκε στην κυκλοφορία χωρίς να είναι χτισμένη εσωτερικά, λόγω κατολίσθησεων αναγκάστηκαν να χτίσουν το εσωτερικό μετά, όπως μαρτυρεί και η φωτογραφία του 1933. Ο Τοπολιανος βουλευτής Μαρκαντωνης χρησιμοποίησε την επιρροή του και επεισε τον Βενιζέλο για να γίνει ο δρόμος από τα Τοπολια διά μέσω του φαραγγιού. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν ο δρόμος να περάσει από τα Τσουρουνιανα να πάει στα Σταυρακια και από εκεί στο Βλατος κτλ. Η διάνοιξη διά μέσω του φαραγγιού ήταν ένα πολυδάπανο έργο και πολύ δύσκολο. Όταν το έργο είχε πλέον τελειώσει ήρθε ο Βενιζέλος να δει τι έργο ήταν αυτό τέλος πάντων πού κόστισε τόσα λεφτά. Όταν είδε ότι στην ουσία όλο αυτό το έργο ήταν ένα στοίχημα η ακόμα και ένα καπρίτσιο του Μαρκαντωνη,Για να φέρει τον δρόμο στα Τοπολια , ο Βενιζέλος μπροστά στον κόσμο επέπληξε τον Μαρκαντωνη και του είπε "Με εξαπατήσες κύριε Μαρκαντωνη " είχε εκμεταλλευθεί την εμπιστοσυνη πού του είχε.