Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

ΜΠΑΧΑΛΟ .... ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΜΠΑΧΑΛΟ

Διαβάζω, βλέπω, ακούω ειδήσεις, ειδικά απο τα ΜΜΕ των Χανίων και με πιάνει μια απογοήτευση.. ο ένας αντιγράφει τον άλλο και βάζει μια πηγή για να δικαιολογήσει που το βρήκε το ρεπορτάζ. Τελικά ελάχιστοι συνεχίζουν να βρίσκουν ή να γράφουν άρθρα και οι περισσότεροι κάνουν μια αντιγραφή του άλλου... Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις, αλλά όσο προσπαθείς να εμπλουτίσεις το περιεχόμενο του ενημερωτικού σου σαιτ τόσο περισσότερα λάθη κάνεις. 
Πχ το θέμα των ανθρώπινων αποτυπωμάτων του Τράχηλα... αρχαιολογική ζώνη, αρχαιολόγος φύλακας, φύλαξη, καταστροφή, μουσείο, επισκέψιμος χώρος κλπ...
Ας ξεκαθαρίσουμε τα αυτονόητα... παλαιοντολογία- κλασσική αρχαιολογία δεν έχουν καμιά σχέση... η μόνη τους σχέση μπορεί να είναι οτι ένα παλαιοντολογικό εύρημα βρίσκεται μέσα σε ένα αρχαιολογικό χώρο ή το αντίθετο. Ο Τράχηλας είναι αρχαιολογική ζώνη και φυλάσσεται για τις κλασσικές αρχαιότητες του Βιγλιά - Τράχηλας- Καλυβιανή. Δεν φυλάσσεται όμως η παραλία που είναι γεμάτη με απολιθώματα εκατομμυρίων χρόνων. Αυτό δεν είναι αρμοδιότητα δυστυχώς κανενός, ίσως αν σε δει το λιμενικό να έχεις κανένα κομπρεσέρ μαζί σου στην παραλία να σε συλλάβει.
Ερχόμαστε τώρα στο θέμα των απολιθωμάτων που είναι δουλειά της Ιστορικής Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας και είναι μια έρευνα μεμονωμένη καλά κρυμμένη, μακρυά απο τα μάτια, τα αυτιά, τα γραπτά των ΜΜΕ, αλλά και των άλλων επιστημόνων του είδους. Κονδύλια απο τα πανεπιστήμια και απο κάποια ιδρύματα. Έτσι ο κάθε γεωλόγος-παλαιοντολόγος ξεκινά μια έρευνα που την κρατά για τον εαυτό του, συνήθως δίνει παραπλανητικές απαντήσεις αν τον ρωτήσεις και μόνο όταν είναι έτοιμος τότε δημοσιεύει και κατοχυρώνει την έρευνα του. Τα ευρήματα του Τράχηλα ήταν γνωστά σε 10 ανθρώπους, η έρευνα σε ένα-δυο και μόνο και όταν δημοσιεύθηκε επίσημα είπαμε το "Αχ εδώ πρωτοπερπατήσαμε"μπράβο μας. Αν κάτι πήγαινε στραβά, που μόνο αυτοί μπορούσαν να δουν αν ήταν αποτυπώματα ανθρώπου (ανθρωποειδούς), η έρευνα θα έμπαινε σε ένα συρτάρι και βουρ για την επόμενη εξερεύνηση. Με απλά λόγια θέλω να πω οτι ως και τον Σεπτέμβρη του 2017 κανείς εδώ, ακόμα και αυτοί που είχαν σχέση με τους Πολωνούς παλαιοντολόγους δεν είχαν υποψία οτι αυτά τα μικρά εξογκώματα είναι σίγουρα βήματα ανθρώπου. (Μερικοί ούτε τώρα τα πιστεύουν).
Ερχόμαστε τώρα στο γιατί δεν έφτιαχναν ένα χώρο να τα προστατεύσουν να γίνει επισκέψιμος, σαν δήμος, σαν κάτι τέλος πάντων που ήξερε τι γινόταν εκεί ... μα αφού κανείς δεν ήξερε με σιγουριά τι θα προφύλασσαν, οπότε τι να έφτιαχναν; Εδώ ούτε οι ίδιοι είχαν κάνει μια επίσημη ενέργεια ...όλα ήταν για να προστατευτούν τα ευρήματα ενός επιστήμονα, ενός μεμονωμένου ξένου επιστήμονα, σαν και τους χιλιάδες που παίρνουν επίσημη άδεια απο το ελληνικό κράτος, να κάνουν τις βόλτες τους στα βουνά, στα φαράγγια, στα σπήλαια της Ελλάδος κλπ.
Π.Χ λίγα μέτρα παραπέρα βρέθηκε ένα απολιθωμένο δελφίνι, αυτό δεν χρειάζεται αμφισβήτηση οτι είναι αφού φαίνεται ...το πήραν δικοί μας επιστήμονες και το μετάφεραν (προσωρινά) στο Ρέθυμνο να συντηρηθεί και να μπει στο  Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου Γουλανδρή, αξίζει να το επισκεφτείτε, με την προϋπόθεση όταν κάποτε βρούμε και άλλα να φτιάξουμε ένα μικρό μουσείο με "τέτοια". (Κομόλιθους) 
Που θέλω να καταλήξω ... λειτουργούμε απερίσκεπτα, τρέχουμε όπως πάντα την τελευταία στιγμή, ο συντονισμός είναι μια λέξη άγνωστη σε όλους και σε όλες τις υπηρεσίες και τελικά μετά προσπαθούμε να δούμε ποιος φταίει...σε αυτό το μπάχαλο. 
Για την ενέργεια της αφαίρεσης των αποτυπωματων δεν θα το σχολιάσω αλλά θα πω οτι είναι κατακριτέα.
Τέλος



Δεν υπάρχουν σχόλια: