Γράφει λοιπόν ...... κύριο προϊόν της περιοχής είναι το κρασί, (για λάδι δεν αναφέρει) που αποτελεί και εξαγωγικό προϊόν, πρώτα οι Ρωμαίοι, μετά οι Ενετοί, έστελναν το υπέροχο κρασί της Κισάμου σε όλη την γνωστή οικουμένη.
Μάλιστα πολλά αμπέλια είναι μέσα στις αρχαιότητες ....."Αλλά εκτός του ότι τέτοιες αρχαιότητες δεν είναι πολύ αναγκαίες, η καλή απόδοση του αμπελώνα απαγορεύει στον ιδιοκτήτη να ξεριζώσει αυτά τα γόνιμα κλήματα".
60.000 βαρέλια είχε εξαγωγή η Κρήτη.
ΟΣΤΡΙΑ |
Ο πρίγκιπας της Πορτογαλίας Ερρίκος αφού δοκίμασε το υπέροχο κρασί της Κρήτης, ζήτησε να του φέρουν κλίματα απο το νησί, για να φυτέψει αυτήν την υπέροχη ποικιλία, στην Μαδέρα, που μόλις την είχαν αποικήσει οι Πορτογάλοι.
Άρα φαίνεται οτι η αρχαία ποικιλία της Κρήτης είχε βρει και αλλού έδαφος.
Τέλος αναφέρει οτι τα αμπέλια άρχιζαν απο την Κίσαμο και τελείωναν στα Πάνω Μεσόγεια και το το κρασί μπορεί να μην ήταν ανώτερο του Αγίου Μύρωνα (Ηράκλειο) αλλά εντούτοις ήταν εξαίσιο.
Αναφέρει δε δυο ιστορίες..... οτι όταν έφταναν τέτοια κρασιά στις ταβέρνες... πολλοί έπαιρναν όρκο να μην βγουν απο εκεί αν δεν τελειώσουν το πιθάρι. ...και οτι τόσο άρεσε αυτό το κρασί στον Δούκα του Charence George Plantagenet που όταν (ποιος ξέρει το λόγο;) αποφάσισαν να τον εκτελέσουν, με δική του απόφαση είπε να τον πνίξουν σε ένα βαρέλι με κρητική Μαλβαζία.
Μαλβεζια ένα από τα καλητερακρασια του κοσμου που κανεις δεν ξερη την αξια του η να το εμπορευτη σωστα?
ΑπάντησηΔιαγραφή