Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2016

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ - ΔΕΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!

Γράφει ο Κώστας Χαρτζουλάκης
Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC) η παγκόσμια παραγωγή για την περίοδο 2016/17 εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 2.918.000 τόνοι, περίπου 7% χαμηλότερη από την προηγούμενη του 2015/16. Η παγκόσμια κατανάλωση εκτιμάται στους 2.948.000 τόνους, μόνο 0.5% μικρότερη από την προηγούμενη χρονιά. Πάνω από την παραγωγή. Υπάρχουν βέβαια και τα αποθέματα ….
ΣΤΗΝ ΜΠΛΕ ΓΡΑΜΜΗ ΤΑ ΧΑΝΙΑ
Αυτό που είναι ανησυχητικό από τα στοιχεία του ΔΣΕ για το κρητικό ελαιόλαδο είναι η τιμή που παίρνει σήμερα ο παραγωγός. Για 3η συνεχή χρονιά ο παραγωγός στη Κρήτη παίρνει χαμηλότερη τιμή ανά κιλό έξτρα παρθένου ελαιολάδου (περίπου 3 €) και από τον τυνήσιο παραγωγό (3,26 €). Τη 10ετία του 90 το τυνησιακό ελαιόλαδο ήταν υποβαθμισμένης ποιότητας, από τα χειρότερα στην αγορά. Η τιμή του κρητικού έφτασε τις 1200 δραχμές όταν το τυνησιακό δεν ξεπέρασε τις 400 δραχμές! 
Δυστυχώς δεν ανησυχεί κανείς γι’ αυτή την ανατροπή! Παραγωγοί, τοπική αυτοδιοίκηση, κυβερνητικά στελέχη. Όταν οι ανταγωνιστές μας κινούνται με σχέδιο και στόχους, εμείς συνεχίζουμε να ζούμε με τις … αυταπάτες μας. Παράγουμε το καλλίτερο ελαιόλαδο, τα καρτέλ της αγοράς, .... Την απουσία σχεδιασμού την πληρώνουν οι αγρότες και η εθνική οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: