Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

Η ΚΙΣΑΜΟΣ ΕΟΡΤΑΣΕ ΤΗΝ ΚΥΡΑ ΠΑΝΑΓΙΑ

Υπολογίζεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ότι περισσότεροι από τριάντα πέντε χιλιάδες (35.000) προσκυνητές κατέκλυσαν το εορταστικό διήμερο του Δεκαπενταύγουστου τις δύο ιστορικές Ιερές Μονές της Ι. Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Οδηγητρίας Γωνιάς και την Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοσκαλιτίσσης, οι οποίες τιμώνται εις την Κυρία Θεοτόκο και είναι αφιερωμένες εις την σεπτή Της Κοίμηση.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος την παραμονή της εορτής προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας εις την Ι. Μονή Παναγίας Χρυσοσκαλιτίσσης. Του εόρτιου Εσπερινού, της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας της κυριωνύμου ημέρας και του μεθεόρτιου Εσπερινού εις την Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Οδηγητρίας Γωνιάς προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ακχαλκαλάκι και Κουμουρτώ κ. Νικόλαος εκ του Πατριαρχείου Γεωργίας, συλλειτουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου. Ο Ποιμενάρχης κ. Αμφιλόχιος με λόγους θερμούς καλοσώρισε τον φιλοξενούμενο Ιεράρχη εκ του Πατριαρχείου Γεωργίας, ευχαριστώντας τον δια την έλευση του. Απευθυνόμενος δε εις τις χιλιάδες των προσκυνητών σημείωσε: «Στην δίνη της καθημερινότητάς μας, στο βαθύ σκοτάδι των πολλών
απογοητεύσεων και αντιθέσεων της ζωής, τώρα που η ευημερία ξεθωριάζει, τώρα που τα μάτια θολά από το γνόφο της πολύμορφης ανασφάλειας δακρύζουν και ανασηκώνονται προς τον Ουρανό, τώρα  που όλοι νιώθομε έωλοι και μετέωροι μέσα στο καύμα του στεγνού από ελπίδες κόσμου, τώρα που ο άνθρωπος ασφυκτιά και εναγώνια αναζητεί διέξοδο και ελπίδα, τώρα είναι η ώρα της Παναγίας μας. Έρχεται ως «φωτοδόχος λαμπάδα» που φωτίζει όλους εκείνους που παραπαίουν στα σκοτάδια της αστοχίας και αβεβαιότητας και ως ελπίδα στις πολλές απέλπιδες ανατροπές και απογοητεύσεις της ζωής. Τώρα η Παναγία μας καλεί να ζήσουμε το θαύμα στην ζωή μας, να ζωντανέψουμε την ελπίδα, να ελευθερωθούμε απ΄ όσα μας θλίβουν και συνθλίβουν, καθώς Εκείνη μας παραγγέλλει πως ελπίζομε και πιστεύουμε όχι γιατί αγωνιούμε, αλλά γιατί πιστεύουμε. Η συμμετοχή όλων εσάς, των δεκάδων χιλιάδων παιδιών της Παναγίας μας, που επί 3 και πλέον ώρες κοπιάζετε και υπομονετικά περιμένετε έως ότου προσκυνήσετε την θαυματουργό Εικόνα Της σε τούτο τον ιερό Της βράχο, ηχηρή και ισχυρή απάντηση σε όλους εκείνους που, εγκλωβισμένοι στις ιδεοληψίες τους, διαλαλούν πως ο ποτισμένος και μυρωμένος με αίμα Αγίων και Ηρώων  λαός μας δεν είναι Ορθόδοξος», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος δίδοντας τον λόγο εις τον φιλοξενούμενο Ιεράρχη κ. Νικόλαο, ο οποίος αφού ευχαρίστησε δια την πρόσκληση και εξέφρασε την βαθιά του συγκίνηση για την συμμετοχή τόσων χιλιάδων πιστών εις τις Θείες Λειτουργίες και Ι.Ακολουθίες του εόρτιου διημέρου σημείωσε: «Η κοίμηση και η εις Ουρανούς μετάσταση της Παναγίας μας φανερώνει πως τελικά ο θάνατος είναι ψευδαίσθηση και όχι γεγονός αμετάκλητο, καθώς τον θάνατο νικά η Ανάσταση και η ζωή». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: