Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

ΚΙΣΑΜΙΤΙΚΟΙ ΘΡΥΛΟΙ και ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ

Του Βασίλη Χαρωνίτη*
...στσι παλιούς καιρούς, ετότες που οι πειρατές εληστεύγανε τον τόπο μας, οι Χρισθιανοί είχανε χτισμένη την Ανάληψη, μιας όμορφη εκκλησά, κοντά στο χωριό Πλάτανος. Δίπλα τζη εκαθούντανε ο παπά Ηλίας με την γυναίκα του και τα κοπέλια ντου.
Ο παπά Ηλίας είχε μεγάλη ενορία και τακτικά έφευγε, γιατί και τ΄αλλά χωριά τονε καλούσανε για τσι βαφτίσεις, τσι γάμους, και τις θανές τωνε. Έλειπε 2-3 μέρες κι ύστερα, με το σακούλι γεμάτο, εγιάγερνε στο σπίτι ντου.
 Μια βολά, που έτυχε κι έλειπε, φανήκανε πειρατικά καράβια στο γιαλό, είδανε το φως των καντυλιώ τσ' Ανάληψης  και του σπιθιού του παπά και βγήκανε οι κουρσάροι στη στεριά. Ορμήσανε στο σπίτι, αρπάξανε την παπαδιά και τα κοπέλια, ξαναμπήκανε στα καράβια ντωνε και χαθήκανε μέσα στη νύχτα.
 Άμα εγιάγυρε ο παπά Ηλίας και βρήκε το σπίτι ντου έρημο και διαγουμισμένο, εσκοτεινιάστηκε. Εσιμώσανε οι γι' άνθρωποι που μάθανε τη συφορά ντου να τονε παρηγορήσουνε μ΄αυτός δεν είχε μιλημό. Και δεν επέρασε βδομάδα κι από τη στεναχώρια ντου απόθενε.
 Ύστερα ερημάξανε οι περιουσίες του, εχάλασε το σπίτι ντου κι όλα χαθήκανε. Το μόνο που απόμεινε είν' ένα όνομα "στση Παπαλιάς" για να θυμούμαστε την αδικιά που βρήκε τον παπά Ηλία και την οικογένεια του....
* Δάσκαλος τα 1958 στο Συρικάρι κατέγραψε εκατοντάδες Θρύλους και παραδόσεις της Κισάμου με την ντοπιολαλιά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: