Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΙΣΑΜΟΥ

..και κατά Σπανάκη αναγραφή των σε Βενετσιάνικους ή μη καταλόγους.
ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Γραμβούσα) Αναφέρεται στους Βενετσιάνικους καταλόγους του 1577 με το όνομα S. ZORZI MESSOGIA  με 61 κατοίκους.
ΒΟΥΚΟΛΙΕΣ Αναφέρεται στους Βενετσιάνικους καταλόγους σας Vucolies Apano και Kato με 343 κατοίκους.
ΔΡΑΚΩΝΑ Αναφέρεται στους καταλόγους του Βυζαντίου λόγω του ιερού ναού του Αγίου Στεφάνου τοιχογραφημένος του 900 μ.Χ.
ΛΟΥΣΑΚΙΕΣ Το 1583 είχε 438  κατοίκους και αναφέρεται στους Βενετσιάνικους καταλόγους με το όνομα LUSSACHIES.
ΝΟΧΙΑ Αναφέρεται στους Βενετσιάνικους καταλόγους του 1577 με το όνομα NOGHIA με 225 κατοίκους.
ΠΑΛΙΑ ΡΟΥΜΑΤΑ Αναφέρεται στους καταλόγους του Basilicata σαν RUMATA και το 1583 είχε 378 κατοίκους.
ΠΑΝΕΘΗΜΟΣ οι Βενετσιάνικες απογραφές το χωριό το έλεγαν Panephimo και στην απογραφή του 1583 είχε 129 κατοίκους και ο χωριό λεγόταν PANEFFIMOS. Πιθανώς το όνομα του να ήταν Πανεύφημος και φ έγινε θ με τα χρόνια.
ΠΕΡΒΟΛΙΑ (Ιναχώριο) στους πρώτους Βενετσιάνικους καταλόγους ονομάζεται ELOSPERVOLIA και το 1583 είχε 217 κατοίκους και διατηρούσε το ίδιο όνομα ELLOS PERVOGLIA.
ΡΟΔΩΠΟΥ Μεγάλο χωρίο της Κισάμου με 510 κατοίκους το 1583 ο Basilicata  το αναφέρει σαν RODOPPU.Υπάρχει βενετσιάνικη οικία με ημερομηνία MDLXXV 1575!
ΣΠΗΛΙΑ  Το 1575 είχε δυο γειτονιές τηνAPANO και την CATO SPILEA με 90 κατοίκους στην απογραφή το 1583 είχε 121 κατοίκους και λεγόταν SPILEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: