Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ

Ο ελαιοπαραγωγός οφείλει να παίρνει στους ώμους του τη δακοκτονία
Της Λασηθιωτάκη Πέλλα| 
«Χρυσό» ελαιόλαδο οξύτητας 0,14 παράγει από τους ελαιώνες του κοντά τα Χανιά ο Ανδρέας Κουλετάκης, χωρίς να επιτρέπει στα συνεργεία δακοκτονίας να µπουν µέσα στα κτήµατά του! Πώς γίνεται αυτό; Ξέρει όλα τα µυστικά της µεθόδου των δολωµατικών ψεκασµών για την αντιµετώπιση του δάκου και τα εφαρµόζει κατά γράµµα! Χρησιµοποιεί µικρές ποσότητες γεωργικών φαρµάκων και πρωτεϊνών, οι δραστικές ουσίες που αξιοποιεί είναι υδατοδιαλυτές, η περιεκτικότητα στο τελικό προϊόν ανύπαρκτη και το κόστος είναι µηδαµινό. Σε πολύ µεγάλο βαθµό οφείλει τις γνώσεις του στο Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς Χανίων, τους επιστήµονες του οποίου ευχαριστεί δηµόσια. Ο Κρητικός ελαιοπαραγωγός καταθέτει πολλή προσωπική εργασία µέσα στους ελαιώνες του, για να πετύχει το εκπληκτικό αποτέλεσµα.
Γιατί είσαστε λάτρης της µεθόδου των δολωµατικών ψεκασµών στην καταπολέµηση του δάκου της ελιάς;
Πιστεύω ότι είναι η πιο αποτελεσµατική ...
....µέθοδος, µε την προϋπόθεση να εφαρµόζεται σωστά. Και για να γίνει αυτό, το πρώτο πράγµα που πρέπει να κάνει ο παραγωγός είναι να παρατηρεί τα δέντρα του και να παίρνει πάνω του την καταπολέµηση του δάκου. Να µην περιµένει δηλαδή από το κράτος που επίσης, µέσω των προγραµµάτων δακοκτονίας εφαρµόζει τη µέθοδο των δολωµατικών ψεκασµών, αλλά µε ανεπαρκή και αναποτελεσµατικό τρόπο. Λέω ναι στη µέθοδο αυτή, αλλά να εφαρµόζεται σωστά!
Εσείς, χρησιµοποιείτε παγίδες για την καταµέτρηση των πληθυσµών του εντόµου;
Ναι, χρησιµοποιώ. Κυκλοφορούν στο εµπόριο γυάλινες και πλαστικές παγίδες, αλλά µπορούµε να φτιάξουµε και µόνοι µας, αρκεί να είµαστε ακριβείς στις δοσολογίες. Έως τα τέλη του Αυγούστου χρειάζεται διάλυµα µε ποσοστό 2% θειικής αµµωνίας. Μετά το διάλυµα να είναι 1,5-2% πρωτεΐνης. Να πούµε ξανά, ότι πρέπει να είµαστε ακριβείς. Μία παγίδα σε κάθε εκατό ελιές είναι αρκετή, αρκεί να τοποθετείται σε δέντρα τα οποία κατά κανόνα προσβάλλονται. Για το λόγο αυτό η παρατήρηση είναι πολύ σηµαντική υπόθεση για τον ελαιοπαραγωγό. Χρειάζεται να γνωρίζει καλά τους ελαιώνες του. Όταν διαπιστώνουµε 5-6 δάκους ανά παγίδα την εβδοµάδα, τότε χρειάζεται να προχωρούµε σε δολωµατικούς ψεκασµούς. Οι ελαιοπαραγωγοί που διαθέτουν αρδευόµενους ελαιώνες σε λοφώδεις περιοχές µε  δροσερό κλίµα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. 
Ποια είναι λοιπόν τα µυστικά των δολωµατικών ψεκασµών;
Καταρχήν πρέπει να ψεκάζουµε πρωί – πρωί, όταν έχει δροσιά και να µη φυσάει. Το δόλωµα µυρίζει µε τη δροσιά. Και πάνω από 3 µποφόρ οι ψεκασµοί είναι αναποτελεσµατικοί! Ψεκάζουµε µε ψεκαστήρα πλάτης, όχι µε… τουρµπίνες! Η πρωτεΐνη πρέπει να µην είναι αλλοιωµένη και το διάλυµα να είναι φρέσκο, σε µέρος δροσερό. Όλα τα εντοµοκτόνα είναι καλά, αρκεί να είναι υδατοδιαλυτά, ώστε να µην αφήνουν υπολείµµατα. Σε κάθε δέντρο χρειάζεται διάλυµα µόλις 50ml, δηλαδή ένα φλιτζανάκι του καφέ. Ψεκάζουµε σε βραχίονα του δέντρου και σε απόσταση 10 εκ. Καλό είναι ο ψεκασµός να γίνεται στη βόρεια πλευρά, δηλαδή σε σηµεία που δεν χτυπά ο ήλιος. Η διαδικασία γίνεται πολύ γρήγορα, ψεκάζονται 300 δέντρα µέσα σε 20 λεπτά. Ανάλογα µε τον πληθυσµό του δάκου ανά παγίδα, ψεκάζουµε 2-3 φορές κάθε µήνα. 
Πόσο είναι το κόστος;
Είναι εξαιρετικά χαµηλό. Να σας πω ένα παράδειγµα. Για τον ψεκασµό 400 ελαιόδεντρων απαιτείται το υλικό από µία ψεκαστήρα 20 κιλών. Για τη δηµιουργία του διαλύµατος χρειαζόµαστε 40  γρ. υδατοδιαλυτής δραστικής ουσίας και 400 γρ. πρωτεΐνης, δηλαδή κόστος περίπου 3 ευρώ. Αν ψεκάζουµε 3 φορές κάθε µήνα επί πέντε µήνες, τότε το κόστος είναι 45 ευρώ. Άντε να πάει 50. Στην ουσία το κόστος είναι χαµηλό. Εγώ πάντως εφαρµόζω αυτή τη µέθοδο για 6-7 χρόνια και βγαίνω κερδισµένος. Αλέθω σε ποιοτικά πιστοποιηµένο ελαιουργείο και το λάδι µου έχει βραβευτεί για την ποιότητα του. Πέρυσι ήταν οξύτητας µόλις 0,14.  
Εσείς έχετε ανάγκη το πρόγραµµα δακοκτονίας;
Όχι βέβαια! Λέω στα συνεργεία δακοκτονίας να µην έρχονται στους ελαιώνες µου. Κάνω µόνος µου την καταπολέµηση. Έτσι όπως εφαρµόζεται το πρόγραµµα είναι ανεπαρκές, ενώ προκαλεί υπερβολική ρύπανση. Γνώµη µου είναι να καταργηθεί το δηµόσιο πρόγραµµα και τα χρήµατα να δοθούν σε σεµινάρια και εκπαιδεύσεις ελαιοπαραγωγών. Όµως οι εκπαιδεύσεις να γίνονται µέσα στους ελαιώνες!
Αν όµως οι γείτονες σας ελαιοπαραγωγοί είναι ασυνεπείς, µήπως κινδυνεύουν και δικοί σας ελαιώνες;
∆ε µε ενδιαφέρει κι αν ακόµα γεµίσουν δάκους οι ελαιώνες των διπλανών, αρκεί εγώ  να είµαι συνεπής. Εάν εγώ κάνω σωστό δολωµατικό ψεκασµό, κάθε δάκος είναι… καλοδεχούµενος! Θα πάρει τη δόση του και θα φύγει!
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Ανδρέας Κουλετάκης ζει και εργάζεται στον οικισµό Άστρικα Πλατανιά, έξω από την πόλη των Χανίων. Είναι συνταξιούχος καθηγητής Φυσικής και διαθέτει ελαιώνες, τους οποίους καλλιεργεί µε τη µέθοδο της ολοκληρωµένης αντιµετώπισης εχθρών και ασθενειών. 
Έχει συνεργαστεί επί σειρά ετών µε το Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς Χανίων µε αντικείµενο τη βιολογική γεωργία, τη δακοκτονία και τους δολωµατικούς ψεκασµούς. Παράγει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αρίστης ποιότητας και συγκεκριµένα  χαµηλής οξύτητας µε εξαιρετικά οργανοληπτικά στοιχεία. Στις καλλιέργειες του χρησιµοποιεί την παλιά  και δοκιµασµένη µέθοδο των δολωµατικών ψεκασµών για την αντιµετώπιση του δάκου.
Συνέντευξη στην Πέλλα Λασηθιωτάκη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.