Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

ΜΕΤΑΞΥ ΣΟΒΑΡΟΥ ΚΑΙ ΑΣΤΕΙΟΥ...

Ρεκόρ γιορτών είχαμε φέτος....φυσικά θα το σπάσουμε του χρόνου τώρα που πήραμε το κολάι των εκδηλώσεων.. το μόνο δύσκολο είναι να βρούμε ένα ταιριαστό όνομα και η εκδήλωση είναι έτοιμη.
Διαβάζοντας το κατατοπιστικό βιβλιαράκι των πολιτιστικών συλλόγων της Κρήτης βρήκα εορτές που δεν το περίμενα οτι θα υπάρχουν όπως:
Γιορτή πιλαφιού στα Ροδοπού, γιορτή Λεμονιού στην Σπηλιά, γιορτή παξιμαδιού στην Καληδονία, γιορτή αλόγου στα Δελιανά, γιορτή Ντουλουμά στα Μαράλια, γιορτή πορτοκαλιού στο Σκηνέ, γιορτή Μαραθόπιτας στην Μαραθοκεφάλα, γιορτή μελιού στα Αφράτα, γιορτή ξεροτήγανου στο Συρίλι, γιορτή της Βρύσης στο Γαβαλομούρι, γιορτή λαδιού στις Καρές, γιορτή Μπουρεκιού στην Βλαχερωνίτισσα, γιορτή κρεατότουρτας στα Μεσκλά, γιορτή τσιγαριαστού στην Σκλαβοπούλα, γιορτή γραβιέρας στην Ανώπολη, γιορτή Σταφίδας στο Ξαμουδοχώρι, γιορτή τρυγητού στο Σφακοπηγάδι, γιορτή της αλατσολιάς στο Κακοδίκι, αυτές δυστυχώς τις χάσατε...έγιναν, όμως έχουμε ακόμα γιορτή καλιτσουνιού στην Κάνδανο (19), γιορτή παλιού κρασιού στην Πανέθημο(20), γιορτή Σφακιανής πίτας στην Χώρα Σφακίων (20) γιορτή των γερόντων στον Κεφαλά (20),  γιορτή κάστανου στον Πρασέ και γιορτή κάστανου στο Έλος τους επόμενους μήνες. 
Για όλα τα γούστα λοιπόν οι γιορτές και ενδιάμεσα άλλα τόσα πανηγύρια και μουσικές βραδιές..μόνο όρεξη να έχεις και όλο και κάτι θα βρεις για να περάσεις καλά.. και όπως λέει και στο άρθρο του ο Παπακωνσταντής 
"Τι και αν υπάρχουν πλαστικά πιάτα και ποτήρια, άβολες καρέκλες, ή η εκδήλωση γίνεται σε άβολα μέρη και με μουσική που συχνά πάσχει σοβαρά σε επίπεδο ακουστικής. Δεν έχει σημασία. Εκεί θα κάτσουν μαζί ο εργάτης με τον επιστήμονα. Ο «μορφωμένος» με τον ακαλλιέργητο σε συνθήκες απόλυτης ισότητας. Εκεί ο καλός χορευτής και ο καλός τραγουδιστής έχουν τον πρώτο λόγο.
Εκεί θα βρεθούν ξενιτεμένοι συγγενείς, Ο χωριανός με το συγχωριανό του. Θα μιλήσουν μακρινά ξαδέρφια. Θα λυθούν ή θα μπερδευτούν παρεξηγήσεις. Εκεί θα γεννηθεί ο πρώτος εφηβικός έρωτας ή μπορεί να ανθίσει κι ένας μεγάλος έρωτας.
Τα κρητικά πανηγύρια είναι μια ιδιαίτερη καλοκαιρινή τελετή, που μάλιστα επιζητούν να τη ζήσουν οι επισκέπτες από άλλα μέρη, οι οποίοι θεωρούν ιδιαίτερη χαρά να παραβρεθούν σε μια τέτοια γιορτή."
Πάμε λοιπόν σιγά-σιγά...

Δεν υπάρχουν σχόλια: