Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΑ ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΝ ΙΔΙΩΤΕΣ

H Σίφνος είναι το πρώτο ελληνικό νησί που αποκτάει εφαρμογή – ξεναγό σε τρεις γλώσσες (Ελληνικά, Γαλλικά & Αγγλικά) για τα πεζοπορικά μονοπάτια της! Στο πλαίσιο της αναβάθμισης του δικτύου μονοπατιών της Σίφνου (Sifnos trails), ο Δήμος Σίφνου σε συνεργασία με την Paths of Greece ανακοινώνει την ολοκλήρωση άλλης μίας δράσης προβολής, αυτή τη φορά με στόχο να ενισχύσει την εμπειρία των πεζοπόρων.
Η εφαρμογή topoGuide SifnosTrails, η οποία έρχεται να προστεθεί στις ηλεκτρονικές παροχές πληροφοριών προς τους πεζοπόρους όπως τα QR-Codes, είναι ένας ψηφιακός οδηγός στο δίκτυο μονοπατιών της Σίφνου, το οποίο ξεπερνάει τα 100 χιλιόμετρα. Περιλαμβάνονται οι 19 πεζοπορικές διαδρομές που απλώνονται σε ολόκληρη την έκταση του νησιού. Ως υπόβαθρο χρησιμοποιούνται οι αναλυτικοί χάρτες Toponavigator. Παρέχονται περιγραφές ιστορικού και φυσιολατρικού ενδιαφέροντος, σημεία ενδιαφέροντος και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, όλα σε διαδραστική σύνδεση με το χάρτη. Προσφέρεται έτσι η δυνατότητα στο χρήστη να συνδέσει τα φυσικά και πολιτισμικά στοιχεία με το τοπίο, διαβάζοντας την περιγραφή ενός μνημείου ή μιας λίμνης, καθώς τα βλέπει μπροστά του. Η εφαρμογή, άπαξ και μεταφορτωθεί σε κινητό τηλέφωνο δεν χρειάζεται σύνδεση Ίντερνετ για να λειτουργήσει.
Τα κείμενα, οι φωτογραφίες, οι διαδρομές και.....
... η χαρτογραφία είναι πρωτότυπο υλικό που έχει συλλεγεί από την εταιρεία Paths of Greece με τη συνεργασία και τη βοήθεια εθελοντών από το νησί. Η Paths of Greece έχει αναλάβει την αναβάθμιση των μονοπατιών της Σίφνου στα πλαίσια του προγράμματος ανάπτυξης Πεζοπορικού Τουρισμού στο νησί, πρόγραμμα που υλοποιείται από το Δήμο Σίφνου, με εξαιρετικά έως τώρα αποτελέσματα.
Η επιμέλεια των χαρτογραφικών δεδομένων και η ανάπτυξη της εφαρμογής αναλήφθηκε από την επιχείρηση AnaDigit, με τη στήριξη της Paths of Greece. Η υλοποίηση της εφαρμογής πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της ναυτιλιακής εταιρείας Aegean Speed Lines του Λεωνίδα Ευγενίδη-Δημητριάδη, η οποία στηρίζει ακτοπλοϊκά τη Σίφνο, συνδέοντάς την με τον Πειραιά και τα γειτονικά νησιά.
Η συγκεκριμένη εφαρμογή παρέχεται προς το παρόν μόνο για συσκευές Android αλλά σύντομα θα είναι διαθέσιμη και για συσκευές iOS. Για την μεταφόρτωση (download) της εφαρμογής, επισκεφθείτε το Google Play εδώ ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος www.sifnostrails.com

1 σχόλιο:

  1. Προφανώς και η Κίσσαμος χρειάζεται μια πηγή προβολής της προς τρίτους που θέλουν να την επισκεφτούν. Αυτό σε πρώτη φάση μπορεί να λέγετε ιστοσελίδα αλλά και εφαρμογή όπως του sifnostrails. Το κόστος για το πρώτο τουλάχιστον μηδαμινό και κάτι που θα μπορούσαν όλοι να συμβάλουν με εθελοντική προσφορά. Άτομα που δείχνουν να αγαπούν τον τόπο και έχουν και ικανότητες.

    Ταμπέλες, πινακίδες και ταυτότητες χωρίς να υπάρχουν τα βασικά είναι χαμένος κόπος. Η Κίσσαμος πρέπει να προβληθεί προς τα έξω πριν φτάσει ο επισκέπτης εδώ. Πριν κολλήσει στην κίνηση στην Ηρ. Πολυτεχνείου, πριν ξεκινήσει να πηγαίνει δεξιά και αριστερά ψάχνοντας στα τυφλά. Πρέπει να επιλέξει από πριν την Κίσσαμο σαν προορισμό. Οι δραστηριότητες και τα αξιοθέατα στην περιοχή μας, το ποιο κομβικό σημείο στην δυτική Κρήτη αρκούν για να καλύψουν διαμονές εβδομάδων που θα κάνουν τον κάθε επισκέπτη να επιστρέψει ξανά και ξανά. Τον κάθε επισκέπτη να μας προτείνει στον κύκλο του.

    Ο τόπος θέλει συλλογική ενέργεια συντονισμένη προφανώς από κάποιο κατάλληλο άτομο ώστε να μπορέσει να βγάλει προς τα έξω την ομορφιά του.

    Μόνο αν βασιστούμε στην ποιότητα αλλά και στην προσφορά χωρίς πρωτεύοντα γνώμονα το κέρδος θα καταφέρουμε να βελτιώσουμε την εικόνα της Κισσάμου ως προορισμό και όχι σαν ένα απλό πέρασμα.

    Ένας μόνο δεν φτάνει. Ένα άρθρο όμως ή μία δραστηριότητα από κάθε έναν που αγαπά τον τόπο και θέλει τον δει να πηγαίνει μπροστά, που θέλω να πιστεύω η πλειοψηφία της νεολαίας μας με παιδεία, θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα το οποίο θα μπορούσε να προσελκύσει μεγάλο μέρος τον επισκεπτών της Κρήτης σε εμάς και όχι σε κάποιο τουριστικό, πλήρως εμπορευματοποιημένο και χωρίς ταυτότητα προορισμό.

    Αν ο καθένας μοιραστεί, χωρίς να περιμένει κάποιο άμεσο αντάλλαγμα, ότι γνωρίζει για τον τόπο, ότι πιστεύει ότι θα βρει ενδιαφέρον ο κάθε επισκέπτης, ότι ιδέα μπορεί να έχει γενικά, το αποτέλεσμα δε θα είναι παρά μόνο θετικό.

    Μικρής έκτασης ενέργειες γίνονται όπως αναφέρετε, αλλά πιστεύω ότι μεμονωμένες ενέργειες δεν αρκούν και δεν οδηγούν πουθενά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.