Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016

Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ

Ο Ελληνισμός ανάμεσα στην παρακμή και την αναγέννηση του καθηγητή Δρα Ηλία Φιλιππίδη
Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, ώρα 19.00 στο Φαλδάμειο Οίκημα της Μητροπόλεως
1. Η αναγέννηση της Δεκαετίας 1910-20
Το 1901 ο μεγάλος μας ποιητής Κ. Καβάφης επισκέφθηκε την Αθήνα.
Επιστρέφοντας στην Αλεξάνδρεια σχολίασε, ότι αυτό που του έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση ήταν, ότι όλοι μιλούσαν για μια νέα ελληνική αναγέννηση!
Σε ποια Ελλάδα; Είχε προηγηθεί ο λεγόμενος ατυχής πόλεμος με την Τουρκία, του 1987. Στην πραγματικότητα ήταν ένας σκηνοθετημένος πόλεμος με σκηνοθέτες τους Δανειστές του Λονδίνου και τον Γεώργιο Α’.
Ο σκοπός ήταν:
α. να καυτηριαστεί η Μεγάλη Ιδέα μέσα στις ψυχές των Ελλήνων και να περιορισθούν για πάντα στα υπάρχοντα σύνορα.
β. να επιβάλουν οι τραπεζίτες νέα υπέρογκα βάρη στην Ελλάδα και να την καταστήσουν μόνιμη αποικία χρέους.
Αυτό ήταν το δάνειο του περιβόητου ....
...Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου (Δ.Ο.Ε).
Εξοφλήθη το 1984!...
Η Ελλάδα τρεμόσβηνε, όμως, μέσα σε 15 μόλις χρόνια κατέστη η ισχυρότερη  δύναμη της Ανατ. Ευρώπης!
Πως έγινε αυτό το θαύμα;
Στο πλαίσιο της στρατηγικής της Ελληνολογίας αποκωδικοποιούμε δύο θεμελιώδεις κανόνες της ιστορίας:
α. Τα θαύματα δεν γίνονται, κτίζονται. Το μέλλον δεν έρχεται, προγραμματίζεται.
β. Η αναγέννηση προκύπτει, όταν δεν υπάρχει δίλημμα ανάμεσα στο εθνικό και το προοδευτικό. Στην Χρυσή Δεκαετία 1910-20 η Ελλάδα εκτοξεύτηκε από το Ναδίρ στο Ζενίθ του ιστορικού γίγνεσθαι, μέσα από την πλέον δημιουργική ταύτιση των δυο αυτών στοιχείων. Η αναγέννηση ολοκληρώθηκε με το Κίνημα στου Γουδή το 1909 και τον «Στρατιωτικό Σύνδεσμο», ο οποίος κάλεσε τον χαρισματικό πολιτικό, τον μοναδικό Ελευθέριο Βενιζέλο.
2.Τι απέγινε η κρητική επαναστατικότητα;
Στο πέρασμα από τον 19ον στον 20ον αιώνα οι Κρητικοί πρωτοστατούσαν στο ελληνικό ιστορικό γίγνεσθαι με τους Μακεδονομάχους, με την επανάσταση του Θερίσου, με την Ένωση με την Ελλάδα και το έργο του μεγάλου Ελευθερίου Βενιζέλου .
Τι απέγινε η περίφημη κρητική επαναστατικότητα;
Την μονοπώλησε και τελικά την απορρόφησε ο κομματισμός, την διέβρωσαν ο ατομισμός, η ιδιοτέλεια και ο ευδαιμονισμός και την εκφύλισε η παραβατικότητα.
Έχει απομείνει κάτι; Μπορεί να αναβιώσει η κρητική επαναστατικότητα;
Στο πλαίσιο της Ελληνολογίας έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι :
α. η ισχυρότερη κινητήρια δύναμη της ιστορίας είναι η ψυχή του κάθε λαού, δηλ. η συλλογική δύναμή του, η οποία εκφράζεται μέσα από το ΕΘΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ για το μέλλον του.
β. Το Όραμα ενός λαού έχει ως τέρμα του την ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ και ως αφετηρία την ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, δηλ την πρόθεση του να έλθει σε ρήξη με την όποια απαράδεκτη πραγματικότητα.
Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι ο δυναμικός χαρακτήρας της επαναστατικότητας αποτελεί συνάρτηση ισορροπίας μεταξύ του ΗΘΟΥΣ, ως εσωτερικής ποιότητας της συνειδήσεως και της εξωτερικής στάσεως και δράσεως του ατόμου. Εδώ είναι το πρόβλημα. Πρώτα πρέπει να αναβιώσει η ΚΡΗΤΙΚΗ πρεπειά και να επιστρέψουμε στο τριπλό θεμέλιό μας: το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ, την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ και την ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.
Για αυτό τον σκοπό ιδρύσαμε την ΕΣΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ.
3.Ομιλίες
Ξεκινάμε την δράση μας με ομιλίες μου στον Νομό Χανίων, χωρίς κομματικές εξαρτήσεις και φιλοδοξίες.
· Στην Παλαιόχωρα, Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, ώρα 19.00 στην Δημοτική αίθουσα εκδηλώσεων, με θέμα : «Ο Ελληνισμός και το μέλλον του».
· Στα Χανιά, Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, ώρα 19.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο της Μητροπόλεως, Αντ. Γιάνναρη 2, με θέμα : «Έχει μέλλον ο Ελληνισμός; Το δημογραφικό και το μεταναστευτικό πρόβλημα. Υπάρχει λύση;» και
· Στην Κίσαμο, Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, ώρα 19.00 στο Φαλδάμειο Οίκημα της Μητροπόλεως με θέμα: «Έχει μέλλον ο Ελληνισμός;
Το δημογραφικό και το μεταναστευτικό πρόβλημα. Υπάρχει λύση;»
Ευχαριστούμε τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό και Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο για την υποστήριξη τους στην προσπάθεια μας.
· Στις εκδηλώσεις μας συμμετέχουν οι φορείς :
· Ο Σύλλογος Πολυτέκνων Γονέων Νομού Χανίων
· Το ΙΝΚΑ Κρήτης (Θεσμικό)
Επικοινωνία: filippidis103@yahoo.gr Τηλ. 6943621587

Δεν υπάρχουν σχόλια: