Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΑΚΡΑΚΗ

(ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΤΗΣ 28/9/2016)
  Στο φύλλο της 28/9/2016 των Νέων Οριζόντων δημοσιεύσατε επιστολή του κ. Μανόλη Μακράκη που αναφέρεται σε έργα που εκτελέστηκαν στον Δραπανιά τα τελευταία χρόνια και τα οποία προσπαθεί με αστείο πραγματικά τρόπο να ονομάσει έργα της σημερινής δημοτικής αρχής και όχι της προηγούμενης που τα ενέταξε σε χρηματοδοτήσεις ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Το επιθετικό, ειρωνικό και αλαζονικό ύφος της επιστολής υπενθυμίζει σε όσους τον ξέρουμε ποιος είναι ο κ. Μακράκης και ότι δεν έχουν καμία αξιοπιστία τα λεγόμενά του. Όμως για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις σε άλλους ανύποπτους πολίτες  που δεν γνωρίζουν ούτε για τα έργα του Δραπανιά, ούτε για την σοβαρότητα του επιστολογράφου, αποφασίσαμε να απαντήσουμε στην επιστολή με επίσημα στοιχεία και όχι με κουβέντες καφενείου.
  Ο κ. Μακράκης αναφέρεται σε έργα που ολοκληρώθηκαν την τελευταία 2ετία στο Δραπανιά και επειδή ξέρει ότι οι χρηματοδοτήσεις των μεγάλων έργων ήταν επισήμως εξασφαλισμένες από την δημοτική αρχή Μυλωνάκη, αναφέρει ότι δεν ενδιαφέρει τον κόσμο ποιος έφερε τα χρήματα αλλά πότε κατασκευάστηκε το έργο!!! Ότι μας συμφέρει δηλαδή. Δυστυχώς γι’ αυτόν δεν είμαστε στην εποχή όπου τα χρήματα απλά έρχονται «κατόπιν ενεργειών κάποιου», αλλά στην εποχή που ωριμάζεις μελέτες, ανταγωνίζεσαι άλλους, διεκδικείς με επιχειρήματα και αν είσαι ικανός και σοβαρός εξασφαλίζεις έργα για τον τόπο σου με επίσημες αποφάσεις και όχι με λόγια. 
Έχουμε και λέμε λοιπόν:
  Το μεγάλο έργο των δικτύων του βιολογικού μέσω του οποίου ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος στα Νοπήγεια όπως και πολλοί άλλοι, υποβλήθηκε στο ΕΣΠΑ στις 1/3/2011 επί δημαρχίας Μυλωνάκη και εντάχθηκε μετά από τεκμηριωμένη διεκδίκηση με 12.000.000 €, στο σύνολό του και όχι μόνο το Καστέλι όπως κάποιοι εντός και εκτός δήμου θεωρούσαν (απόφαση ένταξης στο ΕΠΕΡΡΑΑ  171387/12-9-2011 με ΑΔΑ: 4Α8Κ0-ΔΔΔ). Η μελέτη και η πληρότητα του φακέλου είχαν εξασφαλιστεί από όλες τις προ του 2011 Δημοτικές Διοικήσεις Κισάμου και Μηθύμνης και η προηγούμενη δημοτική αρχή σε συνεργασία με τον ΟΑΔΥΚ και τον μελετητή κ. Παυλάκη έκανε τις απόλυτα επιτυχημένες διαπραγματεύσεις ένταξης, όπως και την συμβασιοποίηση και ένα πολύ μεγάλο μέρος του έργου. Το έργο συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί από την παρούσα δημοτική αρχή.
  Το μεγάλο έργο του Κόμβου Οδικής Ασφάλειας του Δραπανιά εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ ως το βασικότερο τμήμα του 17ου Υποέργου συνολικού προϋπολογισμού 3.000.000 €, μέσα σε ένα μεγάλο έργο ΕΣΠΑ που αφορούσε τον ΒΟΑΚ. Η ένταξή του (σχετική απόφαση Δ1/οικ./594/13-2-2013 του ΥΠΟΜΕΔΙ με ΑΔΑ: ΒΕΥΑΙ-9ΣΓ) έγινε μετά από πολύχρονες προσπάθειες και συνεχή συνεργασία με την τότε ΕΥΔΕ ΒΟΑΚ και τον προϊστάμενό της κ. Αγαπάκη. Από την έναρξη των εργασιών στον Δραπανιά, πέρα από τις παρεμβάσεις σε ΒΟΑΚ και παράλληλους και την σημαντική ασφαλτόστρωση ενός μεγάλου τμήματος της εθνικής οδού εκατέρωθεν του κόμβου, είχε προγραμματιστεί και η ασφαλτόστρωση ενός δρόμου συνδετήριου με την παλιά εθνική οδό, όπως και έγινε στην συνέχεια.  Και επειδή από πολλούς πολεμήθηκε αρχικά αυτό το έργο, να ξαναθυμίσουμε ότι πρόκειται για ένα κόμβο οδικής ασφάλειας που σήμερα μελετώνται και προγραμματίζονται στο νέο ΕΣΠΑ πλήθος τέτοιων κόμβων σε όλη την Κρήτη. Στον Δραπανιά και στον δήμο μας είχαμε την τύχη να τον φτιάξουμε νωρίτερα από τους άλλους. Όσο αφορά τους απαραίτητους ανισόπεδους κόμβους και τον νέο ΒΟΑΚ με διπλή λωρίδα ανά κατεύθυνση, αυτό αποτελεί ένα άλλο μη συγκρίσιμο ζήτημα και για εμάς και για όλη την Κρήτη, στο οποίο δεν επιτρέπονται λάθος χειρισμοί που θα χαντακώσουν την περιοχή για δεκαετίες.
  Το τρίτο μεγάλο και πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή μας στο οποίο αναφέρεται ο κ. Μακράκης είναι η «Αντικατάσταση τµηµάτων αγωγών αρδευτικού δικτύου ΤΟΕΒ Κόλπου Κισάµου» το οποίο μελετήθηκε σε συνεννόηση με τον ΤΟΕΒ και υποβλήθηκε από τον Δήμο Κισάμου στο πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στις 4/10/2013 και εντάχθηκε με τον ανώτατο επιτρεπτό προϋπολογισμό των 611.320 €, με την 22243/23-5-2014 απόφαση της διαχειριστικής αρχής  του προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» (ΑΔΑ: ΒΙΙΩΒ-Χ72). Το μεγάλο αυτό έργο που είναι καθοριστικό για την λειτουργία και την βιωσιμότητα του ΤΟΕΒ και των αγροτών του Κόλπου Κισάμου, το ενέταξε σε χρηματοδότηση η δημοτική αρχή Μυλωνάκη, όπως και ένα άλλο αρδευτικό έργο στο Σφηνάρι ενέταξε στο ίδιο πρόγραμμα η δημοτική αρχή Σταθάκη. Τόσο απλά και ξεκάθαρα.
  Αυτά για τα μεγάλα έργα. Αν κάποιος έχει ερωτήματα ή απορίες γι’ αυτά μπορεί να απευθυνθεί στον τότε χειριστή των εντάξεων στο ΕΣΠΑ και της διεκδίκησης των μεγάλων έργων για δήμο μας, τον κ. Κουμάκη Νεκτάριο που μας παρείχε και τα προαναφερόμενα στοιχεία.
  Για την αποπεράτωση της δεξαμενής του Δραπανιά είναι ένα έργο 12.000 € που ανατέθηκε και κατασκευάστηκε στο μεγαλύτερο μέρος του επί δημαρχίας Μυλωνάκη και ολοκληρώθηκε και αποπληρώνεται στα επόμενα χρόνια από την σημερινή δημοτική αρχή. Σχετικά με τα μπαλώματα στον δρόμο του πάνω Δραπανιά, αυτά πραγματικά έγιναν από τη σημερινή δημοτική αρχή, εντάσσονται στα διαχρονικά έργα συντήρησης που εκτελούσαν όλες οι δημοτικές αρχές και σίγουρα δεν μπορεί να τα αναφέρει κάποιος ως μεγάλο έργο.
  Κλείνοντας να ξεκαθαρίσουμε ότι τα σχόλιά μας αφορούν τον κ. Μακράκη και όχι την σημερινή δημοτική και τον τοπικό Αντιδήμαρχο κ. Παρτσαλάκη, που δεν νομίζουμε ότι θα έφταναν στο σημείο να παρουσιάσουν έργα άλλων σαν δικά τους, αλλά πιστεύοντας στις δυνάμεις τους θα προσπαθήσουν να φέρουν και αυτοί στο χωριό και στο δήμο μας τα δικά τους μεγάλα έργα. Θυμίζουμε ότι και επί δήμου Κισάμου αλλά και επί Μηθύμνης η διοίκηση Μυλωνάκη ουδέποτε παρουσίασε έργα που παρέλαβε χρηματοδοτημένα ως δικά της, αλλά τα ονόμαζε έργα των προηγούμενων δημοτικών αρχών που απλά εκτέλεσε ή ολοκλήρωσε.
Υ.Γ. Έκανε και ένα καλό η επιστολή Μακράκη, γιατί μας έδωσε την ευκαιρία να ξαναθυμίσουμε κάποια από τα μεγάλα έργα της δημαρχίας Μυλωνάκη και τον ευχαριστούμε γι’ αυτό.
ΟΜΑΔΑ ΜΕIΖΟΝΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
ΔΗΜΟΥ ΚΙΣΑΜΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: