Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Σάββατο 8 Απριλίου 2017

ΤΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΚΑΣΤΡΑ ΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ

ΓΡΑΜΒΟΥΣΑ
Το κάστρο της Γραμβούσας χτίστηκε το 1579-84, σε ύψος 137 μέτρων, πάνω από το εξαιρετικό φυσικό λιμάνι του νησιού, σε σχέδια και υπό την επίβλεψη του Latino Orsini. Το σχήμα του φρουρίου είναι ακανόνιστο τρίπλευρο με τείχη και προμαχώνες από τις τρεις πλευρές, ενώ από τη βόρεια προστατεύεται από τα απόκρημνα βράχια. Οι Βενετοί μετά από πρόταση του Σοφιανού Ευδαιμονογιάννη, Μονεμβασίτη στρατιωτικού στην υπηρεσία της Βενετίας, ξεκίνησαν να το κατασκευάζουν το 1579 και το ολοκλήρωσαν το 1584 για να ενισχύσουν την προστασία του νησιού απέναντι στους Τούρκους.
Το 1588 το φρούριο καταστράφηκε από έναν κεραυνό που κτύπησε την μπαρουταποθήκη (με 350 βαρέλια εκρηκτική ύλη). Τότε είχε 24 κανόνια, 3398 βλήματα και 40.000 λίμπρες μπαρούτι, και υδρευόταν από 2 πηγάδια και 5 στέρνες. Οι Βενετοί το ξαναέκτισαν το 1630.
ΠΟΛΥΡΡΗΝΙΑ
*Η Πολυρρήνια ήταν αρχαία πόλη και βυζαντινή καστροπολιτεία. Σώζεται μέρος των τειχών από την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή περίοδο αλλά το μεγαλύτερο μέρος των οχυρώσεων είναι μεσαιωνικές. 
Η χρονολόγησή τους δεν έχει γίνει με ακρίβεια. Πιθανολογείται ότι το μεγαλύτερο μέρος των βυζαντινών οχυρώσεων προέρχονται από τη Β' Βυζαντινή περίοδο (10ο με 12ο αιώνα).Το τείχος σώζεται σε μέγιστο ύψος 3,5 μέτρα με περίδρομο εσωτερικά πλάτους 1,30µ. και παραπέτο 0,50µ. Το δυτικό τείχος ανηφορίζει προς νότο ακολουθώντας τις καμπύλες του εδάφους με πλάτος 2,60µ. Στο ανατολικό τείχος υπάρχουν ίχνη στενής πύλης η οποία στεγαζόταν με μεγάλο µονόλιθο υπέρθυρο. Στο µέσο του περιτειχισµένου χώρου συναντούµε ερείπια κτισµάτων, και κάποιο απ' αυτά έχει µετατραπεί σε ναό που σήμερα όμως είναι ερειπωµένος. 

ΜΑΛΑΘΥΡΟ
*Το κάστρο της Μαλαθύρου έχει μελετηθεί ελάχιστα. Φαίνεται ότι η μόνη σοβαρή προσπάθεια έρευνας (επιφανειακής, έστω) είχε γίνει από τον Ιταλό Gerola το 1902-1905! Η περιοχή είναι ιδιαίτερα δύσβατη και αυτό αποθαρρύνει επισκέπτες και ερασιτέχνες ερευνητές. Το 1996, η 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κήρυξε το χώρο διατηρητέο μνημείο.
To κάστρο, προφανώς, δεν χρησιμοποιήθηκε επί Ενετοκρατίας. Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς κατασκευάστηκε. Ο πιο πιθανός χρόνος κατασκευής είναι η αρχή της Β’ Βυζαντινής περιόδου, μετά την ανάκτηση της Κρήτης από τους Άραβες, δηλαδή περί τον 10ο αιώνα.
α τείχη έχουν πλάτος 2,25µ. Ο οχυρωματικός περίβολος αγκαλιάζει όλη τη νότια, δυτική και βόρεια πλευρά εκτός από την κρημνώδη ανατολική, που καταλήγει σε κάθετο βράχο ο οποίος είναι σαν φυσικό τείχος.
Συνολικά, σε όλες τις πλευρές του περιβόλου καταγράφονται 12 κυκλικοί ή ημισεληνοειδείς πύργοι. Στο εσωτερικό του φρουρίου υπάρχουν τα θεμέλια ενός άλλου παραλληλόγραμμου πύργου. 
Γιγουρτάκης Νίκος 2004
Ακολουθούν Ρόκκα και Κίσαμος

Δεν υπάρχουν σχόλια: