Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

ΠΡΟΤΑΘΗΚΕ ΣΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΝΕΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ

Ο νέος αγρότης, Δημήτρης Σχοινοπλοκάκης, από τις Λουσακιές Κισάμου, θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό για την ανάδειξη του Καλύτερου Ευρωπαίου Νέου Αγρότη, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, στις 18-19 Οκτωβρίου 2017.
Ο διαγωνισμός, ο οποίος στη χώρα μας διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ), πραγματοποιείται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, υπό την αιγίδα του Ευρωκοινοβουλίου.
Η επιλογή του 39χρονου έγινε ύστερα από ψηφοφορία μεταξύ των μελών επιτροπής που ορίσθηκε για το σκοπό αυτό, στο πλαίσιο των εργασιών του 24ου πανελληνίου συνεδρίου νέων αγροτών, που διεξήχθη πριν από λίγες ημέρες στα Χανιά. 
Τα κριτήρια επιλογής αφορούσαν την καινοτομία, τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, τη σύνδεση του αγροτικού τομέα με τον  τουρισμό και την χρησιμοποίηση φιλοπεριβαλλοντικών μεθόδων στις καλλιέργειες του.  
Όπως επισημαίνει η ΠΕΝΑ τα στοιχεία που ανέδειξαν τον κ. Σχοινοπλοκάκη νικητή ήταν:
*τα καινοτόμα μηχανήματα που σχεδιάζει και κατασκευάζει μόνος του για χρήση στην ελαιοκομία
*ο διπλασιασμός της εκμετάλλευσης μέσα σε λίγα χρόνια, (διαθέτει 110 στρέμματα ελαιώνα και 10,5 στρέµµατα οινοποιήσιµα σταφύλια),
*η βιολογική καλλιέργεια και η διαχείριση του αρδευτικού νερού που συνεισφέρουν στην αειφορία.
*παράλληλα έχει σχεδιάσει και ξεκινήσει την υλοποίηση των επόμενων βημάτων που περιλαμβάνουν αγροτουρισμό υπό τη μορφή υπηρεσιών και ελαιοτριβείο.
Και συμπληρώνει: «Αξίζει να επισημανθεί ότι οι τρεις υποψήφιοι που έφτασαν στην τελική φάση διαθέτουν υψηλό επίπεδο, με αποτέλεσμα η επιτροπή να δυσκολευθεί ιδιαίτερα για να ξεχωρίσει το νικητή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: