Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ

Το πρώτο ρεύμα στην πόλη της Κισάμου το έφεραν οι Γερμανοί που είχαν την δική τους γεννήτρια και φώτιζαν τα βράδια τις κατοικίες που είχαν επιτάξει για να τα χρησιμοποιούν για αρχηγεία. Μετά την αποχώρηση των Γερμανών από την Κίσαμο και με παρότρυνση του Κουτσουνάκη Ν., Μαζοκοπάκη Μ., Ξηρουχάκη Στ., Ξηρουχάκη Γ., Σχετάκη Ελ., μαζί και άλλοι Καστελλιανοί, αποφασίστηκε η αγορά της ίδιας γεννήτριας από τους Γερμανούς που ήταν στα Χανιά ακόμα και μετά τον Απρίλιο του 1945. Αφού την αγόρασαν την τοποθέτησαν σε χώρο της Ενώσεως Γεωργικών Συνεταιρισμών και έδωσαν ρεύμα στην τότε πόλη της Κισάμου, προσέλαβαν δε μηχανικό για να την παρακολουθεί, τον Περαθωράκη Δημήτρη από την Δάφνη και πρώτο εισπράκτορα τον Μαζοκοπάκη και δεύτερο το Στρατή Χορευτάκη. Η γεννήτρια η οποία έδινε φως σε πολλά σπίτια και στα περισσότερα μαγαζιά του παλιού Τσαρσιού ξεκινούσε να δουλεύει το απόγευμα γύρω στις 18.00 και έσβησε στις 12 τα μεσάνυχτα, αφού έκανε ένα τρεμόσβησμα λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Ο φωτισμός ήταν χαμηλός ιδιαίτερα στα σπίτια και μόνο όταν έκλειναν τα μαγαζιά είχε λίγη παραπάνω "δύναμη". Τα επίσημα εγκαίνια της έγιναν τον Οκτώβριο του 1945 όπως βλέπουμε στην φωτογραφία, από τον παπά Κουμπράκη. Διακρίνονται ο Ιάκωβος Μαρής -Στέλιος Κουτσουνάκης- Σγγουρός Δημήτριος- Περαθωράκης Δημήτριος με την άσπρη φόρμα και πολλοί άλλοι. Στην μικρή φώτο βλέπουμε και τους στύλους που τοποθέτησαν τότε για να έλθει το ρεύμα στην Σκαλίδη, από το Τελωνείο.
Η γεννήτρια δούλευε ως τις αρχές του 1960 οπότε και την εξαγόρασε η τότε ΔΕΗ. Με απλά λόγια η πόλη της Κισάμου ήταν από τις λίγες τυχερές επαρχιακές πόλεις που είχαν συνεταιριστικό ρεύμα τα δύσκολα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: