Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Η ΡΩΜΑΙΚΗ ΚΙΣΑΜΟΣ

Το 1984 ξεκίνησαν οι πρώτες συστηματικές ανασκαφές στην Κίσαμο στο οικόπεδο πίσω από το Κέντρο Υγείας, και συνεχίστηκαν και τα έτη 1985-86-87 αποκαλύπτοντας εξαιρετικά ψηφιδωτά δάπεδα. Με το τέλος των εργασιών το συμπέρασμα που βγήκε ήταν απλό και πολύ εντυπωσιακό όπως αναγράφτηκε στα αρχαιολογικά δελτία από την αρχαιολόγο Στ. Μαρκουλάκη τότε.
"Διαπιστώνεται οτι η ανασκαπτόμενη από χρόνια αρχαία πόλη, κάτω από τη σημερινή κωμόπολη, ιδρύθηκε για πρώτη φορά κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ (Η κλασσική-ελληνιστική  Κίσαμος βρισκόταν σε άλλη θέση, στο σημερινό λόφο Σελί)".

Με απλά λόγια η Κίσαμος που την ξεθάβουμε κομματάκι -κομματάκι είναι μια νέα πόλη (Ρωμαική) που φτιάχτηκε τον 1ο αιώνα και άντεξε ως το 365 μ.Χ που την διέλυσε καταστρεπτικός σεισμός.  
Κατά την Ελληνιστική περίοδο δεν υπάρχει πόλη στην θέση αυτή υπάρχει όμως μια (άγνωστο τ΄ όνομα της) στο Σελί, που την πρωτοβγήκε ο Θεοφανίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: