Ο Νίκος ήλθε στο Καστέλλι με τη σύζυγό του-γιατροί -τη δεκαετία του -70 προσθέτοντας με την επιστημονική τους παρουσία στην αισιοδοξία ενός τόπου που είχε έλλειψη από παροχή ιατρικών υπηρεσιών.
Ο Νίκος ήταν ο εξωστρεφής άνθρωπος δεν ήταν ο γιατρός της άσπρης μπλούζας.
Την δεκαετία του-80 εντάσσεται στο νεοσύστατο Κέντρο Υγείας. Προσφέρει έτσι τις υπηρεσίες του σ΄ένα χώρο που τόσο πολύ είχαμε ονειρευτεί την λειτουργία του.
Προσιτός και οικείος φύσει αισιόδοξος με αγάπη και ζεστασιά για τον άνθρωπο μ’ ένα ιδιαίτερο προσωπικό τρόπο προσεγγίζει τον άρρωστο άνθρωπο και είναι αυτό πολλές φορές αρκετό για την ενίσχυση και τη θεραπεία των περισσοτέρων.
Τον ενδιαφέρον του για την περιοχή και ίσως περισσότερο η αντίληψη μιας δυναμικής προώθησης κάποιων θέσεων στα πλαίσια ενός γόνιμου πολιτικού ανταγωνισμού, τον φέρνουν ν' ασχοληθεί με την πολιτική.
Από την θέση του Δημάρχου εργάζεται στο να σταματήσει η στείρα αντιπαράθεση και με δημιουργική σύνθεση να προωθηθούν τα προβλήματα του τόπου.
Σε εποχές ανώφελου κομματικού φανατισμού τη δεκαετία του 80 και 90 ο Νίκος υπήρξε άνθρωπος της μετριοπάθειας της κοινής λογικής του ήρεμου πολιτικού λόγου και της συμφιλίωσης. Ο Νίκος ο Κατζουράκης αρνήθηκε να υπηρετήσει στείρα κομματική πολιτική -άλλωστε εξελέγη δυο φορές Δήμαρχος σε περιβάλλον που πλειοψηφούσαν πολιτικά κατά πολύ οι αντίπαλοι- γι΄αυτόν όλοι ήταν οι φίλοι και συμπολίτες.
Είχαμε μακρά συνεργασία από τη θέση του Γυμνασιάρχη στην Κίσαμο, του Λυκειάρχη Κολυμβαρίου αλλά και της Ορθοδόξου Ακαδημίας και εκείνου ως Δημάρχου και προέδρου της Σχολικής Επιτροπής. Σχέση αυθεντική δημιουργική με το αίσθημα της εμπιστοσύνης και της εκτίμησης.
Όταν το 1998 έγιναν οι συνενώσεις στα πλαίσια της δημιουργίας του «Καποδίστρια», υπήρξε και δικαιολογημένα αντίδραση της περιοχής του Πλατάνου, άρνηση, που εύλογα υποστήριζε και ο εκ νέου υποψήφιος Ν.Κ . Αυτή η αντιπαλότητα δεν βοηθούσε σε τίποτα αφού ασχέτως αποτελέσματος οι καποδιστριακοί Δήμοι δεν θα άλλαζαν ! Συζητήσαμε τότε στην αντίληψη μιας διευρυμένης πολιτικής, την ύπαρξη κοινού ψηφοδελτίου. Ο Ν. Κ και ευάριθμοι άλλοι έβλεπαν θετικά αυτή την προοπτική. Με την ευκαιρία σημειώνω την ενωτική συμφιλιωτική πολιτική και από τον άλλον εκ Πλατάνου σπουδαίο γιατρό αείμνηστο Σπύρο Καστανάκη. Επεκράτησαν όμως τελικά οι απόψεις, που στον παρονομαστή μόνιμα έχουν εραστές της αλαζονείας της εξουσίας.
Και όμως σε πολλές περιοχές καταρτίστηκαν ενιαία ψηφοδέλτια και συναντίληψη στα δημοτικά πράγματα από του «Καποδίστρια και μετά του Καλλικράτη».
Έχω την εντύπωση ότι στην εφαρμογή του «Καποδίστρια» ο Ν. Κ, συνέβαλλε αποφασιστικά στην προώθηση αναπτυξιακών διαδικασιών για την δυναμικά αναπτυσσόμενη περιοχή του Πλατάνου αναπόσπαστη άλλωστε περιφέρεια και του νυν «Καλλικρατικού» Δήμου Κισάμου.
Αυτά για την μικρή μας ιστορία. Φίλε Νίκο έβλεπες πάντα τους ανθρώπους με αγάπη και τα πράγματα με συγκατάβαση. Προσέφερες και σαν γιατρός και στα του Δήμου σημαντικά. Η ζωή μας μια μολυβιά, που σβήνει μα αφήνει μια χαρμολύπη ζεστής ανάμνησης ιδιαίτερα για την αγαπημένη σου σύζυγο και τα παιδιά σου που ευχόμαστε να ζήσουν όπως και εξ ύψους θα προσεύχεσαι.
Κίσαμος Ιούλιος 2017
Πευκιανάκης Γιώργος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.