ΠΡΟΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ Αρ. πρωτ. 3296
Κ.Αννουσάκη Ιωάννη
Θέμα: «Απάντηση σε αίτημά σας»
Σχετ. : « Το από 30/3/2016 αίτημά σας»
Απαντώντας στο παραπάνω σχετικό έγγραφό σας, σας κάνομε γνωστά τα παρακάτω:
Ο Δήμος Κισάμου ως μη έχων σχετική αρμοδιότητα δεν έχει εκδώσει πράξεις ή αποφάσεις για την συνέχιση ή διακοπή της λειτουργίας του πυρηνελαιουργείου που λειτουργεί στον Κορφαλώνα. Εντούτοις, ο Δήμος Κισσάμου, κατά το προηγούμενο έτος, προέβη σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την απομάκρυνση της εγκαταστάσεως του πυρηνελαιουργείου από την περιοχή του Κορφαλώνα προσβάλλοντας ενώπιον των Διοικητικών και Πολιτικών Δικαστηρίων κάθε χορηγούμενη άδεια δόμησης και άδεια λειτουργίας του εν λόγω πυρηνελαιουργείου. Με τις δικαστικές επιτυχίες του Δήμου μας η λειτουργούσα το πυρηνελαιουργείο εταιρεία, Χ. ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΑΕ, υποχρεώθηκε να αποδεχθεί να υποβάλει αίτηση μετεγκατάστασης ενώπιον της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.
Κατά συνέπεια των ανωτέρω, εκδόθηκε η με αριθμό πρωτοκόλλου 4028/ 2-11-2015 απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων [ΑΔΑ: Ω4ΝΥ7ΛΚ-0ΒΑ] με την οποία η εταιρεία Χ.ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΑΕ υποχρεούται να μεταφέρει την εγκατάσταση του πυρηνελαιουργείου έως τις 16-4-2017. Νέα προθεσμία μετεγκατάστασης, διάρκειας ενός έτους, μπορεί να χορηγηθεί μόνον εφόσον η εταιρεία έχει .....
...εφοδιαστεί με άδεια εγκατάστασης για τη νέα θέση και για ένα ακόμα έτος, εφόσον η άδεια εγκατάστασης για τη νέα θέση περιλαμβάνει την ανέγερση νέων κτιρίων και η εταιρεία έχει εφοδιαστεί με οικοδομική άδεια.
Ειδικότερα, σχετικά με τις χορηγούμενες άδειες για την λειτουργία του πυρηνελαιουργείο και τις ενέργειες του Δήμου Κισσάμου παραθέτουμε τα κάτωθι:
Για την λειτουργία του πυρηνελαιουργείου ιδιοκτησίας της εταιρείας Κρητικός Τουρισμός Α.Ε. και υπό την διαχείριση της εταιρείας Χ. Γιαννούλης Α.Ε. που βρίσκεται στην περιοχή Κουρφαλώνας Κισάμου έχει εκδοθεί η με ΑΠ Φ14 18/143/22-2-2002 Άδεια λειτουργίας αορίστου χρόνου του Νομάρχη Χανίων.
Ακολούθησε η έκδοση της με ΑΠ 591/12-2-2008 Απόφασης Ανανέωσης Περιβαλλοντικών όρων του Γ.Γ. Περιφέρειας Κρήτης διάρκειας 5 ετών. Ενώ με το με αριθμό πρωτοκόλλου 1784/4-7-2013 έγγραφο της Διεύθυνσης ΠΕ.ΧΩ.Σ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης η διάρκεια της ως άνω υπ’ αριθμόν 591/12-2-2008 Απόφασης Ανανέωσης Περιβαλλοντικών όρων παρατάθηκε αυτοδίκαια έως τις 12-2-2018.
Με το με ΑΠ 4246/2009/ 19-3-2012 έγγραφο του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, διαπιστώνεται « η μη συμβατότητα της λειτουργίας του πυρηνελαιουργείου της Χ.Γιαννούλης Α.Ε. που βρίσκεται στον Κορφαλώνα Κισσάμο..». Λόγω της ως άνω διαπιστούμενης μη συμβατότητας ακολούθησε η έκδοση της υπ’ αριθμόν 1352/3-5-2012 Απόφασης Αντιπεριφερειάρχη Χανίων με την οποία χορηγήθηκε προθεσμία για την τεχνική ανασυγκρότηση του εργοστασίου πυρηνελαιουργείου έως τις 19-9-2013.
Μετά το πέρας της προθεσμίας τεχνικής ανασυγκρότησης, ήτοι μετά την καταληκτική ημερομηνία 19-9-2013, τόσο η υπηρεσία του Τμήματος Χορήγησης Αδειών Ανάπτυξης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων ΠΕ Χανίων, όσο και το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (Κ.Ε.Π.Π.Ε) προέβησαν σε σχετικές αυτοψίες με τις οποίες διαπιστώθηκε η μη αποκατάσταση των ελλείψεων, όπως ρητώς αναφέρεται στο με ΑΠ 5442/3-12-2014 έγγραφο του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας.
Εν συνεχεία, με το με ΑΠ 3570/9-10-2014 έγγραφο η υπηρεσία του Τμήματος Χορήγησης Αδειών Ανάπτυξης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, ΠΕ Χανίων γνωστοποίησε στις εταιρείες που είχαν την ευθύνη λειτουργίας του πυρηνελαιουργείου ότι τυχόν επαναλειτουργία του πριν την ολοκλήρωση της τεχνικής ανασυγκρότησης θα είναι παράνομη. Ωστόσο, το παραπάνω έγγραφο συνιστά απλώς γνωστοποίηση και όχι απόφαση διακοπής της λειτουργίας του εργοστασίου, όπως η ίδια η Υπηρεσία αναφέρει στο με αριθμό πρωτοκόλλου 5442/3-12-2014 έγγραφο της.
Κατά του ως άνω, με ΑΠ 3570/9-10-2014 εγγράφου, οι εταιρείες Κρητικός Τουρισμός Α.Ε. και Χ. Γιαννούλης Α.Ε. υπέβαλαν Αίτηση Θεραπείας με την αιτιολογία ότι μεγάλο μέρος των καθυστερήσεων οφείλεται στην καθυστέρηση χορήγησης ενδιάμεσων εγκρίσεων από την Πολεοδομία και το Δασαρχείο.
Με την με ΑΠ 5042/4-11-2014 Απόφαση του ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων έκανε εν μέρει δεκτή την Αίτηση Θεραπείας των ενδιαφερόμενων εταιρειών συγκεκριμενοποιώντας τις προϋποθέσεις και το χρονοδιάγραμμα για την προσαρμογή των εγκαταστάσεων του πυρενελαιουργείου ορίζοντας νέα καταληκτική προθεσμία για την ολοκλήρωση της προσαρμογής την 30η -12-2014.
Την ως άνω απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων έχει ήδη προσβάλει ο Δήμος Κισσάμου με την με ΑΠ Γ/ΕΙΣ/5492/26-11-2014 προσφυγή, ενώπιον του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ως απαράδεκτη νόμω και ουσία αβάσιμη (εκκρεμεί απόφαση επί της ως άνω προσφυγής).
Επιπροσθέτως, ήδη με το με ΑΠ 16281/3-11-2014 έγγραφο του προς την εταιρεία Χ. Γιαννούλης Α.Ε., κοινοποιούμενο στο Τμήμα Χορήγησης Αδειών Ανάπτυξης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, ΠΕ Χανίων και στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, ο Δήμος Κισσάμου είχε εκφράσει την αντίθεση του στην συνέχιση λειτουργίας του πυρενελαιουργείου στη θέση Κορφαλώνας εφόσον δεν πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις λειτουργίας αυτού σύμφωνα με την περιβαλλοντική νομοθεσία και δεδομένου ότι ως εξαιρετικά οχλούσα δραστηριότητα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη του τριτογενή τομέα (τουρισμός) στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, με το ίδιο έγγραφο ο Δήμος Κισσάμου, δηλώνει διάθεση συμβολής στην εύρεση χώρου για την μετεγκατάσταση της επικείμενης επιχείρησης προκειμένου στην συνέχεια να κινηθούν οι αναγκαίες διαδικασίες για την ένταξη της δραστηριότητας αυτής στο υπό εκπόνηση Γ.Π.Σ. του Δήμου Κισσάμου.
Μετά την κατάθεση της με ΑΠ Γ/ΕΙΣ/5492/26-11-2014 προσφυγής του Δήμου Κισσάμου η Υπηρεσία Τμήματος Χορήγησης Αδειών Ανάπτυξης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, ΠΕ Χανίων, προέβη, στις 2-12-2014 σε αυτοψία στην εν λόγω επιχείρηση συντάσσοντας την από 3-12-2014 έκθεση αυτοψίας στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων «Η παραλαβή πυρήνα δεν γίνεται αποκλειστικά εντός των υφιστάμενων υποστέγων... Αντιθέτως διαπιστώθηκε ότι είχαν παραληφθεί δυσανάλογα μεγάλες ποσότητες με αποτέλεσμα ο υπό επεξεργασία ελαιοπυρήνας να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του αύλειου χώρου του πυρηνελαιουργείου. Το γεγονός αυτό καθιστά ανέφικτο και τον περιορισμό (με αναχώματα ή άλλο τεχνικά πρόσφορο τρόπο) της διφασικής πυρήνας στο χώρο κάτω από τα στέγαστρα ώστε να μην απλώνεται στον αύλειο χώρο. …προτείνεται η επιβολή προστίμου ..Σε περίπτωση δε που έως την καταληκτική ημερομηνία στις 30-12-2014 δεν έχει προσαρμοστεί η λειτουργία του πυρηνελαιουργείου της Χ.ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ Α.Ε. με τις διατάξεις του Ν. 3982/2011, προτείνεται να εκδοθεί απόφαση διακοπής λειτουργίας».
Έπειτα, με την με αριθμό πρωτοκόλλου 417/9-2-2015 απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, διατάσσεται «1) η προσωρινή διακοπή λειτουργίας του Πυρηνελαιουργείου που βρίσκεται στον Κουρφαλώνα του Δήμου Κισσάμου, και λειτουργεί με την ευθύνη της εταιρείας Χ. Γιαννούλης Α.Ε. για τους λόγους που αναφέρονται στο σκεπτικό της και ειδικότερα στις παρ. 7,8, και 9. 2) Η διακοπή λειτουργίας είναι προσωρινή μέχρι να κατατεθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά του Ν. 3982/2011 για την νομιμοποίηση της εγκατάστασης και α υλοποιηθούν τα μέτρα για την εξασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην υπ’ αριθμ. 591/12-2-2008 Απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του Γ.Γ. Περιφέρειας Κρήτης, και ζητούμε την ακύρωση άλλως την ανάκλησή της μόνο κατά το μέρος που δεν ορίζει την σφράγιση του παραγωγικού εξοπλισμού της εν λόγω επιχειρήσεως».
Την παραπάνω απόφαση πρόσβαλε η εταιρεία με την επωνυμία «Χ.ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ Α.Ε.» με την με αριθμό κατάθεσης 690/2015 αίτηση ακύρωσης και την υπ’αριθμόν 39/2015 αίτηση αναστολής ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωσή της ως άνω αποφάσεως και την αναστολή εκτελέσεως της έως την έκδοση της αποφάσεως επί της ανακοπής.
Ο Δήμος Κισάμου κατά την συζήτηση της παραπάνω υπ’ αριθμόν 39/2015 αίτηση αναστολής της εταιρείας «Χ.ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ Α.Ε.» άσκησε πρόσθετη παρέμβαση κατά της παραπάνω εταιρείας για την διατήρηση ισχύος της υπ’ αριθμόν 417/9-2-2015 απόφασης του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων η οποία διέτασσε την προσωρινή διακοπή λειτουργίας του Πυρηνελαιουργείου καταθέτοντας το από 7-3-2015 υπόμνημά του. Εν συνεχεία του ανωτέρω υπομνήματος του Δήμου Κισσάμου στο οποίο αναλύεται διεξοδικά ότι το εν λόγω πυρηνελαιουργείο κατά την λειτουργία του παραβαίνει τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, η αίτηση αναστολής της εταιρείας «Χ.ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ Α.Ε.» απερρίφθει.
Μάλιστα, ο Δήμος Κισσάμου είχε προηγουμένως καταθέσει την με αριθμό πρωτοκόλλου 79 και με ημερομηνία 9-3-2015 αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ενώπιον του Πρωτοδικείου Χανίων με την οποία ζήτησε την άμεση απομάκρυνση του πυρήνα που βρισκόταν εντός της επιχειρήσεως του πυρηνελαιουργείου και στον αύλειο χώρο αυτού λόγω του δημιουργούμενου κινδύνου πυρκαγιάς και άμεσου κινδύνου για την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Την παραπάνω αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ο Δήμος Κισσάμου προσκόμισε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά την εκδίκαση της υπ’ αριθμόν 39/2015 αίτηση αναστολής της εταιρείας «Χ.ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ Α.Ε.» προκειμένου να ενισχύσει τα επιχειρήματα περί της απόρριψης της ως άνω υπό εξέταση αιτήσεως.
Στις 21-5-2015 δημοσιεύτηκε στην διαύγεια με αριθμό ΑΔΑ 73ΧΒΩΗ5-3 Ε2/21-5-2015 η χορηγούμενη στην ιδιοκτήτρια του πυρηνελαιουργείου εταιρεία άδεια δόμησης με αριθμό πρωτοκόλλου 107/2015 για την κατασκευή στεγάστρων και υδατοδεξαμενής. Την παραπάνω άδεια εξέδωσε η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Χανίων στηριζόμενη στις διατάξεις του άρθρου 30 του νόμου 4269/2014, όπως αυτές τροποποιήθηκαν με το άρθρο 62 του νόμου 4277/2014.
Ειδικότερα, αρχικώς οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 30 του Νόμου 4269/2014 μεταξύ των αναφερόμενων επιτρεπόμενων χρήσεων δεν προέβλεπαν δραστηριότητες μέσης όχλησης. Συνεπώς, εξ αντιδιαστολής συνάγεται ότι οι ως άνω διατάξεις απαγόρευαν την εγκατάσταση δραστηριοτήτων μέσης όχλησης και υψηλής όχλησης εντός των ορίων οικισμών με πληθυσμό μικρότερο από 2.000 κατοίκους (ή και οικισμών προϋφιστάμενων του 1923), στους οποίους δεν έχουν καθοριστεί χρήσεις γης.
Ωστόσο, με την παράγραφο α του άρθρου 62 του νόμου 4277/2014 προστίθεται νέο στοιχείο υπ’ αριθμόν 1.15 α στις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 30 του Νόμου 4269/2014 (Α΄ 142) με το οποίο ορίζεται ότι στις περιοχές εντός των ορίων οικισμών με πληθυσμό μικρότερο από 2.000 κατοίκους (ή και οικισμών προϋφιστάμενων του 1923), στους οποίους δεν έχουν καθοριστεί χρήσεις γης επιτρέπονται «Δραστηριότητες χαμηλής και μέσης όχλησης με χωροθετική εξάρτηση από αγροτικές πρώτες ύλες της περιοχής, καθώς και εγκαταστάσεις μεταποίησης προϊόντων προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (Π.Γ.Ε.) ή/ και προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π.).»
Κατά συνέπεια των ανωτέρω διατάξεων χορηγήθηκε στο εν λόγω πυρηνελαιουργείο η υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου 11137/12-12-2014 Έγκρισης Χρήσης γης, η οποία σημειώνουμε ότι πριν το έτος 2014 και την εφαρμογή του ανωτέρω νόμου δεν εδύνατο να χορηγηθεί, καθώς και η υπ’ αριθμόν 107/2015 άδεια δόμησης.
Ακολούθως, ο Δήμος Κισσάμου άσκησε την με αριθμό κατάθεσης 355/2015 και με ημερομηνία 20-7-2015 αίτηση ακύρωσης και την υπ’ αριθμόν 16/2015 με ίδια ημερομηνία αίτηση αναστολής με αίτημα προσωρινής διαταγής ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Χανίων με τις οποίες ζήτησε την ακύρωση και την αναστολή (1)Της υπ’αριθμόν πρωτοκόλλου 107/2015 αδείας δόμησης του Τμήματος Έκδοσης Αδειών Δόμησης, της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Χανίων με ΑΔΑ 73ΧΒΩΗ5-3 Ε2/21-5-2015. (2)Της υπ’αριθμόν πρωτοκόλλου 77/2015 έγκρισης δόμησης του Τμήματος Έκδοσης Αδειών Δόμησης, της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Χανίων. (3)Της υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου 11137/12-12-2014 Έγκρισης Χρήσης γης. (4) Της υπ’ αριθμόν 2696015/22-10-2014 πράξης υπαγωγής στις διατάξεις του Νόμου 4178/2013, Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. (5) Κάθε άλλης συναφούς και συμπροσβαλλόμενης προγενέστερης ή μεταγενέστερης διοικητικής πράξης.
Ο Δήμος Κισσάμου ζητάει την ακύρωση και αναστολή εκτέλεσης των παραπάνω πράξεων διότι, όπως διεξοδικά αναλύεται στην κατατεθειμένη αίτηση ακύρωσης και αναστολής, οι διατάξεις του άρθρου 30 του νόμου 4269/2014, όπως αυτές τροποποιήθηκαν με το άρθρο 62 του νόμου 4277/2014 κατ’ εφαρμογή των οποίων χορηγήθηκε εν προκειμένω έγκριση χρήση γης ως προϋπόθεση για την έκδοση των προσβαλλόμενων πράξεων είναι αντίθετες με τις διατάξεις του άρθρου 24 του Συντάγματος εφόσον α) θεσπίζουν ρυθμίσεις και μέτρα που επιφέρουν επιδείνωση των όρων διαβίωσης και υποβάθμιση του φυσικού ή του προβλεπόμενου από την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία οικιστικού περιβάλλοντος β) δεν έχουν ψηφισθεί μετά από εκτίμηση ειδικής για την προτεινόμενη ρύθμιση επιστημονικής μελέτης. Επίσης ζητάει την ακύρωση των προσβαλλόμενων πράξεων λόγω λοιπών παραβάσεων της νομοθεσίας κατά την έκδοση αυτών.
Επί της αιτήσεως αναστολής του Δήμου Κισσάμου εκδόθηκε η με ημερομηνία 31 Ιουλίου 2015 προσωρινή διαταγή του Δικαστή του Διοικητικού Εφετείου Χανίων με την οποία γίνεται δεκτό το αίτημα του Δήμου Κισσάμου και διατάσσεται η αναστολή εκτελέσεως της υπ’αριθμόν 107/2015 αδείας δόμησης.
Επίσης, επί της αιτήσεως αναστολής του Δήμου Κισάμου, η οποία συζητήθηκε στις 12-10-2015, εκδόθηκε η υπ’αριθμόν 39/2015 και με ημερομηνία 16-11-2015 απόφαση του Συμβουλίου του Διοικητικού Εφετείου Χανίων με την οποία γίνεται δεκτό το αίτημα του Δήμου Κισάμου και αναστέλλεται η εκτέλεση των προσβαλλόμενων πράξεων έως την έκδοση απόφασης επί της αιτήσεως ακυρώσεως του Δήμου Κισάμου της οποίας η συζήτηση δεν έχει προσδιοριστεί έως σήμερα.
Περαιτέρω, με την με αριθμό πρωτοκόλλου 4028/ 2-11-2015 απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων [ΑΔΑ: Ω4ΝΥ7ΛΚ-0ΒΑ] έγινε δεκτό αίτημα μετεγκατάσης του πυρηνελαιουργείου της εταιρείας Χ.ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ Α.Ε., άρθηκε η υπ’αριθμόν 417/9-2-2015 απόφαση με την οποία είχε επιβληθεί προσωρινή διακοπή λειτουργίας του πυρηνελαιουργείου και χορηγήθηκε προθεσμία για μεταφορά αυτού σε κατάλληλη προς τούτο θέση μέχρι τις 16-4-2017. Η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί για ένα ακόμη έτος από την λήξη της, υπό την προϋπόθεση ότι ο φορέας της επιχείρησης έχει εφοδιαστεί με άδεια εγκατάστασης για τη νέα θέση και για ένα ακόμα έτος, εφόσον η άδεια εγκατάστασης για τη νέα θέση περιλαμβάνει την ανέγερση νέων κτιρίων και ο φορέας της επιχείρησης έχει εφοδιαστεί με οικοδομική άδεια.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΣΤΑΘΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
Κ.Αννουσάκη Ιωάννη
Θέμα: «Απάντηση σε αίτημά σας»
Σχετ. : « Το από 30/3/2016 αίτημά σας»
Απαντώντας στο παραπάνω σχετικό έγγραφό σας, σας κάνομε γνωστά τα παρακάτω:
Ο Δήμος Κισάμου ως μη έχων σχετική αρμοδιότητα δεν έχει εκδώσει πράξεις ή αποφάσεις για την συνέχιση ή διακοπή της λειτουργίας του πυρηνελαιουργείου που λειτουργεί στον Κορφαλώνα. Εντούτοις, ο Δήμος Κισσάμου, κατά το προηγούμενο έτος, προέβη σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την απομάκρυνση της εγκαταστάσεως του πυρηνελαιουργείου από την περιοχή του Κορφαλώνα προσβάλλοντας ενώπιον των Διοικητικών και Πολιτικών Δικαστηρίων κάθε χορηγούμενη άδεια δόμησης και άδεια λειτουργίας του εν λόγω πυρηνελαιουργείου. Με τις δικαστικές επιτυχίες του Δήμου μας η λειτουργούσα το πυρηνελαιουργείο εταιρεία, Χ. ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΑΕ, υποχρεώθηκε να αποδεχθεί να υποβάλει αίτηση μετεγκατάστασης ενώπιον της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.
Κατά συνέπεια των ανωτέρω, εκδόθηκε η με αριθμό πρωτοκόλλου 4028/ 2-11-2015 απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων [ΑΔΑ: Ω4ΝΥ7ΛΚ-0ΒΑ] με την οποία η εταιρεία Χ.ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΑΕ υποχρεούται να μεταφέρει την εγκατάσταση του πυρηνελαιουργείου έως τις 16-4-2017. Νέα προθεσμία μετεγκατάστασης, διάρκειας ενός έτους, μπορεί να χορηγηθεί μόνον εφόσον η εταιρεία έχει .....
...εφοδιαστεί με άδεια εγκατάστασης για τη νέα θέση και για ένα ακόμα έτος, εφόσον η άδεια εγκατάστασης για τη νέα θέση περιλαμβάνει την ανέγερση νέων κτιρίων και η εταιρεία έχει εφοδιαστεί με οικοδομική άδεια.
Ειδικότερα, σχετικά με τις χορηγούμενες άδειες για την λειτουργία του πυρηνελαιουργείο και τις ενέργειες του Δήμου Κισσάμου παραθέτουμε τα κάτωθι:
Για την λειτουργία του πυρηνελαιουργείου ιδιοκτησίας της εταιρείας Κρητικός Τουρισμός Α.Ε. και υπό την διαχείριση της εταιρείας Χ. Γιαννούλης Α.Ε. που βρίσκεται στην περιοχή Κουρφαλώνας Κισάμου έχει εκδοθεί η με ΑΠ Φ14 18/143/22-2-2002 Άδεια λειτουργίας αορίστου χρόνου του Νομάρχη Χανίων.
Ακολούθησε η έκδοση της με ΑΠ 591/12-2-2008 Απόφασης Ανανέωσης Περιβαλλοντικών όρων του Γ.Γ. Περιφέρειας Κρήτης διάρκειας 5 ετών. Ενώ με το με αριθμό πρωτοκόλλου 1784/4-7-2013 έγγραφο της Διεύθυνσης ΠΕ.ΧΩ.Σ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης η διάρκεια της ως άνω υπ’ αριθμόν 591/12-2-2008 Απόφασης Ανανέωσης Περιβαλλοντικών όρων παρατάθηκε αυτοδίκαια έως τις 12-2-2018.
Με το με ΑΠ 4246/2009/ 19-3-2012 έγγραφο του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, διαπιστώνεται « η μη συμβατότητα της λειτουργίας του πυρηνελαιουργείου της Χ.Γιαννούλης Α.Ε. που βρίσκεται στον Κορφαλώνα Κισσάμο..». Λόγω της ως άνω διαπιστούμενης μη συμβατότητας ακολούθησε η έκδοση της υπ’ αριθμόν 1352/3-5-2012 Απόφασης Αντιπεριφερειάρχη Χανίων με την οποία χορηγήθηκε προθεσμία για την τεχνική ανασυγκρότηση του εργοστασίου πυρηνελαιουργείου έως τις 19-9-2013.
Μετά το πέρας της προθεσμίας τεχνικής ανασυγκρότησης, ήτοι μετά την καταληκτική ημερομηνία 19-9-2013, τόσο η υπηρεσία του Τμήματος Χορήγησης Αδειών Ανάπτυξης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων ΠΕ Χανίων, όσο και το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (Κ.Ε.Π.Π.Ε) προέβησαν σε σχετικές αυτοψίες με τις οποίες διαπιστώθηκε η μη αποκατάσταση των ελλείψεων, όπως ρητώς αναφέρεται στο με ΑΠ 5442/3-12-2014 έγγραφο του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας.
Εν συνεχεία, με το με ΑΠ 3570/9-10-2014 έγγραφο η υπηρεσία του Τμήματος Χορήγησης Αδειών Ανάπτυξης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, ΠΕ Χανίων γνωστοποίησε στις εταιρείες που είχαν την ευθύνη λειτουργίας του πυρηνελαιουργείου ότι τυχόν επαναλειτουργία του πριν την ολοκλήρωση της τεχνικής ανασυγκρότησης θα είναι παράνομη. Ωστόσο, το παραπάνω έγγραφο συνιστά απλώς γνωστοποίηση και όχι απόφαση διακοπής της λειτουργίας του εργοστασίου, όπως η ίδια η Υπηρεσία αναφέρει στο με αριθμό πρωτοκόλλου 5442/3-12-2014 έγγραφο της.
Κατά του ως άνω, με ΑΠ 3570/9-10-2014 εγγράφου, οι εταιρείες Κρητικός Τουρισμός Α.Ε. και Χ. Γιαννούλης Α.Ε. υπέβαλαν Αίτηση Θεραπείας με την αιτιολογία ότι μεγάλο μέρος των καθυστερήσεων οφείλεται στην καθυστέρηση χορήγησης ενδιάμεσων εγκρίσεων από την Πολεοδομία και το Δασαρχείο.
Με την με ΑΠ 5042/4-11-2014 Απόφαση του ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων έκανε εν μέρει δεκτή την Αίτηση Θεραπείας των ενδιαφερόμενων εταιρειών συγκεκριμενοποιώντας τις προϋποθέσεις και το χρονοδιάγραμμα για την προσαρμογή των εγκαταστάσεων του πυρενελαιουργείου ορίζοντας νέα καταληκτική προθεσμία για την ολοκλήρωση της προσαρμογής την 30η -12-2014.
Την ως άνω απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων έχει ήδη προσβάλει ο Δήμος Κισσάμου με την με ΑΠ Γ/ΕΙΣ/5492/26-11-2014 προσφυγή, ενώπιον του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ως απαράδεκτη νόμω και ουσία αβάσιμη (εκκρεμεί απόφαση επί της ως άνω προσφυγής).
Επιπροσθέτως, ήδη με το με ΑΠ 16281/3-11-2014 έγγραφο του προς την εταιρεία Χ. Γιαννούλης Α.Ε., κοινοποιούμενο στο Τμήμα Χορήγησης Αδειών Ανάπτυξης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, ΠΕ Χανίων και στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, ο Δήμος Κισσάμου είχε εκφράσει την αντίθεση του στην συνέχιση λειτουργίας του πυρενελαιουργείου στη θέση Κορφαλώνας εφόσον δεν πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις λειτουργίας αυτού σύμφωνα με την περιβαλλοντική νομοθεσία και δεδομένου ότι ως εξαιρετικά οχλούσα δραστηριότητα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη του τριτογενή τομέα (τουρισμός) στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, με το ίδιο έγγραφο ο Δήμος Κισσάμου, δηλώνει διάθεση συμβολής στην εύρεση χώρου για την μετεγκατάσταση της επικείμενης επιχείρησης προκειμένου στην συνέχεια να κινηθούν οι αναγκαίες διαδικασίες για την ένταξη της δραστηριότητας αυτής στο υπό εκπόνηση Γ.Π.Σ. του Δήμου Κισσάμου.
Μετά την κατάθεση της με ΑΠ Γ/ΕΙΣ/5492/26-11-2014 προσφυγής του Δήμου Κισσάμου η Υπηρεσία Τμήματος Χορήγησης Αδειών Ανάπτυξης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, ΠΕ Χανίων, προέβη, στις 2-12-2014 σε αυτοψία στην εν λόγω επιχείρηση συντάσσοντας την από 3-12-2014 έκθεση αυτοψίας στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων «Η παραλαβή πυρήνα δεν γίνεται αποκλειστικά εντός των υφιστάμενων υποστέγων... Αντιθέτως διαπιστώθηκε ότι είχαν παραληφθεί δυσανάλογα μεγάλες ποσότητες με αποτέλεσμα ο υπό επεξεργασία ελαιοπυρήνας να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του αύλειου χώρου του πυρηνελαιουργείου. Το γεγονός αυτό καθιστά ανέφικτο και τον περιορισμό (με αναχώματα ή άλλο τεχνικά πρόσφορο τρόπο) της διφασικής πυρήνας στο χώρο κάτω από τα στέγαστρα ώστε να μην απλώνεται στον αύλειο χώρο. …προτείνεται η επιβολή προστίμου ..Σε περίπτωση δε που έως την καταληκτική ημερομηνία στις 30-12-2014 δεν έχει προσαρμοστεί η λειτουργία του πυρηνελαιουργείου της Χ.ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ Α.Ε. με τις διατάξεις του Ν. 3982/2011, προτείνεται να εκδοθεί απόφαση διακοπής λειτουργίας».
Έπειτα, με την με αριθμό πρωτοκόλλου 417/9-2-2015 απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, διατάσσεται «1) η προσωρινή διακοπή λειτουργίας του Πυρηνελαιουργείου που βρίσκεται στον Κουρφαλώνα του Δήμου Κισσάμου, και λειτουργεί με την ευθύνη της εταιρείας Χ. Γιαννούλης Α.Ε. για τους λόγους που αναφέρονται στο σκεπτικό της και ειδικότερα στις παρ. 7,8, και 9. 2) Η διακοπή λειτουργίας είναι προσωρινή μέχρι να κατατεθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά του Ν. 3982/2011 για την νομιμοποίηση της εγκατάστασης και α υλοποιηθούν τα μέτρα για την εξασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην υπ’ αριθμ. 591/12-2-2008 Απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του Γ.Γ. Περιφέρειας Κρήτης, και ζητούμε την ακύρωση άλλως την ανάκλησή της μόνο κατά το μέρος που δεν ορίζει την σφράγιση του παραγωγικού εξοπλισμού της εν λόγω επιχειρήσεως».
Την παραπάνω απόφαση πρόσβαλε η εταιρεία με την επωνυμία «Χ.ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ Α.Ε.» με την με αριθμό κατάθεσης 690/2015 αίτηση ακύρωσης και την υπ’αριθμόν 39/2015 αίτηση αναστολής ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωσή της ως άνω αποφάσεως και την αναστολή εκτελέσεως της έως την έκδοση της αποφάσεως επί της ανακοπής.
Ο Δήμος Κισάμου κατά την συζήτηση της παραπάνω υπ’ αριθμόν 39/2015 αίτηση αναστολής της εταιρείας «Χ.ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ Α.Ε.» άσκησε πρόσθετη παρέμβαση κατά της παραπάνω εταιρείας για την διατήρηση ισχύος της υπ’ αριθμόν 417/9-2-2015 απόφασης του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων η οποία διέτασσε την προσωρινή διακοπή λειτουργίας του Πυρηνελαιουργείου καταθέτοντας το από 7-3-2015 υπόμνημά του. Εν συνεχεία του ανωτέρω υπομνήματος του Δήμου Κισσάμου στο οποίο αναλύεται διεξοδικά ότι το εν λόγω πυρηνελαιουργείο κατά την λειτουργία του παραβαίνει τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, η αίτηση αναστολής της εταιρείας «Χ.ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ Α.Ε.» απερρίφθει.
Μάλιστα, ο Δήμος Κισσάμου είχε προηγουμένως καταθέσει την με αριθμό πρωτοκόλλου 79 και με ημερομηνία 9-3-2015 αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ενώπιον του Πρωτοδικείου Χανίων με την οποία ζήτησε την άμεση απομάκρυνση του πυρήνα που βρισκόταν εντός της επιχειρήσεως του πυρηνελαιουργείου και στον αύλειο χώρο αυτού λόγω του δημιουργούμενου κινδύνου πυρκαγιάς και άμεσου κινδύνου για την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Την παραπάνω αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ο Δήμος Κισσάμου προσκόμισε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά την εκδίκαση της υπ’ αριθμόν 39/2015 αίτηση αναστολής της εταιρείας «Χ.ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ Α.Ε.» προκειμένου να ενισχύσει τα επιχειρήματα περί της απόρριψης της ως άνω υπό εξέταση αιτήσεως.
Στις 21-5-2015 δημοσιεύτηκε στην διαύγεια με αριθμό ΑΔΑ 73ΧΒΩΗ5-3 Ε2/21-5-2015 η χορηγούμενη στην ιδιοκτήτρια του πυρηνελαιουργείου εταιρεία άδεια δόμησης με αριθμό πρωτοκόλλου 107/2015 για την κατασκευή στεγάστρων και υδατοδεξαμενής. Την παραπάνω άδεια εξέδωσε η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Χανίων στηριζόμενη στις διατάξεις του άρθρου 30 του νόμου 4269/2014, όπως αυτές τροποποιήθηκαν με το άρθρο 62 του νόμου 4277/2014.
Ειδικότερα, αρχικώς οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 30 του Νόμου 4269/2014 μεταξύ των αναφερόμενων επιτρεπόμενων χρήσεων δεν προέβλεπαν δραστηριότητες μέσης όχλησης. Συνεπώς, εξ αντιδιαστολής συνάγεται ότι οι ως άνω διατάξεις απαγόρευαν την εγκατάσταση δραστηριοτήτων μέσης όχλησης και υψηλής όχλησης εντός των ορίων οικισμών με πληθυσμό μικρότερο από 2.000 κατοίκους (ή και οικισμών προϋφιστάμενων του 1923), στους οποίους δεν έχουν καθοριστεί χρήσεις γης.
Ωστόσο, με την παράγραφο α του άρθρου 62 του νόμου 4277/2014 προστίθεται νέο στοιχείο υπ’ αριθμόν 1.15 α στις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 30 του Νόμου 4269/2014 (Α΄ 142) με το οποίο ορίζεται ότι στις περιοχές εντός των ορίων οικισμών με πληθυσμό μικρότερο από 2.000 κατοίκους (ή και οικισμών προϋφιστάμενων του 1923), στους οποίους δεν έχουν καθοριστεί χρήσεις γης επιτρέπονται «Δραστηριότητες χαμηλής και μέσης όχλησης με χωροθετική εξάρτηση από αγροτικές πρώτες ύλες της περιοχής, καθώς και εγκαταστάσεις μεταποίησης προϊόντων προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (Π.Γ.Ε.) ή/ και προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π.).»
Κατά συνέπεια των ανωτέρω διατάξεων χορηγήθηκε στο εν λόγω πυρηνελαιουργείο η υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου 11137/12-12-2014 Έγκρισης Χρήσης γης, η οποία σημειώνουμε ότι πριν το έτος 2014 και την εφαρμογή του ανωτέρω νόμου δεν εδύνατο να χορηγηθεί, καθώς και η υπ’ αριθμόν 107/2015 άδεια δόμησης.
Ακολούθως, ο Δήμος Κισσάμου άσκησε την με αριθμό κατάθεσης 355/2015 και με ημερομηνία 20-7-2015 αίτηση ακύρωσης και την υπ’ αριθμόν 16/2015 με ίδια ημερομηνία αίτηση αναστολής με αίτημα προσωρινής διαταγής ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Χανίων με τις οποίες ζήτησε την ακύρωση και την αναστολή (1)Της υπ’αριθμόν πρωτοκόλλου 107/2015 αδείας δόμησης του Τμήματος Έκδοσης Αδειών Δόμησης, της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Χανίων με ΑΔΑ 73ΧΒΩΗ5-3 Ε2/21-5-2015. (2)Της υπ’αριθμόν πρωτοκόλλου 77/2015 έγκρισης δόμησης του Τμήματος Έκδοσης Αδειών Δόμησης, της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Χανίων. (3)Της υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου 11137/12-12-2014 Έγκρισης Χρήσης γης. (4) Της υπ’ αριθμόν 2696015/22-10-2014 πράξης υπαγωγής στις διατάξεις του Νόμου 4178/2013, Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. (5) Κάθε άλλης συναφούς και συμπροσβαλλόμενης προγενέστερης ή μεταγενέστερης διοικητικής πράξης.
Ο Δήμος Κισσάμου ζητάει την ακύρωση και αναστολή εκτέλεσης των παραπάνω πράξεων διότι, όπως διεξοδικά αναλύεται στην κατατεθειμένη αίτηση ακύρωσης και αναστολής, οι διατάξεις του άρθρου 30 του νόμου 4269/2014, όπως αυτές τροποποιήθηκαν με το άρθρο 62 του νόμου 4277/2014 κατ’ εφαρμογή των οποίων χορηγήθηκε εν προκειμένω έγκριση χρήση γης ως προϋπόθεση για την έκδοση των προσβαλλόμενων πράξεων είναι αντίθετες με τις διατάξεις του άρθρου 24 του Συντάγματος εφόσον α) θεσπίζουν ρυθμίσεις και μέτρα που επιφέρουν επιδείνωση των όρων διαβίωσης και υποβάθμιση του φυσικού ή του προβλεπόμενου από την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία οικιστικού περιβάλλοντος β) δεν έχουν ψηφισθεί μετά από εκτίμηση ειδικής για την προτεινόμενη ρύθμιση επιστημονικής μελέτης. Επίσης ζητάει την ακύρωση των προσβαλλόμενων πράξεων λόγω λοιπών παραβάσεων της νομοθεσίας κατά την έκδοση αυτών.
Επί της αιτήσεως αναστολής του Δήμου Κισσάμου εκδόθηκε η με ημερομηνία 31 Ιουλίου 2015 προσωρινή διαταγή του Δικαστή του Διοικητικού Εφετείου Χανίων με την οποία γίνεται δεκτό το αίτημα του Δήμου Κισσάμου και διατάσσεται η αναστολή εκτελέσεως της υπ’αριθμόν 107/2015 αδείας δόμησης.
Επίσης, επί της αιτήσεως αναστολής του Δήμου Κισάμου, η οποία συζητήθηκε στις 12-10-2015, εκδόθηκε η υπ’αριθμόν 39/2015 και με ημερομηνία 16-11-2015 απόφαση του Συμβουλίου του Διοικητικού Εφετείου Χανίων με την οποία γίνεται δεκτό το αίτημα του Δήμου Κισάμου και αναστέλλεται η εκτέλεση των προσβαλλόμενων πράξεων έως την έκδοση απόφασης επί της αιτήσεως ακυρώσεως του Δήμου Κισάμου της οποίας η συζήτηση δεν έχει προσδιοριστεί έως σήμερα.
Περαιτέρω, με την με αριθμό πρωτοκόλλου 4028/ 2-11-2015 απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων [ΑΔΑ: Ω4ΝΥ7ΛΚ-0ΒΑ] έγινε δεκτό αίτημα μετεγκατάσης του πυρηνελαιουργείου της εταιρείας Χ.ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ Α.Ε., άρθηκε η υπ’αριθμόν 417/9-2-2015 απόφαση με την οποία είχε επιβληθεί προσωρινή διακοπή λειτουργίας του πυρηνελαιουργείου και χορηγήθηκε προθεσμία για μεταφορά αυτού σε κατάλληλη προς τούτο θέση μέχρι τις 16-4-2017. Η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί για ένα ακόμη έτος από την λήξη της, υπό την προϋπόθεση ότι ο φορέας της επιχείρησης έχει εφοδιαστεί με άδεια εγκατάστασης για τη νέα θέση και για ένα ακόμα έτος, εφόσον η άδεια εγκατάστασης για τη νέα θέση περιλαμβάνει την ανέγερση νέων κτιρίων και ο φορέας της επιχείρησης έχει εφοδιαστεί με οικοδομική άδεια.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΣΤΑΘΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.